Ajalugu ei kordunud: Leedu langes harjumatult vara

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu koondise legendaarne mängujuht Šarunas Jašikevicius peitis pärast ebaõnnestumist näo käte vahele.
Leedu koondise legendaarne mängujuht Šarunas Jašikevicius peitis pärast ebaõnnestumist näo käte vahele. Foto: AP/Scanpix

Olümpiamängude korvpalliturniiril medalite jagamises alati kõvasti kaasa rääkinud Leedu koondis ei leidnud Londonis õiget hoogu ning esimest korda sai nende teekond otsa juba veerandfinaalis.


Alagrupiturniiril vaid Aafrika meeskondadest (Nigeeria, Tuneesia) jagu saanud leedulased näitasid Venemaa vastu üksikutel hetkedel ladusat mängu ning venelased said igati teenitult 83:74 võidu. Samal ajal olidki leedulaste esitused käimasoleval turniiril sellised, et pääsu nelja sekka oli sellise mänguga raske loota. «Arvan, et Venemaa mängis paremini ja nad väärisid võitu,» võttis leedulaste juhendaja Kestutis Kemzura kohtumise kokku.

Sära puudus

Alates 1992. aasta Barcelona OMist on Leedu olnud iga nelja aasta tagant toimuval spordipeol alatine külaline ja eelnevalt oldi alati jõutud ka poolfinaali, mis olid toonud kolm pronksist autasu ja kaks neljandat kohta.

Tõenäoliselt jäi olümpiaturniir viimaseks suurvõistluseks Leedu koondise särgis juba 12 aastat tagasi Sydney OMil pronksmedalid kaela saanud Šarunas Jašikeviciuse ja Darius Songaila jaoks. Sama võib kehtida ka nende eakaaslase Rimantas Kaukenase kohta ehk seega võib tulevikus näha leedulaste ridades rohkem uuemaid nägusid ja see ei pruugi üldse olla halb.

Kaks aastat tagasi Türgis toimunud MMil näitasid Leedu noorema põlvkonna mängijad eesotsas Linas Kleiza ja Mantas Kalnietisega suurepäraseid esitusi ning teiste seas tehti selg prügiseks Hispaanial, Prantsusmaal, Argentinal ja Serbial ning turniiri ainus kaotus saadi poolfinaalis USA käest.

Mullu peeti korvpalli EM aga Leedus ja koondisega liitusid taas kogenud Jašikevicius, Songaila ja Kaukenas. Samas jäi vigastuse tõttu kõrvale Kleiza ja sama säravaid esitusi kui 2010. aastal enam näidata ei suudetud. Londonis oli lisaks kogenud kaardiväele rivis ka Kleiza, kuid Leedu korvpalli oma tavapärases headuses siiski näha ei saanud.

Hispaania poolfinaali

Nii võis pigem väljakul silmata, et kogenud Jašikevicius laiutas tihitpeale kohtunike otsuste peale arusaamatult palju kätega ning samas jäi vaid kolmele punktile lisaks tema arvele ka kuus pallikaotust. «Kaotasime mitmel tähtsal hetkel lihtsalt palli ning kõikidest nendest eksimustest said vastased kohe ka punktilisa,» tõdes leedulaste juhendaja Kestutis Kemzura fiba.com’iga vesteldes.

Samal ajal on Venemaa koondis näidanud tänavu väga head mängu ning nende võimsale eesliinile on vähestel midagi võrdväärset vastu panna. Väljakul tihtipeale üsna märkamatult, kuid samas ülimalt efektiivselt tegutseva Andrei Kirilenko juhtimisel ollakse ohtlikud igale vastasele.

«Oleme väga õnnelikud, et suutsime selle mängu võita, kuna tegemist oli äärmiselt raske vastasega. Pidime kokkuvõttes kõik mängu panema,» sõnas venelaste juhendaja David Blatt.

Poolfinaalis läheb Venemaa nüüd vastamisi valitseva Euroopa meistri Hispaaniaga, kes alistas tulises kohtumises 66:59 Prantsusmaa. Tasavägise mängu lõpus tekkis meeskondade vahel kähmlus, kui Prantsusmaa koondislane Nicolas Batum lõi hispaanlasele Juan Carlos Navarrole rusikaga kõhtu. Suuremat kaklust siiski ei järgnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles