Ajalooline kuraditosinas koht jättis Kangerti hinge väikese kripelduse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert sõitis eraldistardis välja Eesti kõigi aegade parima tulemuse tiitlivõistlustel.
Tanel Kangert sõitis eraldistardis välja Eesti kõigi aegade parima tulemuse tiitlivõistlustel. Foto: Sille Annuk

 Tanel Kangert sõitis Hollandis Valkenburgis toimuval jalgratta maanteesõidu MMil temposõidus välja Eesti kõigi aegade parima, 13. koha, kuid polnud pärast võistlust sellegipoolest etteastega lõplikult rahul.

«Tahaks veidi jonnida ja kurta,» lausus Kangert sõidu järel pisut pettunult, ent samas ikkagi heatujuliselt. «Jala ja enesetunde üle ei saanud nuriseda ning ratas oli samuti viimase peal, aga kahjuks oli seekord väike roll ka õnnel.»

Võitjale Tony Martinile alla kolme minuti kaotanud ning poodiumi viimasest astmest vaid pisut enam kui minuti kaugusele jäänud Kangert pidas sellega silmas vihmasadu, mis algas just vahetult enne tema stardikorda.

«Vast viis minutit enne starti käis korralik sajuhoog rajast üle,» kirjeldas ta. «Kuivaga oleks saanud raja kurvilist algusosa hoopis kiiremini läbida. Sõidu ajal ma tegelikult ei tundnudki, et eriti kiiresti liiguksin, aga selles on oma osa ilmselt Hollandis kasutataval asfalditüübil, kus ratas kuigi sujuvalt ei veere ja see petab ära,» märkis ta.

Taaramäe omadega läbi

Eestlane hindas, et kuiva rajaga oleks ta suutnud kindlasti nii mõnegi koha võrra kõrgemal olla. «Esikümnega oleks tõesti rahule jäänud, aga täna on koht protokollis selline, nagu ta on. Kui mingi arv välja öelda, siis ehk umbes 45 sekundit oleks saanud kiiremini sõita. Loodetavasti teinekord ilm sellist rolli ei mängi,» lausus Kangert. «Aga siiamaani pole ma tiitlivõistlustel eraldistardis isegi 30 parema sekka mahtunud, nii et väga hullu ka ju ei ole,» lõpetas ta siiski positiivselt.

Teine rajal olnud eestlane Rein Taaramäe kulges pärast Tour de France’i endale omaseks saanud keskpärases tempos ja tunnistas ka ise, et on hooajast omadega läbi. «Lihtsalt olin kets. Pole pärast tuuri head minekut leidnudki, olen nii tühi, et ei saa ennast liikuma,» ütles protokolli 35. koha saanud Taaramäe, kes kaotas Martinile üle nelja minuti. «Ei suutnud ennast kooma sõita – hea eraldistardi puhul olen lõpetamise järel mitu minutit selline, et ei saa üldse aru, mis ümberringi toimub,» lisas ta. «Täna olin aga üle joone tulles veel üsna energiline. Vihm segas mind ainult natuke, Tanelit oluliselt rohkem. Pole ju suurt vahet, kas saad 25. või 35. koha.»

Martin kordas võitu

Taaramäe, kelle nimele kuulus enne eilset eestlaste parim tiitlivõistluste eraldistardi tulemus (16. koht Pekingi olümpiamängudel), tõmbab MMiga oma rahvusvahelisele hooajale joone alla, plaanides veel võistelda vaid Eestis krossidel. «Enda vastu aus olles tunnen, et ongi õige hetk hooaeg lõpetada,» nentis ta.

Salakavalaks muutunud rada nõudis eile ühe ohvri ka tippude seas, kui tõusvas joones liikunud itaallane Marco Pinotti kukkus pärast teist vaheajapunkti ja pidi vigastuse tõttu sõidu pooleli jätma. Itaallase tagaratas libises alt pärast järsus kurvis vihmamärjale teekattemärgistusele sattumist.

Teist aastat järjest maailmameistriks kroonitud Tony Martini võit tuli mulluse kindla eduga võrreldes ülinapilt – 22-aastane ameeriklane Taylor Phinney jäi 45,7 kilomeetri läbimise järel maha vaid 5,37 sekundiga. Kolmandaks tulnud valgevenelane Vasil Kirijenka kaotas juba ligi kahe minutiga.

Uuesti tulevad eestlased joonele nädala lõpus MMi viimasel päeval, 23. septembril, kui esmalt võtavad hommikul 129 km pikkusel rajal üksteiselt mõõtu juuniorid. Eesti aja järgi kell 11.45 lähevad aga Kangert, Taaramäe ja Rene Mandri starti meeste 267 km pikkusel grupisõidul.

Maanteesõidu MM

Meeste eraldistart (45,7 km)

1. Tony Martin (Saksamaa) 58.38,76, 2. Taylor Phinney (USA) +5,37, 3. Vasil Kirijenka (Valgevene) +1.44,99 … 13. Tanel Kangert +2.57,13 … 35. Rein Taaramäe +4.09,84

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles