Kuidas vägilasekasvu Del Potro USA lahtistel imet tegi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juan Martin Del Potro (paremal) lasi USA lahtiste tennisemeistrivõistluste finaali järel emotsioonid valla ja puhkes nutma.
Juan Martin Del Potro (paremal) lasi USA lahtiste tennisemeistrivõistluste finaali järel emotsioonid valla ja puhkes nutma. Foto: Reuters / Scanpix

Ta viskas ennast selili, sirutas hiiglaslikud jalad välja ja puhkes lohutamatult nutma. Ta oli äsja saanud hakkama väikese imega – Juan Martin Del Potro võitis USA lahtised tennisemeistrivõistlused.



Selja taga unetu öö,  raske kohtumine Rafael Nadaliga ja nina ees maailma esireket Roger Federer. Mees, kes juba viis aastat samal turniiril võitmatu püsinud. Mees, kelle võidus vähesed kahelda julgesid.

Kellel ei hakkaks käsi värisema? 198 sentimeetri pikkusel Del Potrol ei hakanud! Ta alistas Federeri 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2 ja üllatas kogu tennisemaailma. Sealhulgas ka iseennast.
Kui Del Potro pühapäeval Nadali alistas, siis ütles ta, et see oli tema elu parim päev. Ta tundis, et enam paremaks ei saagi minna. Aga siiski sai.

Kuidas tundus eilne päev pühapäeva kõrval? «Palju parem,» vastas Del Potro tagasihoidlikult ja lisas: «Kõik on täiuslik. Ma ei suuda seda praegu veel uskuda. Võib-olla järgmisel nädalal hakkan mõistma, millega hakkama sain. Aga praegu veel mitte. See oli mu suurim unistus.»

Pole lihtne olla elu esimeses suure slämmi turniiri finaalis ja maailma esireketi vastu settidega 1:2 taha jääda. Ärevuse tõttu hommikusöögist loobunud del Potro suutis säilitada külma närvi ja neljanda seti kiires lõppmängus Federerist 7:4 parem olla. Ta võitles iga palli eest, justkui oleks neil elu hind.

Argentiinlase sõnul kulges kohtumine väga närviliselt. Pöördepunkt saabus tema mängu aga siis, kui ta mõistis, mida ta teeb ja kus ta on.

«Kui hakkasin tajuma, et olen finaalis, mängimas ajaloo parima tennisisti vastu, mõistsin, et mul pole mitte midagi kaotada,» meenutas ta. «Kui olin kaks setti kolmest ära andnud, siis sisendasin endale: «Rahu, sa pole kaotaja nii kaua, kuni viimane punkt on mängitud. Võitle.»»

Ka Federer võitles. Nii hästi kui suutis. Nagu ta ise ütles, ei piisanud seekord mitte millestki. Kõrvaltvaatajad nägid, et mees polnud oma parimal tasemel. Eelkõige jättis soovida tema serv. «Proovisin kõike, aga miski ei töötanud. Juan Martin mängis hästi ja oli lõppkokkuvõttes parem. Pean teda selle puhul õnnitlema,» nentis Federer, kes tunnistas, et ei jää võitu taga nutma. Mitte hetkekski.

«Sellest on kerge üle olla, sest mul on olnud imeline aasta,» avaldas Federer ja lisas: «Ma abiellusin ja sain isaks – ma ei oska öelda, mida veel tahta. Loomulikult oleksin tahtnud võita, aga elu läheb edasi. Del Potro vääris seda võitu, ta peab seda nautima.»

Nooruspõlves jalgpalli mänginud Del Potro seevastu tunnistas, et on juba aastaid olnud Federeri austaja. Federer on mees, kellelt ta kõige rohkem õppinud on. Ka eilses kohtumises õppis ta Federerilt.

«Mul oli sel nädalal kaks unistust,» rääkis võiduga ligi 20 miljonit krooni teeninud Del Potro autasustamisel. «Esimene oli võita US Open ja teine oli saada selliseks tennisistiks nagu Roger. Esimene on teoks saanud, kuid ma pean veel kõvasti arenema, et Rogerile järele jõuda.»

Asjatundjate hinnangul on noorukesel Del Potrol suur tulevik. Ta on alles oma tee alguses. Temas nähakse uut maailma esireketit. Tema serv ja eeskäelöök on lihtsalt niivõrd võimsad. Reket tundub tema käes tõeliselt väike.

«See oli alles tema esimene võit, aga neid tuleb veel palju. Uskuge mind,» sõnas 1977. aastal US Openi võitnud argentiinlane Guillermo Vilas.

 Samal arvamusel oli ka Federer: «Rafael, meil on aastate jooksul olnud palju ilusaid peatükke. Kes teab? Ehk liitub ka Juan Martin meiega.»

CV
•    Sündinud 23.09.1988 Tandilis Argentinas
•    Pikkus: 198 cm
•    Kaal: 83 kg
•    Saavutused: 2009. aasta USA lahtiste võitja, Prantsusmaa lahtiste poolfinaal ja Austraalia lahtiste veerandfinaali pääs, seitse tuurivõitu, jõudis maailma esikümnesse 2008. aastal, maailma esiviisikusse tänavu aprillis
•    Perekond: isa Daniel on looma­arst ja ema Patricia õpetaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles