Eesti on Londoni olümpia paremuselt kuues riik

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Pekingi kui ka Londoni olümpiamängudelt medali toonud Gerd Kanter
Nii Pekingi kui ka Londoni olümpiamängudelt medali toonud Gerd Kanter Foto: Liis Treimann

Eesti sportlased on Londoni olümpiamängudelt võitnud seni kaks medalit – Heiki Nabi kreeka-rooma maadluse hõbe ja Gerd Kanteri kettaheite pronks. Kuigi üldises medalitabelis hoiab Eesti sellega 52. kohal, siis rahvaarvu arvesse võttes muutub koht tuntavalt paremaks.

Tabelis, kus riigid on järjestatud rahvaarvu ja medalite suhte järgi, asub Eesti kuuendal kohal. Jagades rahvaarvu medalite arvuga, on Eesti võitnud ühe autasu umbes 660 000 elaniku kohta. Tabelit juhib väike Kariibi meres asuv saareriik Grenada. Umbes 110 000 elanikuga riigi sportlased on võitnud ühe medali (Kirani Jamesi kuld meeste 400 m jooksus) ja asuvad kindlalt esikohal.

Neile järgneb Uus-Meremaa, mille sportlased on võitnud 10 medalit. Jagades rahvaarvu medalite arvuga, on Uus-Meremaa võitnud medali iga 443 tuhande elaniku kohta. Kolmandal kohal on suur sprindiriik Jamaica ühe medaliga iga 450 000 elaniku kohta. Eestit edestavad veel Sloveenia ja Taani.

Tabeli teisest otsast võib leida India – riigi, millel on ette näidata olümpiamedal iga 310 miljoni elaniku kohta. Umbes kolm korda väiksem on vastav number eelviimasel kohal oleval Indoneesial  (medal iga 118 miljoni elaniku kohta).

Hetkel üldise medalitabeli tipus olev Hiina asub kõnealuses tabelis 59. kohal. Hiinaga esikoha pärast võitlev USA on rahvaarvu arvestavas tabelis 41. Korraldajamaa Suurbritannia on 16.

Pekingi olümpiamängudel oli Eesti samasuguses arvestuses lõpuks 14. ja Ateena olümpial 4.

Kogu tabelit ja täpsemat infot saab vaadata siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles