Paraolümpia inspireerib sõjas vigastada saanud sõdureid

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Snyder 100 meetri vabaujumises võidetud kullaga.
Bradley Snyder 100 meetri vabaujumises võidetud kullaga. Foto: SCANPIX

Afganistanis teenistusülesannete täitmisel toimunud pommiplahvatus võttis leitnant Brad Snyderilt nägemise, kuid ei kahandanud tema võitlusvaimu.

Aasta pärast isetehtud lõhkekehale astumist ja nägemise kaotamist osaleb Snyder Londonis toimuvatel paraolümpiamängudel ujumises. «Otsustasin peaaegu kohe pärast õnnetust, et ei lase juhtunul end elust ära lõigata,» rääkis Snyder AP vahendusel. «Mind toetanud inimesed soovitasid uurida võimalusi paraolümpiale pääsemiseks.»

Ta on Londonis võitnud juba kaks medalit – kulla 100 meetri vabaujumises ning hõbeda 50 meetri distantsil. «See on asi, millest iga laps unistab. Nägemise puudumine on mulle tegelikult andnud võimaluse, mida ma muidu kunagi saanud poleks. Selles osas olen ma juhtunule isegi tänulik,» rääkis Snyder. Hetk pärast plahvatust nägi Snyder lühikese hetke jooksul vasakust silmast ning märkas, et mõlemad käed ja jalad on alles. «Nägin, et kõik mu jäsemed on alles ning sel hetkel tundsin end väga õnnelikuna.»

Snyder on üks paljudest sõduritest, kes pärast vigastada saamist on paraolümpia näol väga palju motivatsiooni leidnud. «Loodan, et paljud haavatud sõjamehed näevad minu saavutusi ning mõtlevad, et on ka ise selleks võimelised. USA paraolümpia koondises on 20 endist sõdurit, Suurbritannia koondises on kaheksa sõjakolletes vigastada saanud sõdurit.

Chris Clemens võistleb Londonis kaugushüppes ja 100 ning 200 meetri jooksus. Tema sai tõsise ajuvigastuse, kui oli samuti teenimas Afganistanis ja nende laagrit tabas rakett. «Sportimine aitab mul oma vigastusest põgeneda. Võisteldes tunnen end vabana.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles