Korra dopinguga vahele jäänud tõstja sattus jälle pahuksisse

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleksandr Pelešenko
Oleksandr Pelešenko Foto: Mike Groll/AP

Rahvusvaheline tõsteliit teatas, et tõstmise Euroopa meister Oleksandr Pelešenko jäi teist korda dopinguga vahele.

24-aastase Pelešenko vereproovist leiti kloortalidooni kasutamise jälgi, mida kasutatakse kõrge vererõhu alandamiseks. Ukrainlane on seejuures juba ühe korra dopingutarvitamise eest võistluskeeldu kandnud kui jäi 2013. aastal vahele stanozololi kasutamisega. Siiski naasis mees tippsporti ning tuli nii 2016. kui 2017. aastal kaalukategoorias – 85 kg Euroopa meistriks.  

Tänavu ei saanud Pelešenko oma tiitlit kaitsta, sest Ukraina on üks üheksast riigist, kes korduvate dopinguprobleemide tõttu aastast võistluskeeldu kannab. Nimelt otsustas IWFi täitevkomitee otsustas eelmisel aastal karistada neid organisatsiooni liikmesriike, kelle sportlased jäid 2008. ja 2012. aasta olümpia järeltestidel vahele kolmel ja enamal juhul. Selliseid riike oli kokku üheksa - lisaks Ukrainale ka Armeenia, Aserbaidžaan, Valgevene, Hiina, Moldova, Kasahstan, Venemaa ja Türgi. 

Ka Armeenia sportlane pole Inside the Gamesi andmetel dopingusüüst prii: nimelt jäi vahele olümpial võistelnud naistõstja Sona Poghosjan. Eelmisel nädalal rääkisid teised Armeenia tõstesportlased, kuidas nende tõsteliit 2008. ja 2012. aasta suveolümpiamängude eel keelatud ainetega sahkerdas. 

Ühe anonüümsust palunud sportlase sõnul saadi keelatud aineid odava hinnaga Ukrainast, ent tippude jaoks olid steroidid tasuta. Üks teine tuntud Armeenia tõstja lisas, et keegi ei sundinud otseselt sportlasi steroide võtma, ent muud valikut polnud. «Kui sa ise ei kasutanud, siis oleks seda teinud keegi teine. Ja tema oleks võtnud ära koha võistkonnas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles