Järelvaadatav: Eesti võrkpallikoondis alustas MM-pileti jahti raske, aga oi kui magusa võiduga! (8)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpallikoondis mängis olude sunnil fännide närvidel, aga suutis MM-valikturniiri avamängus saada 3:1 (20, 22, -21, 23) jagu Valgevenest. Kahes esimeses geimis oli Eesti paremus selge, kolmandas ja neljandas pidi peatreener Gheorghe Cretu põhimeestele puhkust andma. Kõige tähtsama ehk võidu Eesti siiski võttis. Robert Täht tõi parimana 16 punkti, Andri Aganits lisas 12 ja Oliver Venno 10 punkti. Vastaste parimad olid Pavel Kuklinski 16 ja Radzivon Miskevitš 13 punktiga.

Avageim oli kompav ja mõlemalt poolt ebakindel, servivigu sadas sama tihedalt nagu vihma Kortrijki spordihalli katusele. Geimi keskel läks Eesti otsustavalt eest, äkitselt oli ka kerge närvilisus nagu peoga pühitud. Miinuspoolelt kingiti vastastele avageimis 20 punktist koguni kaheksa (!) oma serviveaga. Mängu lõpuks kogunes eestlastele servivigu 22, valgevenelastele 20.

Servieksimusi jagus ka teise geimi, mis kulges esialgu muuski osas avageimi sarnase stsenaariumi järgi. Piisas Venno ühest lühikesest serviseeriast, kui Eesti rebis sisse mõnepunktilise vahe ja näis, et seda hoitakse taas geimi lõpuni. Valgevene oli siiski teist meelt ja kui eestlastel korraks keskendumine kadus, olid vastased hoobilt vaid punkti kaugusel. Õnneks on Eestil olemas Venno ja Täht, kes sellistel hetkedel päästavad, kui vaja.

Kolmanda geimi eel oli peamine küsimus – kas peatreener Cretu annab põhimeestele puhkust? Andiski, platsile pääsesid Timo Tammemaa ja Renee Teppan. Valgevene sai sellest indu, geimi keskel mindi juba nelja punktiga juhtima – sellist edu polnud vastastel kogu senise mängu jooksul õnnestunud nautima.

Ka 8:14 taha jäädes ei läinud Cretu kergema vastupanu teed, vaid hoidis Vennot ja Kreeki jätkuvalt pingil ning vahetas hoopis sidemängijat – Kert Toobalile andis puhkust vend Andres. Algkoosseisumeestest rassis vaid Täht puhkuseta ka terve kolmanda geimi.

Värskemad mehed võitlesid tublilt, kuid osalt ka õnne kaasabil suutis Valgevene hoida kolme-neljapunktilist vahet. Seisult 17:20 tekkis Eestil justkui võimalus, aga sestpeale ei tehtud kolmandas geimis enam praktiliselt muud kui vaid vahetati servivigu. Valgevene hoidis edu ja võitis geimi.

Geimide vaheline puhkepaus kulus Eestile marjaks, platsile naasis Kert Toobal ja Teppangi ajas end kurjaks, lüües väljakusse rusikaga peaaegu augu. Korraks pööras ka õnn Eesti kasuks, kui pikalt mööda võrgutrossi veerenud pall vastaste poolele kukkus, ent 8:4 eduseisult tuli Valgevene taas viigini. Punkt-punktis mindi kuni seisuni 23:23, siis mängis Toobal Aganitsale võrgu tühjaks ja valgevenelased ründasid auti. Matšpallile järgnes vastaste poolt kõva vaidlus ja soovimatus pukikohtuniku otsusega leppida, kuid õigusemõistjad blokipuudet ei näinud ja raske võit kuulus Eestile.

ENNE MÄNGU:

Eesti rahvusmeeskond jätkab oma suve Belgias Kortrijkis, kus mängitakse maailmameistrivõistluste finaalturniiri viimase pileti peale Hispaania, Valgevene, Saksamaa, Slovakkia ja Belgiaga. 

2012. aastal jäid eestlased samas linnas EM-valiksarjas alla Hollandile, Iisraelile ja Belgiale. Sellest seltskonnast on praeguses koondises Kert Toobal, Ardo Kreek, Rait Rikberg ja Oliver Venno. Toobal ütleb, et too turniir kuklas ei kummita.

«Pea kõik on uued mehed, see on uus turniir ja oleks imelik, kui me sellele vanale turniirile mõtleksime. Oleme teistsugune meeskond ja tulevad uued mälestused,» kommenteeris võrkpallur ajalugu.

Favoriidid on tema sõnul Belgia ja Saksamaa. «Usun, et Eesti neist väga kaugele maha ei jää. Mida Slovakkia endast kujutab, ma nii hästi ei tea, aga neil on olnud väga tugevaid koosseise ja kvaliteetseid mehi neil jagub,» sõnab sidemängija.

Eesti mängude ajakava Belgias Kortrijkis (mängude algusaeg Eesti aja järgi):

19. juuli kell 21.00 Eesti – Valgevene ülekanne Postimees online'is

20. juuli kell 21.00 Eesti – Hispaania ülekanne Postimees online'is

21. juuli kell 21.00 Eesti – Saksamaa ülekanne Postimees online'is

22. juuli kell 18.30 Eesti – Slovakkia ülekanne Kanal 12 ja Postimees online'is

23. juuli kell 21.30 Eesti – Belgia ülekanne Kanal 12 ja Postimees online'is

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles