Treenerist isa hinnang: olümpia läks nässu

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Aljand jäi olümpial oma põhidistantsil poolfinaalist välja ning jättis sellega püstitatud eesmärgi täitmata.
Triin Aljand jäi olümpial oma põhidistantsil poolfinaalist välja ning jättis sellega püstitatud eesmärgi täitmata. Foto: Liis Treimann

Londoni olümpial oma põhidistantsil ehk 50 m vabaujumises eelujumisega piirdunud Triin Aljand siirdus pärast ebaõnnestunud võistlust linna peale meelt lahutama. «Pettumus tuleb maha jätta, sellist taaka ei maksa kaasas kanda,» nentis tema treenerist isa Riho Aljand. «Muidu oleks väga raske järgmist treeningtsüklit alustada.»


Mai lõpus Debrecenis peetud EMil Eesti rekordi 25,01 ujunud ja esimesena medalita jäänud Aljand lootis Londonis taas tippmarki parandada, aga eelujumises saadud 25,33 andis talle 19. koha, poolfinaalipääsust puudusid napid viis sajandikku.

Oma jälje Eesti parima naisujuja vormile jättis olümpiaeelne kurnav mäestikulaager, mis sportlase sõnul viis ta vahepeal sügavasse auku. Nelja aasta tähtsaima võistluse lähenedes muutus aga enesetunne pidevalt paremaks. Pärast avadistantsil 100 m liblikujumises saadud 35. kohta tunnistas Aljand siiski, et tunneb endiselt väsimust.

«Loodan, et jõuan enne 50 meetri vabaujumist leida õige teravuse,» lausus Aljand nädal tagasi. «Seekord tegime laagris väga raskeid treeninguid, erinevalt eelmisest korrast, kui kand tegi haiget, oli seekord kõik korras ja sain hästi harjutada.»

Paraku jäi ka vabaujumises loodetu saavutamata. «Ei mäleta, et oleksin suuri vigu teinud. Pean treeneriga üle vaatama, mis seal oli,» ütles Aljand pärast võistlust Vikerraadio vahendusel.

«Väga kahju on, sest nii napilt jäin välja. Eks mõnda aega on kurbus südames, aga elu peab edasi minema. Andsin endast maksimumi ja oleksin väga tahtnud teist ujumist saada.»

«Praegu pole selget vastust, kas probleem oli olümpiaeelses mäestikulaagris, võib-olla me ei saagi seda vastust,» lisas Eesti ujumiskoondise peatreener Riho Aljand. «Kindel on see, et kuna ta EMi ajaks nii heasse vormi sai, oleks ehk raske olnud jõuda samasse vormi kui kaks kuud tagasi. On teada-tuntud tõsiasi, et kui kevadel oled heas vormis, ei suuda sa seda suvel korrata.»

Samas ei saa Riho Aljandi sõnul väita, et tütar oli liiga vara tippvormis. «Olime ju sundseisus,» märkis ta. «Tal oli ju vaja olümpia A-normi püüda, vastasel juhul võinuks juhtuda, et ta jäänuks üldse olümpialt kõrvale.»

Olümpiale hinnangut andes Riho Aljand keerutama ei hakanud. «Nässu läks,» tõdes ta. «Plaan oli ikkagi poolfinaali saada, aga seda ei juhtunud. Triin oli ka ise väga pettunud.»

Sel aastal on 27-aastasel Aljandil plaanis veel kaks tiitlivõistlust – esmalt novembri lõpus Prantsusmaal Chartres’is peetav lühirajaujumise EM ning seejärel detsembri keskel Istanbulis toimuv MM, mis peetakse samuti 25-meetrilises basseinis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles