Erki Pütsep tegi võimsa soolosõidu ja korraldaja sai hinnalise teise koha

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Pütsep tegi ajalukku mineva sõidu ja sai tasuks Tartu rattamaratoni võidu.
Erki Pütsep tegi ajalukku mineva sõidu ja sai tasuks Tartu rattamaratoni võidu. Foto: Tarmo Haud

Pühapäeval sõidetud Tartu rattamaratonil tegi ajalukku mineva soolosõidu 36-aastane Erki Pütsep, kes sõitis konkurentidel eest ära võistluse esimestel kilomeetritel ning suutis kindlat edu hoida kuni 89 km pikkuse distantsi lõpuni. Esimest korda võistluse võitnud Pütsep krooniti ühtlasi ka maastikurattamaratoni Eesti meistriks.

«Fiilingu poolest oli tegu elu kõige tähtsama võiduga,» rääkis Pütsep pärast võistlust. Lõpujoont ületades oli üleni mudapritsmetes mehe näolt näha tõelist rahulolu. «Reaalselt võttes olen saanud palju tähtsamaid võite, aga kui sa oled Eesti jalgrattur, siis peab ühe korra elus Tartu rattamaratoni ju võitma.»

Pütsep selgitas, et oli enne võistlust teinud plaani, et sõidab kohe alguses peagrupil eest ära, kuid ei arvanud, et teeb seda üksi. «Oleks tahtnud, et kolm-neli meest ikka kaasa tuleksid, üksi oli natukene kurnav. Raja esimesed 19 km olid kõige raskemate tõusudega ning seal pidi ründama,» arutles 36-aastane rattur.

Las hull läheb

Võitja sõnul on esikohtadel suur erinevus: üks võimalus on võita taktikalist sõitu tehes lõpuspurdiga, teine on näidata oma võimu ja sõita kaaslastel lihtsalt eest ära. «Niimoodi triumfeerida on väga hea tunne,» rääkis pärast sõitu väga heas tujus olnud Pütsep.

Teise koha peale käis Elvas põnev heitlus kuni viimaste meetriteni, kui Allan Oras suutis lõpuspurdis olla parem itaallasest Marzi Dehost. Võitjale kaotasid nad napilt üle kahe minuti ja 40 sekundi. Lõbusas tujus Oras ütles alustuseks, et tema tegelik eesmärk oli võistlus võita, kuid tõsisemaks muutudes tunnistas, et lõpuks sai tehtud maksimumtulemus, sest Pütsep oli eile lihtsalt teisest klassist. Kui konkurent kohe võistluse alguses täiskäigu sisse pani ja kõigil eest ära sõitis, mõtles Oras, et «las hull läheb», kuid hull jäigi eile kõigile kättesaamatuks.

«Hooaeg on läinud üle kivide ja kändude, kuid kõige tähtsamaks võistluseks suutsin ennast siiski mobiliseerida,» arutles Oras, kelle sõnul on Tartu rattamaraton sõitude sõit. Sellel aastal 15. korda toimunud võistlusele registreerus 5365 võistlejat. «See on üks Baltikumi või isegi Põhja-Euroopa tähtsamaid võistlusi,» lisas ta.

Korraldaja poodiumil

Allan Oras ise mängis aga suurt osa, et võistlus üldse toimuks, sest mees töötab Klubi Tartu Maraton majandusjuhina. «Eks ta nii ole, et ma ise korraldan endale võistlusi,» muigas ta. «Õnneks on võistluspäeva hommikuks töö juba tehtud ning täna sain täielikult võidusõidule keskenduda.»

Võistluse direktor Indrek Kelk oli kolleegi ja sõbra Orase üle ülimalt õnnelik. «Uskumatu mees, teeb iga päev kümne tunni pikkuseid tööpäevi ja siis õhtupimeduses jõuab natukene rattaga sõita,» rääkis Kelk, kelle sõnul jõudsid poodiumile täpselt need mehed, keda ta kõige enam lootis seal näha. «Pütsepal on olnud palju ebaõnne ja ta vääris seda võitu täielikult. Itaallane levitab loodetavasti meie võistlust hea sõnaga laias maailmas.»

Napilt kolmandaks jäänud Deho võistles Eestis esimest korda ning jäi kogemusega väga rahule. «Mulle väga meeldis see rada. Eriti see, et oli kohti, kus pidi tehniliselt õigesti sõitma, ja oli vaheldust. Kuna teadsin, et rada on kiire, siis võis eeldada, et tuleb palju rünnakuid ja äraminekuid, mis teevad sõidu raskemaks,» rääkis Deho.

Hooaja edasised plaanid näevad Pütsepale ette, et järgmisel nädalavahetusel võistleb ta klubiga Serbias ning seejärel minnakse Prantsusmaale. Kolme nädala pärast toimuvatel maastikurattamaratoni maailmameistrivõistel osalemise kohta värskel Eesti meistril veel täit kindlust ei ole. «Praeguse vormiga ei tahaks sinna minna, kuid aega veel on ja peab tööd tegema,» selgitas ta.

Oras nimetas naljaga pooleks järgmiseks eesmärgiks kolme nädala pärast toimuva Tartu jooksumaratoni, mille korraldamisega ta kõvasti vaeva peab nägema. Kokkuvõtlikult ütles detsembris 37-aastaseks saav rattur, et hakkab nüüd veel rohkem tööle keskenduma.

Võistluse neljanda koha ning Eesti meistrivõistluste pronksmedali võitis Martin Loo. Naiste arvestuses sai parima eestlasena kolmanda koha Janelle Uibokand, kes jäi üldarvestuses 199. kohale. Võitaks tuli Lelde Ardava Lätist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles