Pljuštšenko särav esitus sundis publiku tänutäheks tõusma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torino olümpiavõitja Jevgeni Pljuštšenko on Vancouveri mängude eel tõusnud soosikuks.
Torino olümpiavõitja Jevgeni Pljuštšenko on Vancouveri mängude eel tõusnud soosikuks. Foto: Liis Treimann

Kuningas on tagasi! Osavam, tugevam, emotsionaalsem, kindlam… Tõsi, ka mõnede pisivigadega, ent seegi on andestatav. Jevgeni Pljuštšenko võitis ülivõimsalt.


Olümpiavõit Torinos, kolm aastat niisama logelemist ja jäärevüüdes raha kühveldamist, vahepalaks Eurovisioonil plastiktahvlil keksutamist – ja nüüd uuel olümpiahooajal tuleb mees nagu muuseas ning võtab oma koha taas sisse.



Esialgu küll veel mitte olümpiavõitjana, vaid Euroopa meistrina. Seda kõike vaid kolm nädalat enne Vancouveri võistlust.



Enne meeste üksiksõidu vabakava oli õhus pinget – fännid ja ajakirjandus arutlesid, kas võidab justkui tuhast tõusnud venelane või tiitlikaitsja prantslane Brian Joubert. Tegelikult osutus pinge vaid näiliseks.



Tiitlikaitsja ebaõnnestumine


Võimsad hüpped, puhtad maan­dumised, kelmikad puusanõksud ning õhusuudlused tribüünil istuvale abikaasale Jana Rudkovskajale. Juba esimese minuti järel polnud kahtlustki, et vahetult enne venelast sõitnud prantslane on alistatud. Ülejäänud kolm ja pool minutit oli jääl vaid puhas nauding.



Pljuštšenko kogus vabakavaga 164,09 punkti ning sai kahe kava kokkuvõttes 255,39 punkti. Kuigi kõik näis ideaalne, on ta oma parimatel päevadel suutnud veelgi rohkemat – Torinos kogus ta 258,33 punkti. Kuid eile polnud sellel tähtsust. 27-aastane mees alistas kõik konkurendid mäekõrguselt.



Viimase viie mehe etteaste avas lühikavas üllatanud prantslane Yannick Ponsero. Mõned eksimused ning medalikonkurentsist pudenemine. Kuid see oli alles eelmäng.



Tiitlikaitsja, avapäeva järel teisel kohal olnud Brian Joubert sai kava alustuseks küll fännidelt valju aplausi, ent… ilmselt oli prantslane end üle kütnud. Kohe kava alguses järgnes üks pisiäpardus teisele – ta ei kukkunud küll kordagi, ent sõidus puudus kindlus.



Kava lõppedes väljendas Jouberti nägu vaid sügavat pettumust. Hiljem selguski, et enne otsustavat sõitu viiendal kohal olnud Stephane Lambiel tõusiski Jouberti’ ette hõbemedalile.



Pinge püsis lõpuni

Samal ajal, kui viie viimase uisutaja jaoks jääd puhastati, jalutasid pealtvaatajad halli koridorides ning arutlesid, kes ikkagi võidab. Pinge hakkas jõudma haripunkti, lähenes hetk, mida kõik saali kogunenud inimesed olid terve päeva oodanud.



Postimees küsitles nelja inimest, kes kõik uskusid Pljuštšenko võitu. Nende seas oli ka tuntud kulturist Ott Kiivikas. «Kes ikka võidab – usun, et  Pljuštšenko. Olen tema tegemisi jälginud ning tunnistan, et olen tema poolt,» rääkis Kiivikas ja kiitis võistlust kohapeal vaadates tekkivat tunnet. «Väga võimas!»



Iluuisutamises maksab iga väiksemgi detail. Nii teatas Pljuštšenko pärast lühikava, et talle meeldib võistelda esimeste hulgas. «Nii oli ju ka Torino olümpial,» meenutas ta. «Aga tegelikult pole sõidujärjekord oluline – tähtis on hoopis see, kuidas sa jääl sõidad.»



Päev varem sõidetud lühikavas elas Pljuštšenko üle väikese pettumuse. Hüpped õnnestusid tal küll hästi, ent sammude kombinatsiooni hindasid kohtunikud kõigest teise astme vääriliseks.



«Tegelikult sooritas Jevgeni kogu kava neljanda raskusastme vääriliselt,» leidis olümpiavõitja treener, iluuisutamisringkondades legendaarse kuulsusega Aleksei Mišin. «Paraku pööratakse tänapäeval uiskudest rohkem tähelepanu kehale. Midagi pole parata, uued reeglid on sellised ning meie asi on nendega kohaneda.»



Venemaa meedial oli asjadest pisut teistsugune arusaam. Mitmed idanaabrite väljaanded kirjutasid, et kohtunikud jätsid lühikava järel väikese punktivahe selleks, et vabakava eel püsiks pinge.



Väikese psühholoogilise rünnaku korraldasid avapäeva järel ka prantslased. Jouberti treener Lawrence Depouilly uskus, et tema hoolealusel on Pljuštšenko ees kerge eelis. «Brian on palju noorem ja rahulikum,» analüüsis ta.



Samas märkisid kõik vaatlejad, et lühikavas lubas tiitlikaitsja endale suure apsu, sooritades 4-3 kaskaadi asemel 4-2 kombinatsiooni. «Olin jääle minnes väga närvis. Teinuks ma kahekordse hüppe asemel kolmese, oleksin Jevgenist mööda läinud. Ta teab seda. Ma ei ole väga kaugel,» rääkis 2007. aastal maailmameistriks kroonitud Joubert. «Andsin talle väikese edumaa, sellest on muidugi kahju, aga kahtlemata pole võistlus lõppenud.»



Iluuisutamise EM


Meeste üksiksõit


1. Jevgeni Pljuštšenko (Venemaa) 255,39, 2. Stephane Lambiel (Šveits) 238,54, 3. Brian Joubert (Prantsusmaa) 236,45.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles