Brittide rattakulda varjutab pettusekahtlus

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philip Hindes väitis, et kukutas end eelsõidus meelega, kuid taganes hiljem oma sõnadest.
Philip Hindes väitis, et kukutas end eelsõidus meelega, kuid taganes hiljem oma sõnadest. Foto: SCANPIX

Suurbritannia meeskonna trekisõidu kuldmedal, tänu millele võidukasse kolmikusse kuulunud legendaarne Chris Hoy sai karjääri viienda olümpiakulla, saavutati osade arvates pettusega, teiste meelest aga igati reeglitepäraselt.

Meeskondlikus trekisprindis anti brittidele kvalifikatsioonis uus start, sest esimesel katsel kukkus Philip Hindes. Selline olukord on igati reeglitepärane, kuid õli valas tulle Hindes ise, kes kinnitas pärast võistlust antud intervjuus, et kukutas ennast meelega.

«Rääkisime, et halva stardi korral tuleb uue stardi saamiseks kukkuda. Kukkusin meelega, et uut starti saada ja et meil oleks võimalik kiiremini sõita. Tegin seda. Kõik oli ettekavatsetud,» lausus Hindes sõidu järgses intervjuus.

Hiljem teatas Briti jalgrattaliit aga, et Hindesi sõnu mõisteti valesti ja õige mõte «läks tõlkes kaduma». Saksamaal sündinud 19-aastane Hindes liitus Briti rattaakadeemiaga 2010. aastal ning hakkas inglise keelt õppima alles pärast hiljutist Manchesteri kolimist. Ka Hindes ise kinnitas finaali järel, et temast saadi valesti aru. «Ei, ma lihtsalt startisin ja siis kukkusin. Tagaratas libises alt ära ja ma ei suutnud enam ratast kontrollida,» lausus ta.

Kuna finaalis hõbedaga leppima pidanud Prantsusmaa protesti ei esitanud, jäävad tulemused jõusse. Ka rahvusvaheline jalgrattaliit kinnitas, et kõik oli reeglitepärane ning Hindesi pihtimusest hoolimata jäävad kuldmedalid talle, Chris Hoyle ja Jason Kennyle alles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles