Avariis mõlemad jalad kaotanud endine vormelipiloot võitis paraolümpial kulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alex Zanardi võitis paraolümpial kuldmedali.
Alex Zanardi võitis paraolümpial kuldmedali. Foto: SCANPIX

11 aastat tagasi hirmuäratavas avariis mõlemad jalad kaotanud endine vormelipiloot Alex Zanardi võitis Londonis peetavatel paraolümpiamängudel käsirattasõidu 16 km eraldistardist sõidus kuldmedali.

Zanardi võistles 1990. aastate keskel vormel-1 sarjas ning võitis kahel korral USA CART-sarja (endine Indycar). Seejärel kutsus Williams ta tagasi F1-sarja, kuid ta naasis üsna pea CARTi.

2001. aasta 15. septembril juhtus temaga Saksamaa etapil õudne avarii. Sõitu üsna võistlejaterivi tagantpoolt alustanud itaallane ronis järjepanu ettepoole ning tõusis lõpuks ka liidriks. Pärast boksiskäiku kiirendas Zanardi ootamatult ning sattus täpselt Patrick Carpentieri teele. Carpentier suutis küll kokkupõrget vältida, kuid Zanardi masin tegi spinni ja talle sõitis otsa Alex Tagliani.

Mõlemast jalast ilma jäänud Zanardi kaotas kõvasti verd ja võinuks ka surra, aga arstid suutsid ta elu päästa.

2007. aastal alustas ta käsirattasõiduga ning vaid neljanädalase treeningu järel sai ta New Yorgi maratonil 4. koha.

Täna võitis 45-aastane Zanardi paraolümpial ajaga 12.11,13 kuldmedali, edestades teise koha saanud Norbert Mosandlit rohkem kui 13 sekundiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles