Siiras meister Kim Clijsters lahkus lõplikult lavalt

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Clijsters naaseb tenniseväljakutelt tütre Jada juurde, kelle nimi kaunistab tema vasakut rannet.
Kim Clijsters naaseb tenniseväljakutelt tütre Jada juurde, kelle nimi kaunistab tema vasakut rannet. Foto: AFP/SCANPIX

 US Openi tenniseturniiril sai eile lõpu turniiri kolmekordse võitja Kim Clijstersi pikk karjäär. 18-aastane britt Laura Robson alistas Clijstersi kahes setis 7:6 (4), 7:6 (5). Belglanna oli pidanud US Openil aastate jooksul väljaspool maailma esikümmet asunud mängijatega 28 kohtumist ja seni kõik võitnud. Nüüd sai seeria otsa.

Clijsters ei köitnud publikut ja kaasmängijaid pika karjääri jooksul mitte niivõrd võitudega – ehkki ka neid kogunes küllaldaselt –, vaid eeskätt oma sooja ja vahetu loomusega. Profispordis kiputakse olema ennekõike vihased konkurendid, mitte sõbrad-sõbrannad. Avalikkuse ees veab enamik sportlasi ette maski, muutudes pärast kaamerate ja mikrofonide väljalülitamist märgatavalt. Belglanna jäi seevastu alati loomulikuks.

Kui eilse mängu järel antud pressikonverentsi lõppedes vallandus ajakirjanike seas spontaanne aplaus, tänati Clijstersit sellega alatise abivalmiduse ja kannatlikkuse eest.

Päevakangelanna ise oli vastanud taas kõikidele küsimustele, kui tahes kriipivad need ka polnud. «See on loobumiseks täpselt ­õige koht,» lausus Clijsters ka pärast matši peaväljakul seistes teda aplausiga tänanud publikule, püüdes varjata silmi tükkivaid pisaraid. «Just siin olen oma karjääris nii palju saavutanud. Oleks olnud vaid tore, kui see hetk poleks tulnud juba täna.»

Tagasitulek
Clijstersi esimene suure slämmi turniirivõit tuli 2005. aastal nimelt Flushing Meadowsi väljakutel. Pärast esmakordset tennisest loobumist 2007. aasta mais Clijsters abiellus, sai tütre Jada emaks, tuli siis tippsporti tagasi ja võitis US Openi veel kahel korral. 2011. aasta algul jäi ta löömatuks ka Austraalia lahtistel, kuid sestpeale pole belglanna tulemused eeskätt vigastuste süül enam nii hiilgavad olnud. Naasmist ta aga ei kahetse.

«Mul on hea meel, et suutsin selle aja jooksul kogeda kõikvõimalikke emotsioone. Olen enda üle seetõttu uhke,» lausus Clijsters. «Tennis on ­aidanud mul paljusid unistusi täita. Väikese tüdrukuna leidsin jõulupuu alt reketid ning Monica Seleši ja Steffi Grafi võistlusvormi – olin nii õnnelik, et heitsin nendega magama,» meenutas ta.

«Ka profikarusselliga liitudes on kõik imeline – tunned end nagu viieaastane laps lõbustuspargis. Olin kaua tipus ja mängus sees olles liigud otsekui autopiloodil. Alles nüüd saan aru, kui hullumeelsetel ameerika mägedel ma kohati seiklesin,» mõtiskles ta tagantjärele.

Ühendaja rollis
Clijsters kujunes otsekui erinevate tennisepõlvkondade ühenduslüliks, nähes nii vanade staaride taandumist kui ka Martina Hingise katseid trooni haarata, heideldes kaasmaalanna Justine Heniniga ning püüdes vastu hakata Venus ja Serena Williamsi uuele, senisest hoopis jõulisemale stiilile. «Mul oli õnne, et sain osa sellest, kuidas Venus ja Serena naiste tennise täiesti uuele tasemele viisid,» tunnistas belglanna.

Tennisemaailmas ei leidu naljalt kedagi, kes poleks Clijs­tersit omal moel imetlenud. «Suhtlesin paljude tüdrukutega ka siis edasi, kui abiellusin ja Jada sünnitasin,» märkis Clijsters. «Tennis on alati olnud mu elu lahutamatu osa – ka selle sotsiaalne pool. Nende tüdrukute seltsis on vahva. Püüan lihtsalt endaks jääda ja neile hea sõber olla.»

Vaid 29-aastase Clijstersi puhul kerkib paratamatult üles küsimus, kas tema mängijakarjääri teine vaatus jääb ikka viimaseks. Emaksolemise seni profisportlase karjääriga suurepäraselt ühildada suutnud belglanna ise soovib aga veelgi pere juurdekasvu.

«Veel korra naasta? Ei. Ei,» naeratas Clijs­ters eilsel pressikonverentsil kindlameelselt. «Pärast esimest loobumist olen teinud ühes perega läbi suurepärase seikluse. Aga ootan põnevusega järgmist eluetappi. Mida ma praegu kõige rohkem soovin? Tahaks koju,» lausus ta.

US Open, üksikmängu 2. ring

Mehed: John Isner – Xavier Malisse 6:3, 7:6 (5), 5:7, 7:6 (9), Andy Murray – Ivan Dodig 6:2, 6:1, 6:3, David Ferrer – Kevin Anderson 6:4, 6:2, 7:6 (3), Juan Martin del Potro – Florent Serra 6:4, 7:6 (4), 6:4, Janko Tipsarevic – Guillaume Rufin 4:6, 3:6, 6:2, 6:3, 6:2, Bradley Klahn – Jürgen Melzer 4:6, 6:3, 7:5, 5:7, 6:4, Lleyton Hewitt – Tobias Kamke 4:6, 6:2, 6:1. 6:4, Kei Nishikori – Tim Smyczek 6:2, 6:2, 6:4, Ernests Gulbis – Tommy Haas 3:6, 4:6, 6:4, 7:5, 6:3.

Naised: Laura Robson – Kim Clijsters 7:6 (4), 7:6 (5), Ana Ivanovic – Sofia Arvidsson 6:2, 6:2, Viktoria Azarenka – Kirsten Flipkens 6.2, 6:2, Maria Šarapova – Lourdes Dominguez Lino 6:0, 6:1, Petra Kvitova – Alize Cornet 6:4, 6:3, Samantha Stosu – Edina Gallovits-Hall 6:3, 6:0, Na Li – Casey Dellacqua 6:4, 6:4, Maria Kirilenko – Greta Arn 6:3, 6:2, Jelena Jankovic – Lara Arrubarrena-Vecino 6:4, 6:2, Dominika Cibulkova – Bojana Jovanovski 7:6 (3), 7:6 (3).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles