Bolt: mul puudub Carl Lewise suhtes vähimgi lugupidamine

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Boltile ei meeldi Carl Lewise alusetud süüdistused.
Usain Boltile ei meeldi Carl Lewise alusetud süüdistused. Foto: SCANPIX

Londonis 100 ja 200 meetri jooksu võiduga Pekingi kuldset duublit korranud Usain Bolt lausus, et tal puudub olümpialt üheksa kuldmedalit kogunud Carl Lewise suhtes igasugune austus.

Lewis, kes oli enne Londoni mänge suutnud peale Bolti ainsa mehena kaks korda 100 meetri jooksu olümpiavõitjaks tulla, vihjas pärast Pekingi olümpiat, et Bolt ei pruugi dopingust puhas olla. «Sellistes riikides nagu Jamaical ei ole juhuslike dopingutestide läbiviimise programmi, nii et jooksjad võivad mitu kuud testimata olla. Ma ei väida, et keegi midagi tarvitas, aga kõik peavad olema võrdses seisus,» leidis Lewis. «Ma ei tea, kas keegi on midagi võtnud või ei. Aga kas keegi julgeb väita, et neid ei peaks hoolikamalt jälgima, eriti meie spordialal? » küsis Lewis toona.

Bolt seda ei unustanud ja andis lõpuks vastulöögi. «Ütlen nüüd midagi väga vastuolulist, aga Carl Lewis – ma ei pea temast lugu,»sõnas Bolt, olles enne nimetanud kõigi aegade suurimaks Jesse Owensit, kes võitis 1936. aasta olümpial neli kulda. «Lewis räägib kergejõustiklaste kohta selliseid jutte, mis on tõeliselt alandavad.  Ma arvan, et ta otsib lihtsalt tähelepanu, sest temast endast ei kipu keegi eriti rääkima,» põrutas Bolt.

«Olin väga kurb, kui kuulsin, et ta ajab jälle sedasama vana juttu. See ajas närvi. Nii et minu jaoks on ta igasuguse väärikuse kaotanud. Kui sama ala inimene hakkab niimoodi dopingust rääkima, on see väga häiriv,» vahendab Reuters jamaikalase sõnu.

Lewis andis ise 1988. aastal kolm korda positiivse proovi, kuid USA ametnike otsusel talle karistust ei määratud. ROKi, IAAFi ja USA ajakirja Sports Illustrated poolt 20. sajandi parimaks kergejõustiklaseks nimetatud mees on alati suhtunud väga skeptiliselt võimalusse, et käesoleval sajandil keegi tema saavutused üle lööks. Kui Lewiselt enne Londoni mänge küsiti, mida ta Boltist arvab, vastas ameeriklane: «See kõik on... huvitav. Vaatan tema tulemusi nagu iga teinegi ja ootan... eks aeg näitab.»

Isegi Lewise õnnitlused Boltile pärast teistkordset 100 meetri olümpiavõitjaks tulekut olid väikese torkega vürtsitatud. «Ta kordas võitu, see on suurepärane. Ta on alles teine inimene, kes on seda suutnud, nii et palju õnne,» ütles Lewis nädala eest. «Isiklikult imetlen aga kõige rohkem sportlasi, kes püsivad kaua tipus. Ma ei taha tema saavutusi kuidagi pisendada, aga hetkel on ta valitsenud vaid neli aastat järjest ja eks näis, kas ta suudab seda ka kauem teha,» lausus Lewis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles