Koefitsient – kas ennustaja sõber või vaenlane?

Optibet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Koefitsient on väike, aga väga oluline number, mis kuulub lahutamatult iga ennustuse juurde. Koefitsient näitab seda, kui palju suurem summa laekub sinu kontole, kui ennustus on täpne. 

Näiteks, kui sa teed 10-eurose panuse ennustusele, mille koefitsient on 1.3, võid saada tagasi 10 x 1.3 = 13. Võidusumma on 3 eurot, algne panus 10 eurot.

Koefitsiendi teiseks oluliseks omaduseks on see, et see muutub. Kui sa oled oma panuse teinud ja ennustuse kinnitanud, siis sinu ennustuse koefitsient enam ei muutu. Küll aga võib kõigil järgnevatel ennustustel olla juba teine koefitsient.

Üldiselt on koefitsientide muutumisel kaks põhjust – olulised sündmused ja tehtud panused.

Sündmuste all mõtleme kõike seda, mis võib mõjutada sportlase sooritusvõimet või siis väljakut, rada või kogu võistluskeskkonda. Näiteks, kui mängueelsel treeningul saab põhiväravavaht vigastada, mängib kogu tiim ebakindlamalt, sest väravasse läheb vähekogenud asendaja. Teisalt, kui koduväljakule tuleb kaasa elama mitutuhat fänni, mängib meeskond seal kindlasti natuke paremini.

Teiseks koefitsiendi muutumise põhjuseks on tehtud panused. Lihtsustatult öeldes, iga võidu või kaotuse poolt tehtud panus muudab järgmise ennustaja jaoks nii võidu-ennustuse koefitsienti kui ka kaotuse-ennustuse koefitsienti.

Oletame, et sa teed ennustuse 5 minutit enne mängu algust. Sellel hetkel näitavad koefitsiendid kindlasti varasemate ennustajate koondarvamust mängu tulemuse kohta. Ehk seda, kui palju usutakse võitu või kui kindlaks peetakse kaotust.

Kuidas seda koefitsiendist välja lugeda? Kasutame näitena Horvaatia-Soome jalgpalli MM valikmängu. Soome võidu-ennustuse koefitsient on 21. Selleks, et teisendada see imeilus number tõenäosusprotsendiks, tuleb teha lihtne tehe 100 : 21 = 4,76. Seega, panuse teinud ennustajad arvavad, et Soome võidu tõenäosus Horvaatias on ainult 4,76%. Ehk siis, tõenäoliselt Soome kaotab.

Algse koefitsiendi määrab ennustuskeskkond kohe, kui mäng avalikuks tehakse. Intuitsiooni ja kogemuste kõrval kasutatakse ka sellist infot, nagu eelmiste kohtumiste tulemused, ilm ja mänguväljaku seisukord, vigastused, kodumängu eelis, isikliku elu sündmused ja palju muud.

Kui sa soovid koefitsiente lähemalt uurida ja oma analüüsioskused proovile panna, siis saad seda teha Optibeti lehel

Copy
Tagasi üles