Statistikapomm: Messi ületas Maradona rekordi, Prantsusmaa peatreener püstitab uue tippmargi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Aasta suurimast spordisündmusest on kolmveerand juba möödas ehk jalgpalli MMil on lõppenud alagrupiturniir. Nüüd algavad aga õite magusas matšid – kes kaotab, selle turniir on lõppenud. Ja kohe kaheksandikfinaalide alustuseks saavad kokku kaks superkoondist – Lionel Messi juhitud Argentiina ning seni varjus olnud Paul Pogbaga Prantsusmaa. Tegu on esimese korraga sel MMil, kui omavahel kohtuvad kaks varasemat maailmameistrit.

Didier Deschamps tõuseb täna kõigi aegade enim ametis olnud Prantsusmaa koondise peatreeneriks – ees ootab tema karjääri 80. kohtumine. Prantsusmaa koondise särgis pidas omaaegne Gallia kukkede kapten 103 matši.

Prantsusmaa lubas endale alagrupiturniiril teha vaid viis raamidesse läinud pealelööki. Ainus värav, mis sisse lasti, oli mängus Austraaliaga ja penaltist.

Oliver Giroud on sel MMil väljakul veetnud tervelt 200 minutit, aga pole veel teinud ühtegi väravaraamidesse läinud pealelööki. Suurturniiridel on ta nüüd väravata juba 357 minutit – viimati skooris ta 2016 EMi veerandfinaalis Islandi vastu.

Prantsusmaa väravavaht Steve Mandanda pidi oma võimalust kaua ootama. Mees istus pingil terve 2008. aasta MMi, 2010 MMi, 2012 EMi, 2016 EMi ja esimesed kaks kohtumist ka tänavu ehk kokku 19 mängu. 20. sai ta lõpuks võimaluse teha oma debüüt suurturniiril ning mees hoidis (küll igati mannetus 0:0 viigimängus) Taaniga Prantsusmaa puuri puutumatuna.

Taani ja Prantsusmaa mäng oli selle MMi 37. matš, aga esimene 0:0 viik, mis on MMide ajaloo rekord.

Prantsusmaa on nüüd teinud viimase kuue MMi peale alati ühe 0:0 viigi: 1998 Itaaliaga, 2002 Uruguaiga, 2006 Šveitsiga, 2010 Uruguaiga ja 2014 Ecuadoriga.

Prantsusmaa võitis neljandat korda oma alagrupi. Sama suudeti neli aastat tagasi, aga ka 1998 ja 1958.

Diego Maradona tribüünidel korraldatud keskmise sõrme tsirkust viimases alagrupimängus Nigeeriaga nägid ilmselt kõik. Juhtub Argentiina täna Prantsusmaast jagu saama, satub ohtu üks Maradona rekordeid – nimelt esindas ta Argentiinat MMil kokku 21 mängus. Javier Mascherano, kes kerkis selle turniiriga Argentiina rekordinternatsionaaliks, on praegu 19 mängu peal. Lionel Messi on seni kirja saanud 18 MM-matši.

Ühe rekordi Maradona juba kaotas – ta tegi MMidel kokku 105 õnnestunud driblingut. Messi mängis Nigeeria vastu end õnnestunult vastastest mööda 107. korda. See pole mitte ainult Argentiina koondise vaid üldse MMide rekord.

Messi sai Nigeeria vastu löödud väravaga esimeseks mängijaks, kes löönud MMil värava teismelisena, oma 20ndates ja 30ndates. Kes tahab panustada, et seeria saab jätku ka 2030 MMil, kui mehel vanust 42-43?

Varem on veel kaks argentiinlast suutnud värava lüüa vähemalt kolmel MMil: mõistagi Maradona 1982, 1986 ja 1994 ning Gabriel Batistuta 1994, 1998 ja 2002.

Messi pole mitte kunagi suurturniiridel alagruppi pidama jäänud. Meistrite liiga, MM, Copa America ja isegi olümpiamängud – Argentiina pallivõlur on 23 katsest 23 alati alagrupist edasi pääsenud. Seekord läks napilt, aga seeria jätkub.

Messi 1:0 juhtvärav oli ka selle MMi 100. Tegu on juba kolmanda korraga jutti, kui mõni Barcelona mängija MMil kolmekohalise numbri ette keeras – 2010. lõi 100. Värava Andres Iniesta Tšiili võrku, 2014 Neymar Kamerunile.

Marcus Rojo on alles teine Argentiina kaitsja, kes löönud MMil mitu väravat – ka neli aastat varem skooris ta Nigeeria vastu. Esimene oli Daniel Passarella, kelle koondisekarjääri oli üldse üllatavalt väravaterohke, sest 70 mängus sai ta enda arvele suisa 22 tabamust ja ka igati teenitult kaks MM-tiitlit.

Franco Armanist sai 17. väravavaht, kes Argentiina eest MMil algrivistuses väljakule jooksnud. Rohkem pole puurilukke mängitanud ükski teine koondis.

Argentiina algrivistus Nigeeria vastu oli keskmiselt 30 aastat ja 189 päeva vana – MMide ajaloo absoluutselt vanim algrivistus. Aga vanamehed said oma ülesandega hakkama.

Hoiatuseks Prantslastele: kui Argentiina mängus juhtohjad haarab, siis neid nad naljalt enam ei loovuta. Viimased 26 MM-mängu, kus vaheajale on mindud Argentiina eduseisus, on lõppenud Argentiina võiduga. Viimati kaotas Argentiina nõnda 1930 ehk esimese MMi finaalis, kui Uruguai vastu mindi mõttepausile 2:1 edust, aga lõpuks tuli leppida 2:4 kaotusega.

Tegu on ajaloo 12. kohtumisega Prantsusmaa ja Argentiina koondiste vahel. Argentiina on võitnud kuus mängu, Prantsusmaa kaks. MMidel on kohtutud kahel korral. Argentiinal on kirjas kaks võitu: 1930 saadi prantslastest jagu 1:0 ja 1978 2:1.

Viimati kohtusid meeskonnad 2009. aastal maavõistluses ja Argentiina sai 2:0 võidu. Viimase värava lõi ei keegi muu kui Messi.

Kes võidab mängu ja pääseb veerandfinaali? Leia tõenäosused siit!

Prantsusmaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Austraalia, 1:0 Peruu, 0:0 Taani

Väravalööjad: 1 – Antoine Griezmann, Kylian Mbappe Oma Värav

Kollased kaardid: 1 – Blaise Matuidi, Paul Pogba, Corentin Tolisso

Argentiina sel MMil:

Mängud: 1:1 Island, 0:3 Horvaatia, 2:1 Nigeeria

Väravalööjad: 1 – Sergio Aguero, Lionel Messi, Marcus Rojo

Kollased kaardid: 1 – Marcos Acuna, Ever Banega, Javier Mascherano, Gabriel Mercado, Lionel Messi, Nicolas Otamendi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles