Iginoor 52-aastane Merlene Ottey jookseb Tallinnas Kuldliiga etapil

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merlene Ottey.
Merlene Ottey. Foto: SCANPIX

Laupäeval, 25. augustil Tallinnas Kadrioru staadionil toimuv Kuldliiga finaaletapp toob starti mitmed  kergejõustiku suurnimed. Teiste hulgas osaleb võistluses ka legendaarne sprinter Merlene Ottey.

Naiste 100 meetri jooksus startiv 52-aastane Merlene Ottey on läbi aegade üks edukamaid naissprintereid, olles kokku võitnud 29 suurvõistluste medalit (9  olümpiamedalit, 14 maailmameistrivõistluste medalit, 6 sisemaailmameistrivõistluste medalit).

Kolmekordse maailmameistri ja kahekordse olümpiahõbeda Ottey jaoks on Kuldliigal startimine teiseks korraks Eesti pinnal võistelda – esmakordselt jooksis Ottey Tallinnas 2004. aastal, saades siis  100 meetri jooksus tulemuseks heast klassist aja 11,19.  Kõigi aegade edetabelis hoiab Ottey 100 meetris isikliku rekordiga 10,74 kuuendat kohta.

Esikoha eest võitlevad 100 meetri jooksus veel ka Valgevene meister Julia Balõkina  (isiklik rekord 11,38) ja Margaret Adeoye Suurbritanniast (11,48).

Naiste odaviskes on samuti oodata heatasemelist võistlust, sest starti tuleb 2011. aastal Daegus maailmameistriks kroonitud Maria Abakumova Venemaalt. Kõigi aegade edetabelis hoiab  Abakumova Daegus visatud isikliku rekordiga 71.99 teist kohta. Lisaks Abakumovale on võistlustules veel nelinaist, kel isiklik rekord on rohkem kui 61 meetrit.

Kaugushüppes lähevad võistlusele favoriitidena vastu olümpiamängude kümnes naine, valgevenelanna Veronika Šutkova, kes sel hooajal on nihutanud isikliku rekordi 7.01-ni, ning noor venelanna Darja Klišina, kelle isiklik rekord on eelmisel aastal hüpatud 7.05.

400 meetri jooksus on stardis tugev Ukraina esindus – esikohta lähevad püüdma 2012. aasta Euroopa meistrivõistlustel 4x400 meetri jooksus esikoha võitnud Aljona Lohvõnenko (isiklik rekord 51,19) ja Olha Zemljak (51,82) ning Euroopa meistrivõistlused seitsmendana lõpetanud Darja Prõstupa (51,70).

Meeste arvestuses on tugevaimat konkurentsi oodata odaviskes, kus stardis on koguni kümme 80-meetri meest. Parima isikliku rekordiga on stardis Londoni olümpiahõbe Oleksandr Pjatnitsa Ukrainast (86.12), kellele püüavad vastu saada konkurendid Lätist, Usbekistanist, Valgevenest ja Eestist.

Tasavägine tõotab tulla võistlus sprindidistantsidel. 100 meetri jooksus pretendeerivad esikohale Londoni olümpiapronks 4x100 meetri distantsil Emmanuel Callender Trinidad ja Tobagost (isiklik rekord 10,05), Daegu maailmameistrivõistluste pronksivõitja 4x100 meetri distantsil Antoine Adams Saint Kitts ja Neviselt (10,10) ning seitsmekordne Itaalia meister Simone Collio (10,06). Kiirete välisvõistlejatega konkureerib ka Marek Niit. 

400 meetris tuleb starti  tugev Poola jooksja Kacper Kozlowski (isiklik rekord 45,24), 400 meetri tõketega distantsil läheb head aega püüdma Rasmus Mägi (49,54). Miilijooksus on parima isikliku rekordiga stardis Tiidrek Nurme (3.59,74).

Kaugushüppes on võistlustulle asumas kolm meest, kel isiklik rekord üle 8.20-ne. Kahe tugeva venelase, Pavel Šalini (8.25) ja Aleksandr Petrovi (8.20) kõrval on esikohakonkurentsis ka Londoni olümpiamängude kümnes mees, bermuudalane Tyrone Smith. Kõrgushüppes on stardis 2012. aasta Euroopa meistrivõistluste hõbemedalivõitja, Raivydas Stanys Leedust (2.31).

Lisaks Tallinnas Kadrioru staadionil toimuvale Kuldliiga finaaletapile leiab kolmapäeval, 29. augustil,Kohila staadionil aset ka kettaheite finaaletapp, kus võistlustules on Euroopa meistrivõistluste, olümpiamängude ning Eesti paremik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles