Viis soosikut – üks saab kulla, teised jäävad ilma

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter mängis eile poolehoidjate närvidega, kuid võis kolmanda katse järel võimsalt rõõgatada.
Gerd Kanter mängis eile poolehoidjate närvidega, kuid võis kolmanda katse järel võimsalt rõõgatada. Foto: Liis Treimann

«Helsingi EMil ja Daegu MMil tegin kvalifikatsiooni ja lõppvõistluse vahel kerge tehnikatreeningu. Kõigepealt vaatame tänased heited videost üle ja siis otsustame – vähemalt imitatsioone tuleb ikkagi teha,» rääkis ainsa eestlasena Londoni olümpia kettaheite lõppvõistlusele pääsenud Gerd Kanter eile ennelõunal. Vaid napp pool tundi oli möödunud ajast, kui ta end viimase katsega tänasesse suurde finaali heitis.


Kanter pani eile proovile lähedaste, treeneri, fännide ja eelkõige iseenda närvid. Kahe katse järel oli tal kirjas 59-meetrine heide, mis mõistagi tähendas lõppvõistluselt eemale jäämist. Viimaseks katseks võttis ta aga end kokku ning heitis 66.39, mis oli ühtlasi päeva parim tulemus.

«See polnud esimene kord, kui sellise asja korraldasin,» nentis Kanter. «Mõistagi ei planeerinud ma seda niimoodi. Soojendusel lendas ketas hästi ja see tekitas liigset enesekindlust. Võistluses ilmnesid juba varasemast tuttavad probleemid – heas vormis olles kipun pöördel liigselt kiirustama. Ise arvan, et surun end maha, kuid teised ütlevad, et alustan ikkagi liiga kiiresti.»  

Kõrge tase
Kanter meenutas, et sarnased probleemid kimbutasid teda juba karjääri esimeste tiitlivõistluste ajal. Samas olevat see hea märk, sest tavaliselt on ta pärast keeruliselt kulgenud kvalifikatsiooni võitnud oma kirkamad medalid. Kogemusigi on kogunenud juba piisavalt ja seepärast olevat treener Vesteinn Hafsteinsson tunnistanud, et enne viimast heidet ei kahelnud ta edasipääsus hetkekski.

«Edasipääsu piir oli tegelikult väga kõrgel tasemel,» märkis Kanter. «Seepärast oli hea, et sain normi kindlalt täis. Kergendus oli vägev! Olin esimene heitja ja kehvema tulemuse korral pidanuks terve vooru ootama ja närve kulutama.»

Pekingi olümpiavõitu kaitsev Kanter loodab, et täna on tal juba lihtsam võistlust alustada ning kui ilmataat ei saada taevast just pussnuge, loodab ta heita oma hooaja tippmargi. Medalivõiduks ongi see ilmselt vältimatu, kuna lõppvõistlusele pääsesid kõik soosikud.

«Esimese grupi võistlust ma ei näinud, kuid Raul Rebane ütles, et midagi erilist seal polnud. Kõige suurem favoriit oli ikka meie grupis,» viitas Kanter viimastel aastatel kettaheidet valitsenud sakslasele Robert Hartingule. Või hoopis iseendale …

Harting hiilgas eile enesekindlusega, täites kvalifikatsiooninormi juba avakatsel. Tema 66.22 oli päeva kokkuvõttes Kanteri järel teine tulemus. «Heide oli hea, mitte liiga pikk ega liiga lühike,» märkis Harting. «Finaalis loodan olla agressiivsem. Nii minu kui Saksamaa õlul on praegu palju pingeid, aga samas on see ka hea tunne, et võin Saksamaale medali tuua.»

Kahekordne maailmameister kinnitas, et ei mõtle segajatele liiga palju, sest tal on oma kindlad soovid, mis kattuvat küll ka talle pandud lootustega. Samuti ei soovinud ta teha eelvõistlusest liiga suuri järeldusi. «Finaal on hoopis teine võistlus,» sõnas ta.

Alekna närviline
Kvalifikatsiooninorm 65 meetrit oli eile jõukohane kuuele heitjale. Seni kindlalt soosikute ringi arvatud Leedu vanameister Virgilijus Alekna ja kavalpea kuulsusega poolakas Pjotr Malachowski said aga edasi normi täitmata. Viimasena lõppvõistlusele mahtunud hollandlane Erik Cadee heitis 63.55.
«Hommikused võistlused pole mulle kunagi sobinud,» tõdes kahekordne olümpiavõitja Alekna. «Mis teha, ikkagi viies olümpia juba … Usun, et lõppvõistlusel on lihtsam heita.»

Eelvõistlusel napilt üle 60 meetri heitnud ja kolmandasse kümnesse jäänud Aleksander Tammerti sõnul tegutses sõber Alekna pisut närviliselt. Soojendusel lendas üks tema heide kaitsevõrku, sama juhtus viimasel võistluskatsel. «Finaaliks see mõistagi väga kindlat tunnet ei tekita,» vaagis ta 40-aastase mehe võimalusi.

Lisaks Kanterile, Hartingule ja Aleknale arvatakse suurde viisikusse kuuluvat ka Malachowski ja Iraani heitja Ehsan Hadadi. Eile pakkusid aga üllatuse indialane Vikas Gowda, kuubalane Jorge Fernandez ja noor britt Lawrence Okoye.

«150 000 dollarit tegid oma töö,» viitas Tammert India kettaheitja ettevalmistuseks kulunud hiigelsummale. «Seda, mis võimalused on Hadadil, ei tea vist keegi. Võistluses võib teda aga segada see, et Iraanis oodatakse ainult kuldmedalit. Niisugune teadmine tekitab pingeid.»
Okoye täitis kvalifikatsiooninormi viimasel katsel ja vallandas seepeale meeletu emotsioonipuhangu.

Israel: mullune edu tuli kahjuks

Londoni olümpial kettaheites 25. koha saanud Märt Israel tunnistas, et mullune edukas hooaeg tuli talle ilmselt kahjuks. «Ootused olid nii suured, et see hakkaski tehnikat segama ja sellest tekkis omakorda ebakindlus. Ma ei oodanud küll suuri medaleid, küll aga isikliku rekordi parandamist,» sõnas ta.

Mullu MMil 4. koha saavutanud ja universiaadi võitnud Israeli sõnul sai ta pidevalt tervena harjutada ja see muutis teda veidike ahneks. «Sügisel tegin palju tööd ja nägin vaeva, kuid ilmselt pingutasin üle,» tunnistas ta.

Rasked treeningud muutsid ta küll kehaliselt tugevaks, ent heitetehnika kippus lagunema. Viimases treeninglaagris tegi ta väga palju drille ja nädal varem peetud võistlusel jäi mulje, et sellest oli kasu, ent olümpiaareenil ei suutnud ta ikkagi oma liikumist kontrollida.

«Tulemus oli nagu sellel hooajal ikka,» tõdes lõppvõistluse kohta sihtinud Israel pettunult. «Kõik see, mis laagris tegime, siin ei toiminud. Teadsin, et pean alustama pöördeid rahulikumalt, kui aga sellele tuleb pidevalt mõelda, pole see enam loomulik. Soojendusel lõdvalt heites suudan end kontrollida, ent võistluspinges ei saanud ma sellega hakkama – võib öelda, et lained lõid üle pea kokku.»

Kettaheide
Kettaheite finaali koosseis
Gerd Kanter (Eesti) 66.39
Robert Harting (Saksamaa) 66.22
Jorge Y Fernandez (Kuuba) 65.34
Lawrence Okoye (Suurbritannia) 65.28
Vikas Gowda (India) 65.20
Ehsan Hadadi (Iraan) 65.19
Pjotr Malachowski (Poola) 64.65
Martin Wierig (Saksamaa) 64.13
Benn Harradine (Austraalia) 64.00
Virgilijus Alekna (Leedu) 63.88
Yennifer Frank Casanas (Hispaania) 63.76
Erik Cadee (Holland) 63.55
(Järjestuses toodud nimi, riik, kvalifikatsioonivõistluse tulemus)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles