Olümpia Põhja-Korea moodi: võitjad saavad riigilt külmkapi, kaotajad lähevad sunnitööle

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea tõstja Kim Un Guk medalitseremoonial.
Põhja-Korea tõstja Kim Un Guk medalitseremoonial. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea jaoks on Londoni olümpiamängud osutunud üsna edukaks ning võidetud on neli kuldmedalit ning üks pronksine autasu. Heade saavutuste eest ootab kommunistliku riigi sportlasi kodumaal au ja kuulsus, kuid olümpial põrujaid võib oodata hoopis sunnitöölaager.

Eriti edukad olid korealastele olümpiamängude esimesed päevad, sest kõik medalid korjati kokku juba esimese kuue võistluspäevaga. Väidetavalt on riik lubanud parimatele sportlastele preemiaks uusi külmkappe ja autosid.

Viimased päevad on diktaatorriigi sportlaste jaoks olnud aga pettumust valmistavad ning neid sportlasi, kes kaotavad vahetus võitluses riigi suurimate rivaalide USA või Lõuna-Korea sportlastele võib oodata sunnitöölaager. Sportlastel motivatsioonipuudust ei tohiks olla, sest riigipea Kim Jong Uni meele järgi olemine võib päästa nende elu. Lisaks ülendatakse olümpiasangarid «kangelase» või «rahvasportlase» staatusesse, kirjutab abc news.

«Ma võitsin kuldmedali, sest särav ning ülim juht Kim Jong Un andis mulle jõudu,» ütles kuni 62 kg kaaluvate meeste tõstmises võidutsenud Kim Un-Guk. Ka kuni 52 kg kaaluvate naiste judos võitnud An Kum-Ae pühendas medali suurele liidrile.

Lääne meediasse jõuab vähe infot Põhja-Korea sportlastega toimuvast, kuid ka pärast 2010. aasta jalgpalli MMi finaalturniiri väideti, et ebaõnnestunud meeskonna peatreener saadeti koju jõudes sunnitööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles