Ajaloo suurim kinnimätsimine: Suurbritannia võimud vabandavad aastatepikkuse ebaõigluse eest

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«96 (just nii palju inimesi hukkus katastroofis) põhjust tõe jaoks» seisab ajalehe esikaanel. Värskelt avaldatud raport raputas tervet Suurbritanniat, sest selgus, et 23 aastat on inimestele valetatud.
«96 (just nii palju inimesi hukkus katastroofis) põhjust tõe jaoks» seisab ajalehe esikaanel. Värskelt avaldatud raport raputas tervet Suurbritanniat, sest selgus, et 23 aastat on inimestele valetatud. Foto: SCANPIX

Suurbritannias avaldati värske raport, milles selgub, et kohalik politsei on andnud valetunnistusi seoses 1989. aastal Sheffieldis toimunud Hillsborough’i staadionikatastroofiga. Liverpooli ja Notthingham Foresti vahelisel mängul toimunud hirmsas õnnetuses hukkus 96 Liverpool poolehoidjat ning vigastatuid oli koguni 766.

Kohalik meedia nimetab katastroofi «suurimaks kinnimätsimiseks riigi ajaloos» ning hukkunute omaksed ja avalikkus kutsub üles alustama 96 inimese surmaga lõppenud õnnetuse uurimist ning süüdlaste vastutusele võtmist.

450 000 dokumendile toetuvast raportist tuli välja, et politsei üritas alusetult süüdistada surnuid ning mõtles neile välja kriminaalse mineviku. Meedikud valetasid inimestele, et õnnetuse põhjustanud jalgpallifännid oli purjus.

Raportist selgub, et Sheffieldi staadioni ametnikud olid teadlikud staadioni ebaturvalisusest, kuid seda eitati. Lisaks selgub, et pooled hukkunuist oleks olnud võimalik päästa, kui oleks tehtud suuremaid jõupingutusi.

Suurbritannia peaminister David Cameron nimetab olukorda kahekordselt ebaõiglaseks, sest riik ei suutnud kaitsta hukkunuid, keda alusetult süüdistati katastroofi tekitamises. Cameron vabandas avalikult, et selline asi nende riigis juhtuda sai.

FA karikasarja kohtumine Liverpooli ja Notthingham Foresti vahel jäeti 1989. aastal pooleli juba 6. minutil. Staadionile lasti kordades rohkem inimesi, kui oleks tohtinud ning 96 inimest litsuti surnuks.

389 lk pikkuse raportiga saab tutvuda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles