Medalisadu tekitas suveniirihulluse

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Cowman – isa John, ema Vicky ning lapsed Jack ja Lucy – on olümpiaküla suurimat suveniiripoodi korduvalt külastanud.
Perekond Cowman – isa John, ema Vicky ning lapsed Jack ja Lucy – on olümpiaküla suurimat suveniiripoodi korduvalt külastanud. Foto: Liis Treimann

Perekond Cowman – isa John, ema Vicky ning lapsed Jack ja Lucy – väljub olümpiapargis paiknevast suurimast suveniiripoest, n-ö megapoest, käes mitu kilekotti mälestusesemetega.
«Mina sain endale täna jojo,» võtab perepoeg Jack uhkusega kotist välja musta karbi ja näitab äsjasoetatud eset.


Cowmanite pere noorim liige Lucy sai endale roosa särgi. «Kuna ta on võimleja, ostsime talle võimlemise piktogrammiga pluusi,» selgitab John, tütar kõrval muhelemas.

See polnud perele sugugi mitte selle poe esimene külastuskäik, juba suurima spordipeo alguses soetasid nad kõikidele olümpialogodega T-särgid, isa John näitab oma särgiga, kellele kuulub nende poolehoid – tema rinnal ilutseb «Team GB». Peale fännisärkide on nelikul kaasas mitu Ühendkuningriigi lippu ning nende põski ehivad samuti riigilipukujutised.

«Oleme esimest korda olümpial, siin on suurepärane õhkkond, meile väga meeldib!» tunnistab Vicky. «Tegelikult oleme Iirimaalt pärit, aga elame nüüd Londonis ja mõistagi elame kaasa Suurbritannia sportlastele.»

Abielupaar Mary ja Harry sai oma esimese olümpiakogemuse kaheksa aastat tagasi Ateenas. Pekingi olümpia jätsid nad vahele, aga kodumaal toimuvale olümpiale elavad täiel rinnal kaasa.

«Kui päris aus olla, olid Ateenas natuke paremad suveniirid, aga siin on ka üsna mitmekesine valik,» mõtiskleb Mary. «Ostsime endale kumbki T-särgi, mõistagi «Team GB» kirjaga. Ja Ühendkuningriigi lipu soetasime ka.»

Harry lisab kõrvalt, et lipu ostsid nad rohkem hetke ajel ja ta ei teagi, miks nad seda tegid. «T-särgi panen ka ilmselt oma särgihunnikusse ja siis kunagi avastan, milline tore asi mul kapis on,» naerab ta. «Siis saan meenutada, kuidas ma Londoni olümpial käisin.»

«Mina küll hakkan enda särki kandma!» lubab Mary. «Kindlasti panen selle ka tulevikus selga.»

Harry särk maksis 18 naelsterlingit (22,8 eurot), Mary oma 24 naela (30,4 eurot) ning lipp 10 naela (12,7 eurot). «Osa suveniire on natuke liiga kallid, aga üldiselt on siin üsna mõistlikud hinnad,» arvab Harry.

«Kui hakkad mõtlema, mida sellised asjad – näiteks dressipluusid – muidu poes maksavad, on see umbes sama hinnaklass. Ja kui oled tulihingeline spordifänn, siis sa tead, et ametlikud jalgpallisärgid maksavad päris palju, seega on loogiline, et ka briti koondise jooksusärk on krõbedama hinnaga.»

«Vähemalt brittide jaoks ei tohiks need asjad liiga kallid olla, aga võib-olla mõnest teisest riigist tulijale on,» lisab Harry. «Samas, käisin mõned aastad tagasi Tallinnas ja ma ei ütleks, et see oleks olnud palju odavam linn.»

Suveniire saab olümpiapargis soetada lisaks megapoele ka pisut väiksemas kaupluses, kus müüakse kõike peale riiete ning lisaks ka väiksematest müügilettidest. Mälestus­esemeid jagub igale maitsele – näiteks olümpiamängude ametliku maskoti Wenlocki 20 cm pikkuse pehme mänguasja eest tuleb välja käia 15 naelsterlingit (ligi 19 eurot), olümpialogoga dekoratiivpadi maksab 55 naela (ligi 70 eurot) ja käsitsivalmistatud klaasist paberiraskused 65 naela (82,3 eurot).

Poes müüjana tegutseva Hailey sõnul on populaarseimad kõikvõimalikud esemed Suurbritannia koondise kirjega, aga palju ostetakse ka märke, magneteid ja võtmehoidjaid, just nende asjade riiulite juures ongi õige suurem tunglemine. Magnetid ja võtmehoidjad maksavad keskmiselt 7 naela (8,9 eurot).

Palju krõbedama hinnaga on aga tõelisele olümpiagurmaanile mõeldud mälestusesemed – raamitud fotod sportlaste autogrammidega. Näiteks foto neljakordsest olümpiavõitjast Micha­el Johnsonist olümpiatõrvikuga kuulsa Stonehenge’i juures maksab 249 naela (315 eurot).

Kõige kallim on kahekordse olümpiavõitja, kümnevõistleja Daley Thompsoni musta raami sisse pandud signeeritud dressipluus, mida ta kandis 1984. aasta Los Angelese olümpial. Ka Erki Noolt juhendanud Thompsoni dressipluusi eest tuleb välja käia koguni 1999 naela ehk üle 2500 euro.

Hinnanäiteid

•    Londoni olümpia logoga tass – 8 naela (umbes 10 eurot)

•    «Team GB» vihmavari – 15 naela (19 eurot)

•    Joogipudel – 10 naela (12,7 eurot)

•    Plekk-karp kõikide seniste olümpialogodega – 15 naela (19 eurot)

•    London 2012 seljakott – 40 naela (50,65 eurot)

•    Logoga nokamütsid – 12–18 naela (15–23 eurot)

•    Olümpiapusle – 15 naela (19 eurot)

•    T-särgid – 18–26 naela (23–33 eurot)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles