Analüüs: 3 järeldust Serviti purustavast võidust Kehra üle

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hooaja 2017-18 esimene duell kahe Eesti edukaima käsipalliklubi, 12-kordse meistri Põlva Serviti ja 11-kordse tšempioni HC Kehra vahel lõppes võõrsil mänginud tiitlikaitsja Serviti 35:26 (17:14) võiduga.

Mäng püsis tasakaalus 20. minutini. Serviti sai küll mitmel puhul kahe väravaga ette, ent Kehra suutis vahe alati tagasi teha. Avapoolaja lõpusirgel aga enam mitte ning puhkama mindi Serviti 17:13 eduseisul.

Teise poolaja alguses pani Serviti auru juurde ning 38. minutil tegi Martin Grištsuki täpne 7 meetri karistusvise seisuks turvalise 23:16, millega oli mäng sisuliselt otsustatud. Vahepeal 12-väravaliseks paisunud edu oli lõpusireeni kõlades 35:26. Kehra eest viskasid Anatoli Tšezlov ja Martin Grištsuk 5, Kristjan Muuga, Henri Sillaste, Sergei Ljubtšenko, Carl-Eric Uibo 4, Hendrik Varul 3, Raiko Rudissaar ja Siivo Sokk 2, Sander Sarapuu ja Roman Aizatullov 1 värava.

Kehra parim oli Mikita Jermaševitš 8 väravaga, Bogdan Vukoicic viskas 4, Indrek Normak, Dmitri Jankovski ja Anton Barovski 3, Antti Rogenbaum, Siimo Tänavots, David Mamporia, Marten Mitt ja Kaspar Lees 1 värava. Postimehe sporditoimetaja Ott Järvela kolm järeldust Kehra spordihoones peetud kohtumisest:

1. Käsipalli sarnaneb tänavu korvpallile. Korvpalli Eesti meistrivõistlused algavad 5. oktoobril kõigi spetsialistide üksmeeles, et tiitlikaitsja BC Kalev/Cramo tuleb meistriks, aga kõige muu osas on variandid lahtised. Käsipallis tundus hooaja eel olukord olevat sarnane – tiitlikaitsja Serviti on selgelt üle, aga kahvatumate medalite nimel peaksid suutma võidelda neli klubi (HC Kehra, Viljandi HC, HC Viimsi ja HC Tallinn).

Kehra tänane selge kaotus kinnitas seda veendumust. Tõsi, Kehra kaotas 10. minutil vigastusega Uku-Tanel Laastu ja 36. minutil punase kaardiga (viimase kaitsjana Serviti kiirrünnaku selja tagant tehtud veaga peatamine) Indrek Normaku, ent Serviti selges tehnilises ja füüsilises üleolekus puudus kahtlus. Teise poolaja keskel oli edu korraks suisa 12-väravaline (31:19).

2. Serviti peab juurde panema. Septembri alguses eurosarjas HRK Goricast kahe mängu kokkuvõttes jagu saanud Põlva Servitit ootab järgmise nädala lõpus teises ringis teine (ja esimesest vastasest tugevam) Horvaatia klubi Nasice RK Nexe.

Matš Kehraga oli Serviti esimene test enne eurokatsumust, järgnevad mängud HC Tallinna ja Viljandiga, ning võrreldes septembri alguses nähtuga polnud Eesti meistermeeskonna esitus ei oluliselt parem ega halvem. Ladusust oli rohkem, aga kaitsepraaki samuti, ent need mõlemad võib kanda vastase teistsuguse klassi arvele – rünnata oli Kehra vastu hõlpsam, mis aga hajutas keskendumist kaitsefaasis.

3. Kehra proovib mängida kiiremini. HC Kehra vahetas suvel peatreeneri – Indrek Lillsoolt võttis ameti üle klubi kauaaegne mängija, 28-aastane Kaupo Liiva. Mängu esimesel veerandtunnil paistis, et kuigi Kehra koosseisus on kaks suurt-jässakat leegionäri, soovib Liiva mängida kiire(ma)t käsipalli. Järgmised kolm veerandtundi osutasid, et kiirema käsipalli jaoks tuleb Kehral parandada nii tehnikat kui ka võhma.

Kehra peatreeneri Kaupo Liiva videointervjuu:

Serviti peatreeneri Kalmer Mustingu videointervjuu:

* * *

ENNE KOHTUMIST: 

Avavoorus said kehralased jagu SK Tapast, Serviti alistas kindlalt oma duubelmeeskonna Põlva Coopi. Karikasarjas oli Serviti veelgi kindlamalt üle Viljandi Spordikoolist, samas šokeeris Kehrat aga just nimelt Coop. Kaheksandikfinaali korduskohtumise võitsid noored põlvalased võõral väljakul 5 väravaga ning jäid kokkuvõttes alla vaid kahega.

«Pärast pettumust valmistanud karikamängu Coopiga oleme pidanud mitu koosolekut ja teinud korralikud pallitrennid,» sõnas kehralaste peatreener Kaupo Liiva. «Meil lõppes eelmisel nädalal pikk ettevalmistustsükkel ja eks oli väike risk minna mitme jõutreeningu pealt mängima, aga õnneks hea mängulõpuga saime edasi.»

Liiva on ise mängijana kümneid kordi Serviti vastu mänginud ja tunnistab, et El Clasicoks võib seda vastasseisu nimetada küll. «Juba ajalooliselt on Kehra ja Serviti kohtumistel tähtis maik juures. Mäletan isegi kui veel väikese poisina saalis põnevusega just neid mänge vaatamas käisin. Hiljem mängijana oli alati eriline tunne, et ma pean nüüd valmis olema või ma tahan nüüd panna,» kirjeldas Liiva.

Tiitlikaitsja Serviti peatreener Kalmer Musting tunnistas, et põhifookus on suunatud lähenevatele euromängudele Horvaatia klubiga RK Nexe. «Meil on ees äärmisel tihe periood, sest Balti liigagi algab. Samas on põnev aeg ja kindlasti hooaja esimese poole kõige tähtsam periood. Eraldi meistriliiga mängudeks ei valmistu, aga oma mängupildi tahame heana hoida,» lausus Musting.

«Coopi treenerina olen Kehraga juba kaks korda kohtunud, aga see ei oma suurt tähtsust – tegemist on põhimõttelise vastasseisuga ja need kohtumised on alati pingelised ja põnevad,» arvas Musting. «Hoolimata, mis seisus on hooaeg, meeskonnad või mängijad, kerge pole Servitil Kehras kunagi olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles