Michael Phelps tõusis kõigi aegade edukaimaks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Londoni olümpiale ajalugu tegema tulnud USA ujumiskuulsus Michael Phelps jõudis seatud eesmärgini teisipäeval, kui tõusis läbi aegade kõige rohkem olümpiamedaleid võitnud sportlaseks.


Ateena ja Pekingi mängudelt kokku 16 autasu teeninud Phelps pidi Londonis tõusma vähemalt kolm korda poodiumile, et ületada NSVLi riistvõimleja Larissa Latõnina nimele kuulunud rekord.
Käimasolev olümpia algas Phelpsile šokiga, kui ta jäi oma esimesel distantsil, 400 m kompleksujumises, hoopis ilma medalita.

Seejärel on asjad läinud tõusvas joones ja 4 x 100 m teateujumises sai ta USA koondise ridades kaela hõbedase autasu. Teisipäeva õhtul noppis Phelps esmalt hõbeda 200 m liblikujumises ja seejärel kuulus ta ameeriklaste võidukasse 4 x 200 m teateujumise meeskonda ning ajalugu oligi tehtud.

Londoni olümpial osaleb Phelps veel 200 m kompleksujumises, 100 m liblikujumises ja 4 x 100 m kompleksujumises ning spordisõpradel tasub tema esinemisi pingsalt jälgida, sest praegune suurvõistlus jääb 27-aastasele ameeriklasele viimaseks. Pärast Pekingi OMi aja maha võtnud ja «pead ujumisest puhastanud» Phelps plaanib nüüd karjäärile lõplikult punkti panna.

«Olen endale seadnud eesmärgiks saavutada midagi sellist, mida keegi teine ei ole varem suutnud. See on olnud imeline karjäär, kuid mõned võistlused seisavad veel ees,» sõnas Phelps.

Kuldmedaleid on ameeriklane nüüd olümpiamängudelt võitnud koguni 15 ja selles arvestuses edestab ta Latõninat, Paavo Nurmit, Mark Spitzi ja Carl Lewist koguni kuue autasuga.

Siiski usub ameeriklane, et tema saavutus ei olegi nii ainulaadne ning tulevikus võib mõni andekas sportlane selle isegi üle lüüa. «Olen alati öelnud, et kõik on võimalik. Ka minu 19 medalit pole kindlasti maksimum,» rääkis ta.

Siiski pole olümpia kulgenud Phelpsi jaoks päris soovitud moel ning kindlasti oli tema jaoks väga valus 200 m liblikujumises kullata jäämine. Tegemist on olnud ameeriklase ühe trumpalaga, milles ta ei olnud OMil või MMil kaotanud alates 2000. aasta Sydney olümpiast, kus ta pidi 15-aastase poisina leppima 5. kohaga.

«Temast maha jääv pärand on ujumise jaoks fantastiline. Isegi Aafrikas teavad kõik, kes on Michael Phelps,» tunnustas ameeriklast 200 m liblikujumises kuldmedali võitnud Lõuna-Aafrika Vabariigi sportlane Chad le Clos.

Loomulikult ei taha ujumissõbrad Phelpsi otsusega leppida ning intervjuude jagamise ajal asuti tribüünidel skandeerima: «Veel neli aastat! Veel neli aastat!» Siiski on spordilegend otsustanud, et 2016. aastal Rio de Janeiro olümpial ta starti ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles