Tarvas võttis juba esimese kõva võidu

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Tarva korvpallimeeskond alistas kodusaalis peetava BBL Cupi poolfinaalis Tartu Ülikool/Rocki 90:84.
Rakvere Tarva korvpallimeeskond alistas kodusaalis peetava BBL Cupi poolfinaalis Tartu Ülikool/Rocki 90:84. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

«Võib-olla on see üks paremaid asju, mis meil siin olnud,» õhkas Rakvere Tarva õnnest särav peatreener Andres Sõber. Balti liiga karikaturniiri poolfinaalis alistas Tarvas koduse suurrivaali Tartu Rocki 90:84 – mis tähendab, et hooaja algatuseks on püsti parajalt vägev intriig.

Vaid kolm päeva varem oli Tarvas saanud oma eurosarja debüütmängus kodus korraliku sauna türklaste Bursa Tofaselt. Selles mängus oli palju sellist, mis jäi Sõbral hinge kriipima – sugugi kõik mehed ei tegutsenud nii, nagu juhendaja lootis. Neljapäeval pidas ta meestega tõsise jutuajamise. «Sellest vestlusest tuli meestel süda mängule kaasa,» kiitis Sõber innukalt tegutsenud hoolealuseid.   

Sõber möönis, et kontrollmängude tihe graafik on meestel tekitanud kerge väsimuse, ent lisas, et see ei seganud neil mängimast Rocki vastu tugevat kaitset. Just see mänguelement oli Sõbra hinnangul eile otsustav. «Mulle meeldis, kuidas me jaksasime kaitses selle ära mängida,» sõnas ta. «Kui lõpus andsin Reimole puhkust, oli kohe raske, aga sain ta veel tagasi panna. Kõik võitlesid mehiselt – Saks tegi kõva mängu ja Pilk hakkab aru saama asjadest, mida me kokku lepime.»

Kohtumise eel polnud Sõber sugugi nii enesekindel, ent mängu käik näitas kogenud juhendajale, et meeskonnal on hea võiduvõimalus. Esimese poolaja lõpus ütles ta abitreener Madis Putkole, et seekord sõltub kõik enda mängust. «Kui suudame oma asjad ära hoida, on kõik korras. Loomulikult on jama, et Rock tuli lõpus lähemale, aga võib-olla ongi meil vaja juurde veel ühte mängujuhti, kes otsustavatel hetkedel asjad ise ära teeks,» mõtiskles Tarva juhendaja.

Kuigi Rock sai algedu, sulas see juba esimese veerandaja lõpuks olematuks. Poolajaks juhtis juba kahe silmaga Tarvas, otsustava vahespurdi tegi koduväljakul mänginud meeskond aga kolmandal veerandajal, mis võideti 28:12. Neljanda veerand­aja alguses suurenes Tarva edu juba 24-punktiliseks, ent lõpu eel lubati sellel sulada ohtlikult väikeseks. Päris kannule aga Rock enam ei jõudnud.

«Võtan kaotuse puhtalt enda peale,» lausus Rocki peatreener Gert Kullamäe. «Pärast kiiret algedu kadus vahetustega rütm. Kontrollmängudes olemegi kasutanud kõiki mehi, tahtsin ka siin samamoodi jätkata, kuid ilmselt oleks pidanud tegema teisiti.» Samas lisas ta, et kavatseb kogu hooaja mängitada võimalikult suurt koosseisu – võimalik, et isegi kõiki 12 meest. «Ma ei taha minna hooajale vastu vaid kuue-seitsme-kaheksa mehega.»

Kaotusest rohkemgi häiris Kullamäed aga platsil avanenud mängupilt. See polevat sugugi selline, nagu ta oma meestelt ootab, eriti suurt pahameelt valmistasid talle eksimused kaitses.

«Mida tähtsamaks mängud muutuvad, seda rohkem mõned mehed eksima hakkavad. Ikka ühed ja samad mehed ja täpselt samamoodi,» tõdes ta. «Tarvas on ebatüüpiline meeskond, kelle vastu ebamugav mängida. Neil on palju viskajaid ja oma kodusaalis võivad nad tekitada palju probleeme. Lühikese koosseisu vastu on mõnda meest keeruline kasutada, näiteks Ivan Neljubov jäänuks ilmselgelt liiga aeglaseks.»   

Sõber ei tõtanud kinnitama, et jõuvahekorrad said juba esimese mänguga paika, kuid… «Kui järjestust vaadata – olen jälginud ka teiste meeskondade hooajaeelseid mänge –, siis Eesti liiga arvestuses Tarvas juhib! Teine on TTÜ, kolmas Rock ja Kalev/Cramo alles neljas,» loetles ta. «Pange see arvamus kirja ja hästi kole pilt ka kõrvale, siis saab hästi sõimata ja panna.» Seda öeldes pugistas Sõber naerda.

Tartu alistamist pidas ta aga koduse hooaja alustuseks väga sobivaks. «Noorele kolleegile on hea kohe alguses silmad kinni lüüa, küll ta hakkab siis oma meestega möllama,» lausus ta.

Täna kell 17 peetakse Rakveres karikavõistluste finaal. Tarva vastase selgitasid eile hilisõhtul lätlaste Liepaja ja leedulaste Šiauliai. Enne finaali peetakse maha ka kolmanda koha heitlus.

Korvpall

Balti liiga karikaturniiri poolfinaal

Rakvere Tarvas – Tartu Rock 90:84

Tarvas: Tamm 18, 8 rs, Laksa 16, Saks 11, Jackson 10, Lindmets 9, Grafs 9, Umbraško 9, Pilk 8, 8 rs.

Rock: Ingram 20, Dimša 18, Saage 14, Kurbas 12, Allingu 5, Leppik 5, Eichfuss 4, Toome 4, Kriisa 2.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles