Eesti klubidel on täna algaval käsipalli Balti liiga hooajal kaitsta kaksikvõit

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HC Kehra käsipallimeeskond.
HC Kehra käsipallimeeskond. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Täna algab käsipalli Balti liiga uus hooaeg, kus osaleb kaheksa meeskonda Eestist, Lätist, Leedust, Soomest ja Valgevenest. Tiitlit asub kaitsma HC Kehra/Daisy, kes alistas mullu finaalis Põlva Serviti.

Võistluste süsteem on sama, mis eelnevatel aastatel. Kõigepealt peetakse 22. septembrist kuni 17. märtsini kohalesõitudega kaheringiline põhiturniir, mille neli paremat pääsevad 13.-14. aprillil Riihimäel või Klaipedas toimuvale Final Fourile.

«Tänavu saab võrreldes mullusega veelgi raskem olema, sest liigaga on liitunud nimekad klubid Granitas ja SKA,» lausus Kehra/Daisy peatreener Jüri Lepp. «Balti liiga on meie jaoks tähtsal kohal. Esmaseks eesmärgiks oleme seadnud pääsu nelja parema hulka.»

Kui Eestist, Lätist ja Soomest on võistlustules samad meeskonnad, kes kahel eelneval hooajal ehk Kehra/Daisy, Serviti, Dobele Tenax, Riia HK LSPA/NB-SAN ning Riihimäki Cocks, siis Leedust asendab Vilniuse VHC Šviesat Kaunase Granitas-Gaja-Karys. Teise Leedu klubina jätkab Klaipeda Dragunas.

Kolmeaastase pausi järel on tagasi valgevenelased, keda tänavu esindab Minski SKA. Viimati lõid SKA ja Granitas-Gaja-Karys Balti liigas kaasa hooajal 2008/2009, kui said vastavalt kuuenda ning üheksanda koha.

Eestlased pole kahel eelmisel hooajal teistele sõnaõigust andnud

Mullu said Eesti klubid Kehra/Daisy ja Serviti juba põhiturniiril kaks kõrgeimat kohta. Kehras toimunud finaalturniiril jõudsid mõlemad meeskonnad finaali, nagu ka aasta varem Vilniuses. Taas olid paremad kehralased, võttes 25:22 võidu. Tänavu on Kehra/Daisy ja Serviti alustanud koduliigat täiseduga. Servitil on kirjas kaks ja Kehra/Daisyl üks võit.

Eelmisel hooajal ka Eesti meistriks ning karikavõitjaks kroonitud Kehra/Daisyl on suvel meeskonnas paar muudatust toimunud. Lahkusid Risto Lepp ja Taavi Tibar, kelle asemele tulid kohalikud noored.

«Tänavu saab võrreldes mullusega veelgi raskem olema, sest liigaga on liitunud nimekad klubid Granitas ja SKA,» lausus Kehra/Daisy peatreener Jüri Lepp. «Balti liiga on meie jaoks tähtsal kohal. Esmaseks eesmärgiks oleme seadnud pääsu nelja parema hulka.»

Mullu ka Eesti meistriliiga finaalseerias Kehra/Daisyle kaotanud Serviti põhirivistusest läksid Mario Karuse ja Janis Selge suvel Soome ning Priit Poks kodusesse konkurenti HC Viimsi/Tööriistamarketisse. Neid asendavad noored mängumehed, teiste seas eelmisel hooajal farmklubi Põlvat esindanud Ardo Puna, kes oli Meistriliiga paremuselt teine väravakütt.

«Tahaks jõuda finaalturniirile, aga konkurents on Granitase ja SKA näol veelgi tihenenud,» lausus Serviti juhendaja Kalmer Musting. «Viimased kaks hooaega on näidanud, et koduväljakul tuleb hästi mängida. Kui me peaksime tänavu Balti liigas põruma, siis pole hullu. Oleme seadnud endale eesmärgiks hea esinemise eurosarjas, pealegi toimub selle esimene turniir meil kodus Põlvas.»

Lätlased ootavad uut tõusu

Eelmisel kahel hooajal hõivasid lätlased kaks viimast kohta. Punkte võeti vaid üksteiselt ning Tenax sai lõpuks kuuenda ja LSPA/NB-SAN seitsmenda koha. Läti meistrivõistlustel oli Tenax mullu Ludza SK Latgolsi järel teine ja LSPA/NB-SAN kolmas.

Tenax läheb ka algavale hooajale vastu tagasihoidlike eesmärkidega. «Nelja hulka on meil raske jõuda, üritame lihtsalt hästi mängida,» ütles Tenaxi mänedžer Ivars Zarins. «Mullu võinuks me rohkemgi punkte teenida. Näiteks kodumatšis Cocksi vastu mängisime ise omad võimalused maha.»

Esimesel nädalavahetusel kohtub Tenax uustulnukate SKA ja Granitas-Gaja-Karysega. «Mõlemad vastased on tugevad, aga kontrollmatšis Granitasega kaotasime poolaja vaid ühe väravaga ja olime lõpuni mängus sees,» meenutas Zarins. «Seekord saab meil raskem olema, sest kolm kogemustega meest jäävad kohtumisest eemale. Pealegi oleme amatöörid, samal ajal, kui paljud teised võivad ennast profiklubideks pidada. Me toetume ainult Läti mängijatele, sest see on klubi eesmärk.»

LSPA/NB-SAN vahetas suvel peatreenerit, kui Andris Molotanovsi asemele tuli Antons Gendelis. Uus loots on seadnud kõrged sihid, aga hooaja algus saab ta sõnul ilmselt raske olema. «Tahame jõuda poolfinaali,» ei varjanud Gendelis. «Üldiselt vaatame kaugemale tulevikku ja teeme uue tõusu nimel tööd. Läti käsipalliliidus toimusid muudatused ning loodetavasti tuleb see ala arengule kasuks.»

LSPA/NB-SAN loodab punktiarve avada kohe sel nädalavahetusel. «Tiitlikaitsja Kehraga me kerget mängu ei oota, Cocksilt punktide võtmine tundub reaalsem,» arutles Gendelis. «Soomlastel on kiire, tehniline ja mobiilne võistkond. Peame edu nimel hea partii esitama, ent paraku tuleb meil läbi ajada vigastatud Artis Kurmenši ja Lauris Rutinšita.»

Leedulased sihivad taas kõrgeid kohti

Leedulased jõudsid mullu Eesti klubide kõrval Final Fouri, kus Dragunas sai kolmanda ja Šviesa neljanda koha. Pronksikohtumises olid Klaipeda võidunumbrid 32:25. Tänavusest turniirist Šviesa loobus ning neid asendab Granitas-Gaja-Karys. Tänavusi Leedu meistrivõistlusi on mullune meister Dragunas ja eelmise hooaja hõbe Granitas-Gaja-Karys alustanud täisedu kahe võiduga.

Dragunase esmaseks eesmärgiks on pääs nelja parema hulka, et Final Four Klaipedasse tuua. «Kui saaksime finaalturniiri endale, siis oleks esikoha eest kergem võidelda,» lausus Dragunase peatreener Arturas Juškenas. «Favoriite on aga palju, eriti pärast Granitase ja legendaarse SKA liitumist liigaga.»

Dragunas alustas Leedu meistrivõistlusi kahe võiduga, ent Juškenas ei taha neid mänge üle tähtsustada. «Vastased pole olnud kõige tugevamast puust,» ütles Juškenas ja vaagis oma hoolealuste võimalusi Balti liiga avamatšides. «Meie teine treener läks Bresti, mängijad aga jäid klubisse pidama, lisaks tõime juurde noori. Hea, kui saaksime nädalavahetusel Granitase ja SKA vastu kätte kaks punkti. Enamat ei julge ma praegu loota.»

Kuna Granitas-Gaja-Karysel jäi Balti liigas kolm hooaega vahele, siis ei oska klubi juhatuse esimees Algis Mikucionis esimestest voorudest midagi oodata. «Meil on palju noori, kellel puudub rahvusvaheliste mängude kogemus,» tõdes Mikucionis.

«Lisaks sellele pole meil viimasel ajal kuigi palju kohtumisi olnud, ka Leedu liiga esimesed vastased olid nõrgemate killast. Seega on hetkevormi kohal küsimärk, aga kuu aja pärast peaksime juba paremas seisus olema. Igatahes kodus tahaksime kõigi vastu hästi esineda,» lisas Mikucionis, kes peab favoriitideks Kehra/Daisyt, Servitit, Dragunast ja SKA-d.

Riihimäki Cocks läheb välja võidu peale

Viimasel neljal aastal Balti liigas osalenud Cocks lõpetas debüüthooaja viiendal positsioonil. Järgnevatel aastatel saadi teine, neljas ja taaskord viies koht. Soome mullune pronks Cocks on tänavu koduses sarjas võitnud kaks esimest kohtumist ning Balti liigas üritatakse võtta võidutrofee.

«Oleme sihiks seadnud esikoha,» lausus Cocksi mänedžer Jari Viita. «Meeskond on piisavalt kaua Balti liigas osalenud, et selline eesmärk püstitada. Samuti on meie juures tagasi Kristo Järve. Kõik sõltub muidugi pisiasjadest, nagu sellest, kuidas uued mängijad kohanevad ning kas Teemu Tamminen ja Kristian Jansson püsivad terved.»

Viita sõnul on edu saavutamiseks vajalik eeskätt omal väljakul tugevalt esineda. «Koduplatsil tuleb koguda maksimaalselt punkte ning ka võõrsil peab paar võitu ja viiki võtma,» rehkendas Viita. «Sel nädalavahetusel üritame Põlvas ja Riias mõne punkti kätte saada.»

Minski SKA toob Valgevene värvid taas Balti liiga kaardile

Valgevene klubi nähti viimati Balti liigas hooajal 2009/2010, kui Minski Dinamo võitis veenva ülekaaluga põhiturniiri, ent loobus finaalmatšidest. Aasta varem osales kolm Valgevene meeskonda, kui põhiturniiril olid kaks parimat Dinamo ja Meškovi nimeline Bresti käsipalliklubi ning SKA sai Cocksi järel neljanda koha. Dinamo võitis ka kogu turniiri, poolfinaalis Chocolate Boysile kaotanud Brest oli neljas ja SKA kuues.

«Me pole kolm aastat Balti liigat mänginud, seega on raske täpseid sihte seada,» lausus mullu kodustel meistrivõistlustel pronksi teeninud SKA mänedžer Oleg Lebedev. «Kindlasti üritame jõuda nelja parema hulka.»

Valgevenelastest koosnev SKA täienes suvel nelja mängumehega. «Peaksime olema mullusest tugevamad,» lausus Lebedev. «Meeskond koosneb ainult kohalikest käsipalluritest, sest selline on klubi poliitika.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles