Eesti uisutaja proovib läbi lüüa venelasest partneriga

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev.
Paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev. Foto: Erakogu

Mullu detsembris tõsise seljatrauma saanud ja jaanuaris vigastuspausi ajal partnerita jäänud Eesti paarissõitja Natalja Zabijako leidis endale pärast mitu kuud kestnud teadmatust lõpuks uue paarilise, 23-aastase venelase Aleksandr Zabojevi.

«Ta võttis ise Nataljaga ühendust ja kirjutas siis ka meile. Nägime esmalt videost, kuidas ta uisutab, ja see avaldas muljet, aga tahtsime temaga ka näost näkku kohtuda, seetõttu kutsusime ta enda juurde,» selgitas paari üks treenereist, bulgaarlane Stanimir Todorov, kuidas kõik alguse sain.

Augustis 18-aastaseks saanud Zabijako treenis USAs Todorovi ja tema kaasmaalase Pavel Dimitrovi juures ka oma eelmise paarilise, ukrainlase Sergei Kulbatšiga, mäletatavasti lõppes aga see koostöö üsna inetult.

Mullu detsembri alguses said nad Dortmundis rahvusvahelisel võistlusel 3. koha, kuid samal jõuproovil ebaõnnestus neil üks raske viskest element ja paar kukkus niimoodi, et Kulbatš maandus Zabijakole peale ja piigal diagnoositi selgroolülimõra, mis tähendas vähemalt kuupikkust võistluspausi. Jaanuaris teatas Kulbatš, et otsustas koostöö lõpetada ja Ukrainasse naasta. «Ausalt öeldes, pärast Natalja vigastust suhtles Sergei meiega üha vähem ja jaanuari keskel kuulsime teiste käest, et ta ei tööta enam meiega,» tunnistas Todorov veebruaris juhtunut kommenteerides. «Kuna me Paveliga tegime nendega kõvasti tööd, olime Sergei käitumises pettunud, see oli lihtsalt lugupidamatu.»

Seetõttu on esimese Bulgaaria paarissõitjana 2006. aasta olümpial võistelnud Todorov uuest partnerlusest rääkides võrdlemisi napisõnaline. «Siiani oleme väga rahul. Nad on küll väga vähe aega koos uisutanud, aga saavad juba paljude elementidega ilusti hakkama,» rõõmustas Todorov, et paarinädalane koostöö on hästi sujunud. «Umbes viie-kuue päevaga nägime, et neist võib asja saada, ja otsustasime proovida. Usun, et ka Nataljale meeldib Aleksandr partnerina.»

Jekaterinburgis sündinud Zabojev esindas viimati Tšehhit, võisteldes 2010. aastal juuniorina koos Alexandra Herbrikovaga, mullune hooaeg jäi tal vahele. «Aleksandril on uisutajana palju paremad oskused, kui olid Sergeil, ta on tugevam ja natuke pikem, teeb palju rohkem tööd,» kiitis Todorov. «Praegu on tegelikult Natalja see, kes peab kõvasti pingutama, et temaga järge pidada, aga nii ongi parem, nad sunnivad üksteist pingutama.»

«Nad näevad koos juba väga head välja, uisutavad jõulise ja tugeva stiiliga,» lisas Todorov. «Nende tehnika sobib samuti hästi.»

Paar hakkab esindama Eestit, enne tuleb Zabojevil selleks Tšehhi uisuliidult luba saada. «Minu teada praegu vormistatakse pabereid, aga selles osas ei tohiks probleeme tekkida,» arvas Todorov.

Kuna võistlushooaeg on juba alanud, pole aega uusi kavasid kokku panna ja praegu harjutatakse neid kavasid, mis eelmisel kevadel Zabijako ja Kulbatši jaoks tehti. «See pole parim lahendus, aga selle eest kiireim,» nentis Todorov. «Pealegi, Natalja ja Sergei ei osalenud ju eelmisel aastal EMil ega MMil, keegi polegi väga neid kavasid näinud.»

Praeguste plaanide kohaselt tehakse esimene võistlus detsembri alguses Dortmundis. «Raske öelda, kas nad on selleks ajaks valmis,» mõtiskles Todorov. «Anname endast parima, et oleksid, aga nad on inimesed, mitte robotid.»

Et tegemist on nii värske partnerlusega, ei tahtnud Todorov sündmustest ette rutata, kuid nentis, et kaugem eesmärk on 2014. aasta olümpia. «Mõistagi on olümpia väga tähtis ja olen aru saanud, et kui asi nii kaugele läheb, võime loota Eesti Uisuliidu abile, et kodakondsuse küsimus lahendada,» rääkis ta. «Aga saime Sergeiga juba oma vitsad kätte, et pole mõtet uisapäisa kiirustada, vaid targem on samm-sammult edasi minna, meil on aega vaja, et näha, kuidas see koostöö sujub.»

Välismaalased

Eesti uisutajad on välismaalastega varemgi paaris olnud.

•    Valdis Mintals – Viktoria Šklover (paarissõit) – Mintals ja ukrainlanna said kahel korral EMil 10. koha.

•    Kristjan Rand – Caitlin Mallory (jäätants) – Rand ja ameeriklanna uisutasid koos kaks hooaega ning kuna Mallory ei tahtnud kodakondsust vahetada, ei saanud nad Vancouveri olümpial võistelda ja koostöö katkes.

•    Natalja Zabijako – Sergei Kulbatš – ukrainlane otsustas koostöö Zabijako vigastuspausi ajal lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles