Odalegend Räty: Soome olümpiakoondis koosneb turistidest

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome olümpiakoondis mängude avamisel.
Soome olümpiakoondis mängude avamisel. Foto: SCANPIX

Soome odaviskelegendi Seppo Räty sõnul on Soome praegune olümpiakoondis täis turiste.

Suurima pettumuse on meie põhjanaabritele valmistanud ujujate senised esitused. Seni on Soome ujujad olümpial püstitanud vaid ühe Soome rekordi, kui Matti Mattson tippmarki uuendas. Hanna-Maria Seppäla ujus küll oma hooaja parima, kuid kõrgeid kohti see endaga kaasa ei toonud. Ari-Pekka Liukkonen, Jenna Laukkanen, Matias Koski, Noora Laukkaneni ja Emilia Pikkarainen ebaõnnestusid.

«Siiamaani on meie koondis Londonis turiste mänginud,» kirjutab Räty oma blogis. «Mis kriteeriumite alusel valitakse olümpiale näiteks ujujaid? Ehk tuleks see süsteem üle vaadata?» arutleb ta soomlaste kesiste tulemuste najal.

Soome tippsportlastel on Räty arvates tihti vale suhtumine. «Tänapäeval tundub kõikide sportlaste peamine eesmärk olevat olümpiale pääsemine. Minu ajal mindi tippvõistlusele ikka head tulemust tegema. Tollal läksid sportlased alati medalit võitma,» kirjutab odalegend.

Läbi aegade on Soomel olnud ka häid heitealade mehi ja naisi. Londonis ei pääsenud aga näiteks täna peetud meeste kuulitõukes ükski soomlane isegi olümpiale. Ka ameeriklane Reese Hoffa imestas, kuhu on soomlased kadunud. «Teil on suured traditsioonid ja ma ei suuda uskuda, et Londonis pole Soome kuulitõukes esindatud,» ütles eelvõistluselt parima tulemuse tõuganud Hoffa Iltalehti vahendusel.

Nii vaatavad soomlased lootusrikkalt oma odaviskajate poole. Odaviskes on Soomel võistlustules kolm meest – Osaka maailmameister ja Pekingi olümpia pronksimees Tero Pitkamäki, Helsingi EMil pronksile tulnud Ari Mannio ja Antti Ruuskanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles