Ennast legendiks pidav Bolt ei tea, mida teha

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpiamängudel kolm kuldmedalit võitnud Usain Bolt on kullakogumist jätkanud ka Londonis.
Pekingi olümpiamängudel kolm kuldmedalit võitnud Usain Bolt on kullakogumist jätkanud ka Londonis. Foto: AFP / Scanpix

«Ma ei pea enam midagi tõestama – minust sai legend!» teatas teist olümpiat järjest 100 ja 200 meetri jooksu olümpiavõitjaks kroonitud Jamaica jooksja Usain Bolt. «Tegin olümpial täpselt seda, mida soovisin, näitasin, et olen parim.»


Bolti saavutus on tõesti erakordne, veel kunagi varem pole ükski sprinter suutnud kaks olümpiat järjest valitseda mõlemat distantsi. Kõige lähemal oli sellele Carl Lewis, kes võitis kolm kulda ja ühe hõbeda. Tõsi – Lewise kapis on kokku üheksa olümpiamängude kuldmedalit ja tema veelgi erakordsem seeria seisneb neljas järjestikuses kaugushüppekullas.

Kas Bolt suudaks samuti oma ala valitseda neli olümpiat järjest, on siiski kaheldav. «Praegu ei tea ma ka ise täpselt, mida soovin edasi teha. Võib-olla jätkan 100 ja 200 meetri jooksjana, kuid pole võimatu, et proovin midagi muud,» sõnas ta.

«Istume treeneriga maha ja arutame, kuhu tulevikus liikuda. Rio de Janeiro olümpia ajal ei pruugi ma enam sportida, ilmselt ei osale ma ka tuleva aasta MMil Moskvas. Johan Blake ja Warren Weir jooksevad kuratlikult kiiresti ja nende alistamine muutub väga raskeks.»

Bolt meenutas 2010. aastal toimunud jutuajamist Blake’iga: «Ütlesin, et ta tõusis tippu halval ajal, kuna ma kavatsen järgmised kaks aastat ise valitseda. Pärast seda võib ta aga tulla ja teha, mida soovib.»

Bolti kõlavad avaldused oma legendaarsuse kohta on tekitanud siiski vastakaid arvamusi. Näiteks Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendi Jacques Rogge arvates on legendaarsusest veel vara rääkida.

«Bolti karjääri tuleb hinnata pärast selle lõppu. Näiteks Lewis on võitnud kulla neljal järjestikusel olümpial,» märkis ta. «Loodame, et tal on motivatsiooni jätkata – las osaleb kolmel või neljal olümpial ja alles siis võime teda nimetada legendiks. Ikoonistaatus on tal igatahes juba olemas.»

Bolt ise suhtub võrdlusesse Lewisega üsna üleolevalt. Õli valas tulle seegi, et ameeriklane kritiseeris Jamaica dopinguvastast programmi, märkides, et seal ei korraldata sportlastele üllatustestimisi.

«Mul puudub Lewise vastu vähimgi austus. See, mida ta kergejõustiku kohta räägib, on lihtsalt madal. Ilmselt soovib ta tähelepanu saada, sest keegi ei räägi enam temast,» lajatas Bolt vastuseks.

Kuid enne kõiki neid jutuajamisi tuli Boltil neljapäeva hilisõhtul võita 200 meetri jooks. Ta sai sellega hakkama, ent ülekaal polnud mäekõrgune, kaasmaalane Johan Blake tegi kõik, et lõpusirgel oma suurele konkurendile järele jõuda.

Lähemale ta sai, kuid paljuski vaid tänu sellele, et Bolt lasi viimastel meetritel hoo maha ja tõstis näpu huultele. Vaatamata sellele oli tulemus 19,32 võimas. Kuid lõpuni pingutades võinuks see olla veelgi vägevam.

Maailmarekordi võimalusse Bolt ise siiski ei uskunud. «Ma olin küll kiire, kuid mitte rekordiseisundis. Tundsin seljalihastes kerget pinget, seepärast oli peamine lihtsalt vormi hoida,» selgitas ta. «Mul on seljataga raske hooaeg, kuid Londoni olümpia oli minu jaoks väga oluline ja ma pühendusin täielikult, et siin hästi esineda.»

Mõlemal distantsil Boltile alla vandunud Blake tunnistas, et on praeguse olukorraga leppinud.

«Tundsin, et jooksen hästi, kuid nägin enda ees Bolti selga. Sel hetkel ütlesin endale, et olgu peale, jumal on otsustanud, et praegu on Bolti aeg,» rääkis Blake, kes soovib tulevikus olukorda muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles