Londoni olümpia näod

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt.
Usain Bolt. Foto: Reuters/ScanPix


Londoni olümpia pakkus palju vaatemängulisi võistlusi, vägevaid võite ja valusaid kaotusi. Postimehe olümpiatiim valis välja neli enim olümpiale näo andnud sportlast või sündmust.


Neli aastat hiljem – ikka samad kuningad
Nii nagu neli aastat tagasi Pekingis, pakkusid ka Londonis enim kõneainet kaks tänapäeva suurimat spordistaari – mängude esimesel poolel hullutas inimesi kuus medalit võitnud ja läbi aegade olümpia suurimaks medalivõitjaks tõusnud Michael Phelps, teine pool kuulus aga kergejõustikus kolm kulda võtnud Usain Boltile.

Kumba neist pidada suuremaks sportlaseks, jäägu juba igaühe enda otsustada – fenomenaalsed atleedid on nad mõlemad. Samas on selge, et Boltil pole kunagi võimalust jõuda medalite hulgalt Phelpsi tasemele, ujumises on ühel sportlasel lihtsalt võimalik osaleda rohkematel distantsidel.

Kuid medalikuhjade korjajaid oli Londonis veelgi. Valdavalt oli tegemist ujujatega, kuid Bolti varjus jõudis kergejõustikus kolme kullani ka Allyson Felix, paljude jaoks kerkis aga imemeheks kõigest ühe kulla võtnud, kuid seejuures maailmarekordi püsitanud 800 m jooksja David Rudisha. Brittidele lähevad aga enim korda oma staarid – rattur Chris Hoy ja jooksja Mohamed Farah, aga ka kõik teised oma riigi kullavõitjad.  

Teismelised ujujad tungisid esile
Londoni olümpia ujumisbasseinis peremehetses küll Michael Phelps, ent seal kerkis esile veel mitu staari, kelle ühiseks nimetajaks on nende õrn iga.

Londoni olümpia noorim kullavõitja oli Leedu imeujuja Ruta Meilutyte, kes oli 100 m rinnuliujumises olümpiavõitjaks tulles vaid 15 aastat ja 133 päeva vana. Seejuures ujus Inglismaal treeniv Meilutyte poolfinaalis Euroopa rekordi.

Naisujujaist oli Londonis edukaim alles 17-aastane ameeriklanna Missy Franklin, kes võitis neli kuldmedalit. Tema kaasmaalanna, 15-aastane Katie Ledecky ujus 800 m vabaujumises kõigi aegade teise tulemuse, Pekingi olümpia päevilt Rebecca Adlingtoni nimel olev maailmarekord jäi vaid poole sekundi kaugusele.

16-aastane hiinlanna Shi­wen Ye võitis Londonis kaks kuldmedalit, naiste 400 m kompleksujumises püstitas ta ka maailmarekordi. Ye sattus pärast esimest kullavõitu ka skandaali, kui lääne meedias hakati teda keelatud ainete tarvitamises süüdistama.

Korraldajamaa kullasadu
Kolmandat korda olümpiamänge korraldavasse Londonisse kohale sõitnud Ühendkuningriigi poolehoidjad pidid omade esimest kuldmedalit kaua ootama, kullaarve avasid viis päeva pärast avatseremooniat naiste roolijata kahepaadi sõudjad Helen Glover ja Heather Stanning, kes on ühtlasi läbi aegade esimesed briti naised, kes sõudmises olümpiavõitjaks tulnud. Samal päeval võitis oma seitsmenda olümpiakulla jalgrattur Bradley Wiggins.

Pärast seda olid brittidel justkui pinged maas ning kuldmedaleid tuli nagu seeni pärast vihma – korraldajamaa võitis lõpuks rekordilised 29 kuldmedalit, mis andis neile kuldade arvu poolest medalitabelis Hiina ja USA järel kolmanda koha. Näiteks neli aastat tagasi Pekingis saadi vaid 19 kirkaimat autasu. Lisaks teenisid Suurbritannia sportlased 17 hõbedat ja 19 pronksi ehk ühtekokku saadi 65 medalit.

«Londoni olümpia moto oli «Innusta järgmist generatsiooni». Miski pole olnud innustavam kui meie tippsportlaste imelised võidud,» rõõmustas Suurbritannia peaminister David Cameron.

Naispoksijad tegid eduka debüüdi
Kui britt Nicola Adams esimese naispoksijana olümpial kuldmedali võitis, istus publikus hallipäine 82-aastane Barbara Buttrick – inglanna, keda peetakse naiste profipoksi teerajajaks.

«Naiste tase on sama hea kui meestel,» mõtiskles 1950. aastatel legendaarse Muhammad Aliga samas võimlas treeninud Buttrick. «Kui mina veel võistlesin, ei olnud mõtet olümpiast unistadagi, sest Briti poksiliit ei andnud mulle isegi luba poksida, ka USAs olid võimalused piiratud.»

Pärast aastatepikkust võitlust said naispoksijad Londonis siiski võimaluse olümpial võistelda ning ajaloolise esimese kulla sai kaela endine seebiooperinäitleja, 29-aastane Adams. «Olen seda terve oma elu ihanud ning lõpuks sain sellega hakkama,» rõõmustas kuni 51 kg kaaluvate naiste seas võidutsenud Adams.

Tõeliseks rahvalemmikuks kujunes kehakaalus kuni 60 kg kulla võitnud 26-aastane Iiri poksija Katie Taylor. «Tahtsin lihtsalt, et kõik näeksid, kui äge on naiste poks, ja see on alles algus,» lubas Taylor. «Usun, et nelja aasta pärast Rio de Janeiro olümpial on tase veel kõrgem.»

MEDALITABEL

1. USA 46 (kuldmedalit) – 29 (hõbemedalit) – 29 (pronksmedalit) – 104 (medalit kokku)
2. Hiina 38 – 27 – 22 – 87
3. Suurbritannia 29 – 17 – 19 – 64
4. Venemaa 24 – 25 – 33- 82
5. Lõuna-Korea 13 – 8 – 7 – 28
6. Saksamaa 11 – 19 – 14 – 44
7. Prantsusmaa 11 – 11 – 12 – 34
8. Itaalia 8 – 9 – 11 – 28
9. Ungari 8 – 4 – 5 – 13
10. Austraalia 7 – 16 – 12 – 35
...
34. Leedu 2 – 1 – 2 – 5
49. Läti 1 – 0 – 1 – 2
60. Soome 0 – 1 – 2 – 3
63. Eesti 0 – 1 – 1 – 2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles