Statistikapomm: Inglismaa tiki-taka on ajalooliselt hea, aga Belgia pole kunagi olnud nii heas hoos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Gareth Southgate pole oma esimeses 20 mängus Inglismaa koondise peatreenerina veel kordagi mõnda algrivistust korranud. Vaevalt muutub seeria ka mängus Belgiaga, sest mõlemad meeskonnad on juba edasipääsu kindlustanud. Küsimus on selles, kui tõsiselt koondised seda lahingut võtavad, et tagada endale soovitud paigutus ülejäänud turniiriks.

5:2 võit Tuneesia üle oli esimene kord, kui Belgia kunagi ühes mängus on MMil viis väravat löönud.

Belgia on püsinud MMi alagrupiturniiril kaotuseta nüüd 11 järjestikkust kohtumist ja viimased kuus mängu on suisa võidetud.

Eden Hazardi penalti, mis viis Belgia Tuneesia vastu 1:0 juhtima, oli mehe 10. värav viimase 21 rahvuskoondise mängu peale. Kolmveerandtund hiljem lisas ta 11. tabamusegi. Lisaks on Hazard andnud tosinale väravale söödu, mis tähendab, et tema resultatiivsuspunktide koefitsient on kõrgem kui 1.0 mängu peale.

Avapoolajal löödud väravad on Belgia jaoks MMil tõeline haruldus: enne Tuneesia mängu saadi esimese kolmveerandtunniga silm pähe viimati 2002. aasta turniiril. Tõsi, 2010 ja 2014 MMid jäeti vahele.

Romelu Lukaku on esimene belglane, kes löönud ühel MMil neli väravat ning löönud EMide ja MMide peale kokku seitse väravat. Lisaks jõudis ta kokku viie MM-tabamuseni, millega ta tõusis samale pulgale rahvuskaaslase Marc Wilmotsiga.

Vähemalt kolm väravat on ühel MMil löönud kokku viis Belgia koondislast. 2018 Lukaku, 2002 Wilmots, 1986 Nico Claesen ja Jan Ceulemans ning 1954 Pol Anoul.

Lukakust sai esimene mees, kes löönud kahes järjestikkuses mängus kaks väravat pärast Diego Maradonat 1986 MMil. Päev hiljem suutis sedasama Harry Kane.

Kane lõi sealjuures  Tuneesia vastu kaks väravat, Panama vastu kolm – ka sellist paari nähti MMidel viimati 1986 ja selle sepistas teine inglane, Gary Lineker.

Kolmas mees, kes MMidel suutnud Inglismaa särgis kolm väravat lüüa, oli 1966 turniiril Geoff Hurst. Tähtsamaid väravaid pole inglased aga kunagi löönud, sest need sündisid finaalis Lääne-Saksamaaga, mis tõi jalgpalli sünnimaale nende seni ainsa MM-tiitli.

Kane tegi Panama vastu üldse kolm pealelööki – mis päädis mainitud kaabutrikiga. Terve turniiri peale on ta teinud viis raamidesse läinud lööki ja kõik on lõpetanud ka võrgus.

Kane’i kolmanda, Inglismaa kuuenda värava eeltöö oli 25 täpset söötu, mis on MMide absoluutne rekord. Varasemalt oli väravale eelnenud pikim söödukombinatsioon 24 sööduga aastast 2006 Argentiina koondise ja Esteban Cambiasso käes.

Inglismaa mäng Panamaga oli neljas kord MMide ajaloos, mil üks meeskond löönud poolajaga vähemalt viis väravat. Viie tabamusega kostitasid vastaseid veel Saksamaa (7:1 Brasiilia, 2014), Poola (7:0 Haiti, 1974), ja Austria (7:5 Šveits, 1954). Jugoslaavia 1974 9:0 võidumängus Zaire, praeguse Kongo DV, üle lõid nad poolajaga kuus väravat.

Saksamaa legendaarses 7:1 võidumängus Brasiilia vastu lõid Toni Kroos ja Andre Schürrle kaks väravat. Tänavusel MMil on kaks koondist suutnud kaks meest ühes mängus vähemalt kahe tabamusega statistikasse kirja saada: Belgia Tuneesia vastu (Hazard ja Lukaku) ja Inglismaa mängus Panamaga (Kane ja John Stones).

Kane’ist sai esimene mees, kes löönud oma esimeses kahes MM-mängus mõlemas vähemalt kaks väravat, pärast Grzegorz Latot aastal 1974. Poolakas lõpetas turniiri toona resultatiivseima mängijana.

Kes lööb esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Manchester City on sel kümnendil juba kolm korda tulnud Inglismaa meistriks, kuid rahvuskoondisele kõige teravamaid kriite antud pole – Stonesi väravad oli alles teine kord, kui mõni City mängija MMil Inglismaa eest skoori teinud. 1982 lõi inglaste eest MMil värava Trevor Francis.

Inglismaa ja Belgia on kohtunud varasemalt 30 korral ja seis on hirmsalt esimeste suunda kaldu. Inglased on võitnud 21 mängu, belglased vaid viis.

MMidel mängiti esimest korda 1954, kui tehti paeluv 4:4 viik. MMil kohtuti teist ja viimast korda 1990, mil David Platt tõi lisaajal inglastele 1:0 võidu.

Kui tänane mäng jääb viiki, otsustavad alagrupi võitja saatuse saadud kollased-punased kaardid.

Inglismaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Tuneesia, 6:1 Panama

Väravalööjad: 5 – Harry Kane, 2 – John Stones, 1 – Jesse Lingard

Kollased kaardid: 1 – Ruben Loftus-Cheek, Kyle Walker

Belgia sel MMil:

Mängud: 3:0 Panama, 5:2 Tuneesia

Väravalööjad: 4 – Romelu Lukaku, 2 – Eden Hazard, 1 – Michy Batshuayi, Dries Mertens

Kollased kaardid: 1 – Kevin De Bruyne, Thomas Meunier, Jan Vertonghen

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles