100 miljonit jalgpalluri eest?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bale'i mängud selles särgis võivad olla läbi.
Bale'i mängud selles särgis võivad olla läbi. Foto: Reuters/ScanPix

Tänavuse jalgpallisuve kuumim nimi Gareth Bale on viimatiste teadete järgi siiski siirdumas maailmarekordilise summa eest Madridi Reali.
 

Tänavune jalgpallisuvi on pakkunud ridamisi suuri üleminekuid – klubi on vahetanud nii Neymar, Radamel Falcao, Edinson Cavani, Gonzalo Higuain jt. Siiski oodatakse lähiajal veelgi suuremat uudist ja selleks peaks olema Tottenhami mängumehe Gareth Bale’i siirdumine Madridi Reali, seda loomulikult maailmarekordilise summa eest.

Teisipäeval teatas Sky Sports Italia ajakirjanik Gianluca Di Marzio oma Twitteri-kontol, et pikalt räägitud tehing saabki teoks ja Bale siirdub 93 miljoni Inglise naela (umbes 108 miljoni euro) eest Reali. Lisaks liigub Di Marzio andmetel tehingu käigus Inglismaale Reali vasakkaitsja Fabio Coentrao – seejuures on palju räägitud, et Tottenham vajab just vasakkaitsja positsioonile tugevat täiendust.

Kui Madridi klubi suuvooder spordileht Marca on terve suve kirjutanud Bale’i peatsest siirdumisest Reali, siis Di Marzio teadet peetakse küllaltki usaldusväärseks. Seejuures on juba välja nuhitud, et Di Marzio tegemisi jälgib Twitteris ka Reali peatreener Carlo Ancelotti.  

Miks aga peaks Real üldse Bale’i eest sellise kosmilise summa lauale laduma? Esiteks ebaõnnestus nende eelmine hooaeg – klubi jäi ilma nii Hispaania meistritiitlist, karikast ja ka Meistrite liiga tiitlist – ning seega tuleb ülimalt nõudlikele fännidele tõestada, et tegemist on endiselt maailma parima klubiga, kes suudab meelitada enda ridadesse suurimaid staare.

Vastulöök Barcelonale

Lisades siia, et Madridi klubi üks suuri sihtmärke Neymar valis Reali asemel nende suurima vihavaenlase FC Barcelona, on paljuski tegemist uhkuse küsimusega ja tuleb tõestada, et nad ei jää kuidagi katalaanidele alla.

Lisaks pole Real harjunud sellega, et neile «ei» öeldakse. Loomulikult teab kõike seda ka Tottenhami juhatuse esimees Daniel Levy ja jalgpallimaailmas ühe põikpäisema läbirääkijana tuntud Levy oskab küsida suuri summasid, seejuures järeleandmisi tegemata. Ja kui Real on valmis maksma niivõrd kosmilisi summasid, oleks rumal sellist raha mitte vastu võtta.

Kas aga selline tehing oleks üldse Reali poolt vaadanud majanduslikult mõistlik? Kui Real maksis 2009. aastal Cristiano Ronaldo eest Manchester Unitedile 80 miljonit naela (94 miljonit eurot), kulus hinnanguliselt umbes kaks aastat, et portugallase mängusärkide müügi ja muude temaga seotud reklaamituludega see raha tagasi teenida. Seega tundub tegemist olevat ju igati mõistliku investeeringuga, arvestades, et Ronaldo alustas Realis nüüd juba oma viiendat hooaega.

Siiski ei olda Bale’i puhul majanduslikus mõttes nii optimistlikud – loomulikult on väljakul tema oskused suurepärased ja potentsiaal meeletu, kuid vähemalt praegu ei kannata ta väljaspool palliplatsi välja võrdlust näiteks tõeliste rahamasinate Ronaldo ja David Beckhamiga.

Samas on olemas see miski, mis seob Bale’i ja Beckhami, ja seda teab ka Reali president Florentino Perez. Nimelt räägib ka Walesi koondislane emakeelena inglise keelt ja Perez soovib ingliskeelsel turul haarata senisest suuremat osa. Kindlasti on Bale’i võimalik näiteks USAs, Suurbritannias või Austraalias lihtsamalt turustada kui mõnda Lõuna-Ameerikast pärit pallivõlurit ning ka maailma väärtuslikem klubi tahab vallutada aina uusi valdusi.

Lisaks majanduslikele aspektidele jälgitakse Madridis loomulikult ka mängulist poolt. Pikemas perspektiivis on 24-aastane superstaar meeskonnale ju suurepärane täiendus, kuna tema paremad aastad on veel ees.

Mida aga tähendab see kõik Reali suurima tähe Cristiano Ronaldo jaoks? Veebruari alguses 29-aastaseks saav portugallane pole seni Realiga lepingut pikendanud ja seejuures räägitakse ka tema suurest kiindumusest endise koduklubi Manchester Unitedi vastu. Vähemalt praegu tundub, et tänavu suvel ta kuhugi liikumas ei ole ja pigem saab Ronaldot ja Bale’i ühes meeskonnas mängimas näha.

Tottenham asub kulutama

Aina rohkem räägitakse juba  praegu sellest, et hetkel «vigastust» raviv Bale ei jooksegi enam kordagi Tottenhami eest väljakule, kuna ta ei soovi võimaliku traumaga riskida ja seeläbi unelmate tehingut ohtu seada.

Lisaks annab ka Tottenhami viimase aja käitumine mängijateturul märku, et Walesi koondislane võibki olla klubist lahkumas. Tänavu suvel hulgaliselt raha kulutanud Tottenham on praegu meeskonda täiendamas brasiillasest äärepoolkaitsja Willianiga, kellest peakski Briti meedia kinnitatud teadete andmetel saama Bale’i otsene asendaja.

Lisaks sellele lubab Walesi koondislase müümine Londoni klubil teha veel ohtralt täiendusi ja nii spekuleeritakse aina valjemalt, et Tottenhamiga on liitumas AS Roma 21-aastane argentiinlasest ründaja Erik Lamela. Williani ja Lamela eest tuleks Tottenhamil kokku maksta umbes 70 miljonit eurot ja kui neil parasjagu kuskil suuremat sorti rahapuud kasvamas ei ole, tulebki selliste tehingute finantseerimiseks Bale rahaks teha.

«Me teeme veel tehinguid – me nii müüme kui ka ostame mängijaid,» tunnistas Tottenhami peatreener Andre Villas-Boas eile Briti meediale. «Meie meeskond saab olema mullusest tugevam.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles