Dopingurattur jääb ametlikult olümpiakullast ilma

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tyler Hamilton
Tyler Hamilton Foto: SCANPIX

Ameerika rattur Tyler Hamilton jääb dopingu tarvitamise tõttu ametlikult ilma 2004. aastal Ateenas võidetud temposõidu olümpiakullast.

Rahvusvaheline olümpiakomitee peab kiirelt tegutsema, sest kaheksa aasta möödumisel medalivõidust poleks neil enam võimalik tagantjärgi karistust määrata. «Distsiplinaarkomisjon ootas, et USA antidopingu agentuur avaldaks lisainfot, mis võimaldaks veel mõnda Ateenas osalenud treenerit või ratturit süüdistada, kuid sealt pole rohkem uudiseid tulemas,» märkis ROKi allikas Reutersile.

Kuldmedal läheb seega tippspordist tänaseks juba loobunud Vjatšeslav Jekimovile, hõbeda saab ameeriklane Bobby Julich ja pronksile kerkib austraallane Michael Rogers. Hamilton jäi küll 2004. aastal veredopingu kasutamisega vahele, ent medal jäi talle alles, kuna oskamatud kontrollijad muutsid tema B-proovi kogemata laboris kasutuskõlbmatuks.

Järgmisel aastal jäi Hamilton aga vahele keelatud vereülekandega ja sai kaheaastase võistluskeelu. 2006. aastal seostati teda «Operatsioon Puertoks» ristitud Hispaania dopinguskandaaliga ja kolm aastat hiljem leiti tema proovist steroide.

Hamilton selgitas küll, et ostis depressiooni vastu käsimüügist ravimeid, kuid sai ikkagi kaheksa-aastase võistluskeelu. Mullu tunnistas ameeriklane ühes intervjuus esmakordselt, et tarvitas tõepoolest sooritusvõimet parandavaid keelatud aineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles