Eestlaste ebaõnn jäi Gilberti triumfi varju

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philippe Gilbert pani lõputõusul kõik vastased paika.
Philippe Gilbert pani lõputõusul kõik vastased paika. Foto: AFP/SCANPIX

Grupisõidu tänavuseks maailmameistriks krooniti belglane Philippe Gilbert, kes pääses tänu suurepäraselt ajastatud rünnakule konkurentidel eest Caubergi lõputõusul.

Finišijoonel edestas ta norralast Edvard Boasson Hagenit nelja ja pronksimeest Alejandro Valverdet viie sekundiga. 267 kilomeetri pikkusel rajal Eestit esindanud Tanel Kangerti, Rein Taaramäe ja Rene Mandri võimalused rikkus mõni ring enne lõppu peagrupis aset leidnud suur kukkumine, kuhu takerdusid kõik kolm eestlast.

30-aastane klassikute spetsialist Gilbert näitas head hoogu juba Hispaania velotuuril Vueltal, võites seal kaks etappi. MMilt oli tal aga juba kaelas hõbemedal, mis saavutatud BMC tiimis meeskondlikus temposõidus.

«Raske on mõista, mis äsja juhtus,» lausus värske võidumees pärast finišit. «Meeskond tegi suurepärast tööd, oleme seda tiitlit väärt. Tõusul olin suurepärasel positsioonil, heitsin kiire pilgu üle õla ja siis ründasin. Ma ei suuda ikka veel mõista, et olen maailmameister!» rõõmustas viimasel kolmel aastal Belgia parimaks sportlaseks valitud mees.

Jõud jäi tagaajamisse

Kangert ja Mandri asusid eelmainitud kukkumisest pääsedes meeleheitlikult liidreid taga ajama, ent kulutasid sellega kogu jõu ning lõpus kõrgete kohtade jagamisel sõna sekka ei öelnud. Lõpujoonel oli Mandri parimana 44. kohal, lõpetades küll suure grupi esimese mehena, ent enda sõnul ta sel hetkel enam kohale ei panustanud. «Seal läks juba täiesti nii, kuidas jumal juhatab. Mul kulus kogu ressurss grupi tagaajamise peale,» tunnistas Gilbertile 2.21 kaotanud Mandri.

Kangert tuli üle lõpujoone 114. kohal grupis, mis kaotas võitjale 8.55, kõige rohkem ­aega kaotanud Taaramäe tuli rajalt ära.

«Olin küll kolmas mees, kes pärast kukkumist minema sai, aga minu ees olnud kaks sakslast jõudsid veel grupile saba peale, mina enam mitte,» kirjeldas Mandri liidrite jälitamist. «Esijooksu kaks kodarat läksid ka puruks, see muidugi määrava tähtsusega polnud, aga üksinda ma grupile ka järele ei jõudnud punnida. Tagant tuli Kangerti grupp järele ja sealt osad mehed said ühe ringiga liidrid kätte, minul läks veel kauem. Ega mul kuskilt enam midagi väga võtta olnud, hooaja lõpus ei olnud võistluskalender ka just kõige soosivam – võistluspaus venis vahepeal liiga pikaks,» nentis ta.

Erinevalt tänavu koduklubidega lepingut pikendanud Taaramäest ja Kangertist pole Mandril uueks hooajaks veel tööandjat, sest Endura Racingu profitiim lagunes – pea­sponsor lahkus uue meeskonna juurde. Osa rattureid võeti küll kaasa, ent Mandri nende sekka ei mahtunud. «Hetkel olen klubita ja eks see paneb veidi põdema küll, sest otsinguteks pole enam väga palju aega jäänud,» tunnistas ta.

Noortel tehnikamured

Pühapäevahommikuses juunioride grupisõidus tabas eestlasi samuti ebaõnn, kui Oskar Nisu ja Aksel Nõmmela olid veel viimasel ringil liidergrupi peas, ent siis vedas mõlemat alt tehnika.

«Nisul purunes pedaal ja viimased viis kilomeetrit sõitis ta sisuliselt ühe jalaga. Selle kohta oli tulemus isegi hea,» kirjeldas koondise peatreener Toivo Suvi. «Nõmmelal sõideti aga esijooks kodaratest puhtaks. Kui sellised asjad viimase viie kilomeetri jooksul juhtuvad, ei jõuagi enam midagi teha. Poiste kohad ei anna nende tegelikest võimetest pilti,» lausus ta.

Nisu lõpetas peagrupis võitja Matej Mohoriciga sama aja ja 38. kohaga, Nõmmela lõppkoht oli 107. ja kolmanda eestlasena stardis olnud Kristen Kivistikul 119..

Ebaõnn ongi sõna, mis tervet MMi eestlaste jaoks ilmestama jääb – isegi Tanel Kangerti 13. koht eraldistardis oleks võinud ilmataadi leplikkuse korral mitme võrra parem olla. «Ei tahaks halada, aga ebaõnne kogunes tõesti kõvasti. Samas ütleb ju tuntud tarkus, et eks tugevatel veabki rohkem…» muigas Suvi. «Jah, meil oli ebaõnne, aga eks seda oli teistelgi.»

Rattasport

Maanteesõidu MM

Meeste grupisõit

1. Philippe Gilbert (Belgia), 2. Edvard Boasson Hagen (Norra), 3. Alejandro Valverde (Hispaania) … 44. Rene Mandri +2.21, 114. Tanel Kangert +8.55, Rein Taaramäe katk.

Juunioride grupisõit

1. Matej Mohoric (Sloveenia),

2. Caleb Ewan (Austraalia),

3. Josip Rumac (Horvaatia) … 38. Oskar Nisu (kõigil sama aeg), 107. Aksel Nõmmela +2.03, 119. Kristen Kivistik +5.49

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles