Kaheksa tinamedalit kogunud Suurbritannia juhib olümpia äraspidist medalitabelit

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni olümpiamedalid.
Londoni olümpiamedalid. Foto: SCANPIX

Suurbritannia olümpiakoondis on ületanud ka kõige optimistlikumad ootused ning on Londoni mängudelt kogunud 25 kuldmedalit ja kokku 54 medalit, millega ollakse tabelis USA ja Hiina järel kolmandad. Ühes teises medalitabelis ollakse koguni liidrid, ent vaevalt see kedagi väga rõõmustab – tegu on nimelt tagurpidi pööratud tulemuste tabeliga.

Wall Street Journal peab juba mitmendat olümpiat järjest arvestust iga ala viimase kolme koha osas. Ajaleht on kolme viimase koha «autasud» ristinud vastavalt tina-, plekk- ja tsinkmedaliks. Suurbritannial on tagantpoolt esimesi kohti ehk tinamedaleid kaheksa, eelviimaseid ehk plekkmedaleid üksteist ja tagantpoolt kolmandaid ehk tsinkmedaleid kaksteist.

Kokku annab see 31 lõpukolmiku kohta, mida on kaheksa enam kui lähimal konkurendil Ukrainal. Tinamedalite arvestuses ei olda siiski üllataval kombel esikohal – seda jagavad 11 viimase kohaga Ukraina ja Egiptus. Kuuendal kohal asuval USAl on kõiki medaleid võrdselt kolm ja sellega on nad tabelis vahetult Hiina ees, täpselt nagu õiges medalitabelis.

Tõele au andes tuleb muidugi arvesse võtta, et Suurbritannial on korraldajana tagatud osalemisvõimalus kõikidel aladel, hoolimata sellest, kas antud esindaja ka maailma mastaabis tugev on. Selline põhimõte annab küll pealtvaatajatele alati võimaluse omadele kaasa elada, kuid langetab sportlikku taset ja kasvatab võimalike viimasena lõpetajate arvu.

Nii ei olnud näiteks veepallimeeskond viimased 50 aastat ühelegi suurturniirile kvalifitseerunud. Olümpialgi jäädi viimaseks, kaotades väravate vahega 28:77 kõik viis mängu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles