Oja püüab aidata Eestil MK-etapi korraldamise õigust saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid alaliidu peasekretärina tegutsenud Kristjan Oja valiti IBU tehnilisse komiteesse.
Aastaid alaliidu peasekretärina tegutsenud Kristjan Oja valiti IBU tehnilisse komiteesse. Foto: Toomas Huik

Laskesuustamine. Laskesuusatamine. Mullu Rahvusvahelise Laskesuusatamise Föderatsiooni (IBU) tehniliseks delegaadiks saanud Eesti alaliidu peasekretär Kristjan Oja astus veel sammu edasi – nädalavahetusel peetud IBU kongressil valiti ta kümneliikmelisse tehnilisse komiteesse.



Kahele vabale kohale kandideeris kaheksa meest, kohe esimeses voorus sai vajaliku häälteenamuse ehk vähemalt 25 poolthäält bulgaarlane Ventzeslav Iliev, kes seni oli töötanud IBU võistluste direktorina.

Ojal kulus aga omajagu aega, enne kui sai teada, et just tema valiti komiteesse. «Kuni keegi enamust ei saa, langeb igas voorus vähim hääli saanud inimene välja,» selgitas Oja, kes osutus valituks viimases ehk kuuendas voorus.

«Esimeses kolmes voorus oli ikka närv sees, aga siis sain aru, et sellega läheb pikalt. Lõpuks sain 49 häälest 26,» tunnistas Oja.

Mida uus amet endast täpsemalt ette kujutab? «Tehniline komitee koosneb kümnest inimest ning see annab IBU juhatusele nõu võistlusreeglite ja muu tehnilise informatsiooni asjus, teeb ettepanekuid, koostab määrustikke ja kõike muud sarnast,» loetles Oja. «Lisaks kontrollitakse MK-etappe ja IBU karikaetappe.»

Komitee käib koos kaks kuni neli korda aastas, lisaks on igaühele määratud kindlad võistlused, kus tuleb ametis olla.

«Mina lähen uuel hooajal Hochfilzeni MK-etapile, noorte ja juunioride MMile ning IBU karikaetapile Ostrovisse,» lausus Oja, kes lisaks peasekretäritööle on proovinud ka Eesti koondises treeneriametit. «Võistlustel tuleb olla ka rahvusvahelise kohtuniku või tehnilise delegaadi rollis. Kindlasti on see põnev, natuke teistmoodi töö.»

Oma inimene tuleb kasuks

Eesti laskesuusajuhid on juba mitu aastat hellitanud lootust, et kunagi võõrustab Otepää biatloni MK-etappi. Seni on Tehvandil korraldatud kuni 26-aastaste Euroopa meistrivõistlusi, tuleva aasta jaanuari alguses peetakse seal IBU karikaetapp.

Oja valimine tehnilisse komiteesse võib aga Eestit sammu võrra unistusele ehk MK-etapile lähemale viia.

«See komisjon teebki IBU juhatusele ettepaneku,» tõdes Oja. «Maailmameistrivõistlused on puhtalt IBU kongressi asi, aga MK-etappide ning noorte ja juunioride MMi korraldamise õiguse taotlejad vaadatakse kõigepealt tehnilises komitees läbi ja sealt läheb ettepanek IBU juhatusele. Nüüd saan informatsioonile lähemale, kindlasti tuleb see kasuks, et sellises kohas on oma inimene.»

Soov saada MK-etappi

Tehnilise komitee esimene koosolek on juba oktoobri lõpus ning siis on arutelu all 2015. aasta noorte ja juunioride MM ning alates 2014/2015 hooajast nelja järgneva aasta MK-etapid.

«Meie poolt lähevad kindlasti mõlemale, nii MK-etapile kui juunioride MMile taotlused sisse,» lubas Oja. «Tehniline komitee teeb kindlasti oma otsuse juba seal koosolekul ära, edasine sõltub IBU juhatusest.»

Töö jaanuaris Otepääl peetava IBU karikaetapi kallal juba käib, täna koguneb esimest korda korralduskomitee, mille esimees on Eesti Laskesuusatamise Föderatsiooni president Aivar Nigol.

«Tundub, et oleme omadega graafikus, praegu on kindlad asjad, mis tuleb juba ära teha – võistlusplaanid, logistika,» loetles Oja. «Arvan, et peame olema valmis vastu võtma 25–35 riigi sportlasi. Meile tuleb kasuks, et samas regioonis toimub kohe veel üks võistlus – järgmine etapp on Venemaal Ostrovis. Ühe võistluse pärast võib-olla paljud majanduslikel põhjustel ei tuleks, aga õnneks on kaks järjestikust.»

Nädalavahetusel peetud IBU kongressil selgusid ka 2016. ja 2017. aasta maailmameistrivõistluste korraldajad, kelleks on vastavalt Oslo ja Hochfilzen. Oslol konkurente polnudki, Hochfilzen edestas hääletusel Östersundi.

Koondis valmistub hooajaks, Viks loobus

Eesti laskesuusatamise koondis valmistub uueks hooajaks, viibides praegu keskmäestikulaagris Anterselvas, koondisest eraldi harjutav Kadri Lehtla treenib Obertilliachis.

«Töö käib, kõik on terved ja siiani on ettevalmistus läinud plaanipäraselt,» lausus Eesti laskesuusatamise Föderatsiooni peasekretär Kristjan Oja. «Kadril on ka kõik hästi läinud. Rohkem polegi väga midagi koondise kohta öelda, aga pigem on see just hea, tähendab, et probleeme pole.»

Oja avaldas, et kevadel karjääri lõpetanud Eesti viimaste aastate edukaima laskesuusataja Eveli Saue elukaaslane Priit Viks on samuti tippspordiga lõpparve teinud ning proovib nüüd Elvas kätt treeneriametis.

Koondislastel on järgmisena kavas 22.–23. septembril peetavad suvised Eesti meistrivõistlused, seejärel on lahtine, kas jäädakse laagrisse Otepääle või sõidetakse Ramsausse. Hooaeg avatakse tõenäoliselt sarnaselt eelmiste aastatega IBU karikaetapiga Rootsis Idres, mis peetakse 24. ja 25. novembril, MK-karussell läheb lahti 25. novembril Östersundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles