Nikolai Novosjolovi olümpia: pinged, ebakindlus, šokk

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väsinud, higine ja muserdatud Nikolai  Novosjolov pärast ootamatut kaotust.
Väsinud, higine ja muserdatud Nikolai Novosjolov pärast ootamatut kaotust. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

«Kõigil vehklejatel on võimalus mind tundma õppida ja minul neid. Teised said sellega hakkama, mina mitte – lolliks jäin mina,» sõnas Londoni olümpia epeevehklemisturniiril oma esimese matši kaotanud ja kohe konkurentsist pudenenud Nikolai Novosjolov.

Eesti ühe suurema medalilootuse unistus olümpiavõidust varises põrmu, pärast matši kommentaare jagades puuris ta silmadega enda ees olevat põrandat ning sõnad tulid üle huulte raskelt. Ajakirjanike ees oli murtud mees.

«Selline töö oli tehtud … kogu tänavuse aasta käis tegevus vaid ühe võistluse nimel,» sõnas Novosjolov vaikselt. «Šokk pole sellise kaotuse kohta isegi õige sõna.» Ilmselgelt polnud otse teise ringi paigutatud epeevehklemise maailma edetabelijuht asjade sellise käiguga arvestanud. Tundus ju, et fortuuna oli seekord talle naeratanud ja sättinud teele sobivad vastased. Isegi kardetud korealane Kyoungdoo Park oli avaringis konkurentsist pudenenud … kuid kõik lõppes enne, kui jõudis õieti alata.

Novosjolovi tee tõkestajaks sai ameeriklane Seth Kelsey – väliselt tuim mees, kes rajal ise suurt midagi ette ei võta, vaid nokib oma punktid vastaste rünnakute pareerimise ja kontratorgetega. Varem, ka mullusel MMil, oli Novosjolov leidnud tema stiili vastu rohtu, ent seekord see ei õnnestunud.

«Ehitasin taktika üles samale põhimõttele – kutsusin Kelsey rünnakule, aga ta ei tulnud ning kui lõpuks tuli, oli minu tehnika lagunenud,» selgitas Novosjolov. «Tema stiil ongi selline, et läheb ühe torkega juhtima ja suudab vahet hoida. Mul polnud teha muud, kui olla ise aktiivsem, sest tänapäeva reeglite järgi pole sama passiivselt seismine ja ootamine võimalik. Sellise asja eest võivad mõlemad saada hoiatusi ja lõpuks lahendatakse asi ühe torkega.»

Tundus, et Kelsey teadis täpselt, mida Novosjolovilt oodata ja kuidas selle vastu tegutseda.

Võimalik, et tal oli kasu perioodist, kui Novosjolov käis mullu veel valitseva maailmameistrina ameeriklasi õpetamas ja konsulteerimas. Lisaks kõigele oli aga 17. paigutusega Kelsey eile tõesti heas hoos, pärast Novosjolovi alistamist sai ta jagu ka üheksanda asetusega Silvio Fernandezist ja jõudis poolfinaali.   

Seega oli eile päev, kus ameeriklasel õnnestus oma stiil peale suruda. Novosjolovi elu tegi see üsna keeruliseks. Niigi ebamugavat olukorda võimendas Eesti vehkleja ebakindlus. «Ma ei suutnud sajaprotsendiliselt keskenduda ja langetasin ebakindlaid otsuseid. Nägin, et on võimalus rünnata, aga ei suutnud seda teha,» tunnistas Novosjolov. «Samas ei saa ma öelda, et olin füüsiliselt või tehniliselt vastasest kehvem. Lihtsalt tema kasutas oma trumbid ära, mina ei saanud aga oma tugevamate külgedega hakkama.»

Tegelikult oli Novosjolovil probleeme juba paar päeva tagasi peetud treeningul, kus ta jäi treeningupartneriga veheldes samuti jänni just oma tugevamate külgede kasutamisega. Toona lahendas ta olukorra plaanitust rohkemate minimatšide pidamisega, eile polnud aga tunde parandamiseks võimalust.

Vehkleja enda sõnul pole aga treeningutel tekkinud tagasilöögid märkimist väärt, sest harjutuskordadel ei tule tal asjad hästi välja juba pikemat aega. «Samas pole see seganud mul võita EMilt medal,» viitas Novosjolov oma tänavusuvisele saavutusele. «Mõtlen nii: kui treeningul asjad ei õnnestu, on võistlusel võimalik areneda. Probleemi polnud ka vahepeal seganud seljavalus – kui suudad püsti seista ja käsi liigub, pole hullu, selle taha ei saa kahjuks pugeda.»

Võimalik, et Novosjolovi seljatasid kogunenud pinged. Londonis tema treeningupartneri ja abilisena tegutsenud Marno Allika sõnul polnud pained sugugi väikesed.

«Koljale püüti juba enne võistlust medalit kaela panna,» märkis ise samuti Eesti koondise tasemel vehklev mees. Allika oli ka see, kes käis puhkepausidel rajal Novosjolovit konsulteerimas. «Minut on nii lühike aeg, ega seal midagi väga palju öelda ole.»

Ebaõnnestunud võistluse tagamaid vaagides rääkis No­vosjolov, kuidas ta püüdis matši käigus oma tegutsemist muuta. Korraks tõigi see edu, kuid teist korda ei lubanud vastane ennast üllatada. «Ta suutis väga kiiresti kohaneda,» nentis Novosjolov ja lisas, et omapärasel kombel on Londoni olümpia vehklemishallis põrunud kõik soosikud.

Novosjolov on 32-aastane, ent iga sportlase unistuseks oleval olümpial pole tal veel õnnestunud midagi korda saata. Ebaõnnestumine Londonis sunnib teda veel vähemalt neli aastat tippspordis jätkama ja uuel olümpial uuesti üritama.

«Tehtud tööd arvestades oleks rumalus sportimine praegu pooleli jätta,» leidis kogenud spordimees.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles