Eesti väärtuslikem jalgpallur Kink: raha pole mingi näitaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal Middlesbrough’s meditsiinilisel testil käinud Tarmo Kink poseerib meeskonna staadionil.
Eelmisel nädalal Middlesbrough’s meditsiinilisel testil käinud Tarmo Kink poseerib meeskonna staadionil. Foto: Marko Välja

Ungarlaste Györi ETO Inglismaa esiliiga klubi FC Middlesbrough’ vastu vahetanud Tarmo Kingist saab üleminekusummat arvestades meie kalleim tegevjalgpallur.



Oktoobris 25. sünnipäeva tähistav Kink allkirjastas Middles­brough’ga kolmeaastase lepingu võimalusega seda aasta võrra pikendada. Üleminekusumma 18,7 miljonit krooni jääb alla vaid 2003. aastal Derby Countyst teise Inglise võistkonda Sunderlandi siirdunud väravavahi Mart Poomi tehingule, mille käigus vahetas omanikku 63 miljonit.

ETO eest 40 kohtumises 15 väravat löönud Eesti koondise ründaja liitub meeskonnaga järgmisel nädalal, kui Boro hüüdnime kandev klubi on naasnud kontrollmängudelt Saksamaalt.

«Oleme Kinki jälginud mitmel korral ja alati on nähtu meid rahuldanud,» lausus peatreener Gordon Strachan. «Ta on hea mängija, kelle trumbiks on vasak jalg. Kinki kimbutas hiljuti viirushaigus, kuid usun, et järgmisel nädalal on ta valmis meiega harjutama.»

Läbirääkimiste alguses eestlase eest üle 30 miljoni küsinud ETO avaldas tehingu üksikasjad.

Ungari liigas pronksi teeninud klubi arvele laekub õige pea miljon eurot. 200 000 lisandub siis, kui Middlesbrough tõuseb Premier League’i. Lisaks teenib ETO 25 protsenti Kingi järgmisest müügisummast. Nn solidaarsusraha 50 000 eurot jaguneb Kingi eelmiste klubide vahel.

Võrdluseks – aasta alguses FC Florast Sheffield Unitedisse siirdunud väravavahi Mihkel Aksalu eest käis Inglise esiliiga klubi välja kõigest 3,4 miljonit krooni ehk jämedalt võttes viis korda vähem.

Tarmo Kink, palun meenutage aega, kui kuulsite esimest korda Middlesbrough’ huvist! Kas tundsite hinges mõnusat värinat?

Seda sõnumit oli meeldiv kuulda. Õnneks jõudis uudis minuni suhteliselt hilja ja see ei seganud mu keskendumist.

Allkirjastasite lepingu teisipäeva hilisõhtul. Mismoodi toimunu välja nägi?

Klubide esindajad kohtusid Budapesti kesklinnas asuvas ETO presidendi kontoris. Mina ootasin kõrvalruumis ukse taga. Läbirääkimised kestsid umbes neli tundi.

Me ei saa mööda minna palganumbrist. Kas võib öelda, et teie töötasu tõusis mitu korda?

Jah, kuid rohkem ma ei täpsusta.

Kus elama hakkate ja millised hüved teid ootavad?

Pole aimugi. Middlesbrough’s käies ma linna (140 000 elanikuga linn asub Kesk-Inglismaal – toim) ei näinudki. Tulen paariks päevaks Eestisse ja järgmisel nädalal lendan Inglismaale.

Kas Middlesbrough soovib teid kasutada vasakul äärel?

Treener otsustab, kuhu mind asetab, kuid arvan, et hakkan mängima paremal või vasakul äärel.

Middlesbrough lõpetas Inglise esiliiga 11. kohal. Mis on uue hooaja eesmärk?

Tõusta Premier League’i. Mängijad on võimelised seda teoks tegema.

Teie vastu tundsid huvi sakslaste Kaiserslautern, Šotimaa tippmeeskond Glasgow’ Rangers ja Belgia klubi Genk. Kas võrdsete pakkumiste korral eelistanuksite muud klubi?

Middlesbrough’ huvi oli kõige konkreetsem ja minu valik oleks kindlasti nende kasuks langenud.

Teist sai üleminekutasusid võrreldes kalleim Eesti tegevjalgpallur. Kas see paneb teie õlule lisakoorma?

See ei mõjuta midagi. Oleksin sama õnnelik, kui minu eest oleks välja käidud kümme korda vähem. Raha pole mingi näitaja, tähtis on väljakul oma tööd korralikult teha.

Verinoorena Moskva Spartakisse siirdudes põlesite Venemaa suurklubis läbi. Millist rolli on jalgpalluriks küpsemisel mänginud Tallinna Levadia ja ETO?

See läbipõlemise jutt on ajakirjanike väljamõeldis. Olin 17–18-aastaselt duublite liiga suurim väravakütt. Seal mängis pool hiljem UEFA Cupi võitnud Moskva CSKAst. Spartak pakkus mulle uut lepingut, kuid ma polnud vaimselt valmis nii kõrgel tasemel mängima.

Olen tänulik Levadiale ning selle peatreenerile Tarmo Rüütlile, kes mu tagasi kutsus ja võimaluse andis. Suur tänu meeskonnakaaslastele Levadias ja ETOs – üksinda pole võimalik jalgpalli mängida.

Kas Ungaris võitis keegi või miski teie südame, millest te Inglismaal puudust hakkate tundma?

Mul jääb Ungarisse maha palju sõpru ja loomulikult pakkusid kustumatu elamuse ETO poolehoidjad. Viimase kodumängu lõpus tõusid pealtvaatajad püsti ja hüüdsid mu nime.

Paremat lahkumiskingitust on raske tahta. Fännid kinkisid mulle ka ühe klaasist kuju. Räägiti, et üks mängija kuulus 25 aastat ETOsse ja kandis vahepeal ka kaptenipaela, kuid sellist tseremooniat talle osaks ei langenud.

EESTI JALGPALLURITE ÜLEMINEKUD

•    63 miljonit krooni, Mart Poom, Derby County (Inglismaa) – Sunderland (Inglismaa) 2003. aastal

•    15,6–18,7 miljonit, Tarmo Kink, Györi ETO (Ungari) – FC Middlesbrough (Inglismaa) 2010. aastal

•    15,1 miljonit, Andres Oper, FC Flora – Aalborg (Taani) 1999. aastal

•    12 miljonit, Mart Poom, FC Flora – Derby County (Inglismaa) 1997. aastal

•    9,36 miljonit, Dmitri Kruglov, Tallinna Levadia – Moskva Lokomotiv (Venemaa) 2005. aastal

* Summade Eesti kroonidesse arvutamisel on kasutatud tehingu hetkel kehtinud valuutakursse

Allikas: Margus Luige raamat «Estonian Football 100 Years»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles