Korvpallitäht Yao Ming: olümpialt eemaldatud sulgpallurid olid süsteemi ohvrid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yao Ming.
Yao Ming. Foto: SCANPIX

Hiina korvpallikuulsus Yao Ming lausus kodumaisele Xinhua uudisteagentuurile, et toetab küll Rahvusvahelise Sulgpalliliidu otsust neli Aasia paari mängutulemuse kokkuleppimise tõttu olümpiaturniirilt kõrvaldada, ent tema meelest on süüdi pigem süsteem, mitte sportlased.

Nelja eemaldatud duo seas oli kaks Hiina paari ning Yao märkis, et mõistab oma kaasmaalasi, kes püüdsid pärast edasipääsu kindlustamist valida järgmiseks ringiks sobivamat vastast. «Korvpallis juhtuvad täpselt samasugused asjad. Asi on ju lihtne – kas juhtunut võib õigeks tegutsemiseks nimetada? Kas kuldmedal on kõige olulisem?» jättis Yao küsimused õhku.

«Inimesed suhtuvad olümpiamängudesse erinevalt ja tuleb märkida, et nii mõnigi spordiala peaks reegleid kohendama. Mul on karistada saanud mängijatest väga kahju. Tegelikult on nemad ohvrid,» lausus Yao.

Hiina olümpiakoondis rõhutas pärast sulgpalluritega juhtunut ausa mängu olulisust ja olümpiavaimu au sees hoidmist ning nõudis, et mängijad vabandaksid. Hiina ajakirjanduses valitsevad aga vastakad arvamused, sest paljude meelest peaks ka rahvusvaheline alaliit osa süüst enda kanda võtma. Diskvalifitseeritud Yu Yang süüdistas aga alaliitu otsesõnu tema ja ta paarilise Wang Xiaoli unistuse hävitamises.

Yao Ming võttis sõna ka nende aadressil, kes on vihjanud Hiina imeujuja, Londonis kompleksujumises kaks olümpiakulda võitnud 16-aastase Ye Shiweni dopingukasutamisele. Nii lausus maailma ujumistreenerite nõukogu tegevjuht, USA tipptreener John Leonard otsesõnu, et kui ujumises midagi uskumatut juhtub, siis selguvat tagantjärgi alati, et asjasse oli segatud doping.

Mitmed ujumisasjatundjad on seepeale juba nõudnud Leonardi tagasiastumist, ent Yao suhtus asjasse rahulikumalt. «Mõistan ameeriklasi, kes olid aastaid basseinis valitsejad. See on tavaline reaktsioon,» sõnas ta.

«Sama juhtus siis, kui Usain Bolt esile kerkis, ja sama juhtus nüüd Ye’ga. Ta tuli ei tea kust ja võttis ameeriklastelt kogu au, mis oli pikka aega neile kuulunud. See pole tore tunne. Aga ma arvan sellegipoolest, et ameeriklased ei käitunud niisugust juttu rääkides just kuigi härrasmehelikult,» lõpetas üks Hiina kuulsamaid sportlasi oma jutu väikese torkega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles