Saksamaa ei suutnud uue ilmameistri sündi peatada

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nike

Konservatiivsed jalgpallifännid, kes raiusid MMi eel, et maailmameistritiitlit uus riik ei võida, said ninanipsu. Hollandi kõrvale jõudis pühapäevasesse finaali Hispaania.
 



Kui turniiri eel oli Hispaania üks suuremaid favoriite, siis MMi käigus tõusis soosikuks Saksamaa ja poolfinaali eel kaldus vaekauss nende poole. Tegelikult mängisid hispaanlased aga oma sakslastest kolleegid kindlalt üle.

Kuigi pallivaldamisprotsent Hispaania ülekaalu täpselt ei iseloomustanud (51:49), olid lõunamaalased selgelt domineerivam pool. Pealelööke tehti 13 sakslaste viie vastu. Ülekaal oli tegelikult nii võimas, et ka sakslased tunnistasid vastaste paremust.

«Olen väga vihane! Olime finaalile nii lähedal, kuid ei mänginud nii, nagu pidanuks,» lajatas turniiri üheks parimaks mängijaks peetav Bastian Schweinsteiger.

Paljude sakslaste meelest polnud meeskonnal sellist enesekindlust, millega võideti kaheksandikfinaalis 4:1 Inglismaad ja 4:0 Argentinat.

«Me pidanuks olema väheke julgemad. Me ei andnud endast piisavalt palju,» tunnistas vasakkaitsja Marcell Jansen, kellele sekundeeris tema kolleeg paremal äärel, Philipp Lahm. «Meil oli väga raske.

Teadsime, et Hispaania on turniiri favoriit. Nad olid tugevad ja me ei olnud esimesel poolajal piisavalt julged. Teisel poolajal tekkis meil võimalusi, kuid me ei suutnud neid ära kasutada.»

Kui Prantsusmaa 1998. aasta kodusel turniiril maailmameistriks krooniti, jäi veel kaks «suurt» meeskonda, kes ikka võidukarikata – Holland ja Hispaania. Nüüd, 12 aastat hiljem, täpsemalt 11. juulil südaöö paiku selgub, kes tõuseb MM-tiitli omanike sekka, kes peab oma võimalust veel vähemalt neli aastat ootama. Arvestades, et mõlemal koondisel on mängimas niinimetatud kuldne generatsioon, on praegu ehk parim võimalus üldse. Ka mängijad teavad seda.

«Me oleme juba praegu ajalugu teinud (Hispaania pole kunagi finaali jõudnud – toim) ja see on fantastiline tunne, kuna väärime seda. Oleme Euroopa meistrivõistlustest saati teinud nii kõvasti tööd ja tahame tõesti saada uueks tšempioniks,» kinnitas viie tabamusega Hispaania suurim väravakütt David Villa.

Kuigi Holland ei ole erinevalt alagrupis 0:1 Šveitsile kaotanud Hispaaniast sel turniiril kaotusekibedust tundnud, veeretavad paljud eksperdid favoriidikoorma just hispaanlaste õlule.

«Olen üsna kindel, et nad võidavad MM-tiitli. Kui nad tahavad, võivad nad olla väga domineerivad. Nad on imeline meeskond. Nad on tõelised jalgpalli valitsejad,» tunnustas ka alistatud sakslaste peatreener Joachim Löw.

Kuigi Hispaania on löönud turniiri jooksul vaid seitse väravat, on mängitud nauditavat jalgpalli. Oma sõna ütles hispaanlaste stiili kohta ka Inglismaa legend Gary Lineker.

«Nad ei ole küll enda täielikku tippu saavutanud, kuid ma armastan nende mängu. Armastan seda, kuidas nad palli liigutavad, armastan nende palli­valdamist,» ütles Lineker.



Jalgpalli mm-finaalturniir

Poolfinaal

Saksamaa – Hispaania 0:1 (0:0)

    Saksamaa: Manuel Neuer, Phillip Lahm, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Jerome Boateng (52. Marcell Jansen), Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira (81. Mario Gomez), Piotr Trochowski (62. Toni Kroos), Mesut Özil, Lukas Podolski, Miroslav Klose

    Hispaania: Iker Casillas, Sergio Ramos, Gerard Pique, Carles Puyol, Joan Capdevila, Xabi Alonso (90+3. Carlos Marchena), Xavi, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Pedro (86. David Silva), David Villa (81. Fernando Torres)

    Väravad: 73. Carles Puyol

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles