Statistikapomm: Ronaldo vs. Suarez ehk Euroopa meistrid kohtuvad puutumata väravaga Uruguaiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Jalgpalli MMide play-off-faasi avapäev toob endaga kaasa kohe kaks tõelist trillerlahingut. Kui Prantsusmaa ja Argentiina on kaks suurkoondist, siis Portugali ja Uruguai duell on kui taksikoertega hullamine – pealtnäha on nad väikesed ja nunnud, aga kui hammustavad, siis oi kui valusasti.

Uruguai 3:0 edu Venemaa üle oli neile kolmas kord võita MMil võõrustajamaad. Viie kohtumise peale on saadud ka üks viik ja üks kaotus ehk võiduprotsenti on kõva 60. Teisel kohal on selles arvestuses Itaalia (neli võitu, üks viik, kolm kaotust – 50%) ja kolmandal Saksamaa (kolm võitu, üks viik, kaks kaotust  - 50%).

Uruguaist sai esimene riik viimase 20 aasta jooksul, kes läbinud alagrupiturniiri kolme võidu ja täiesti puutumata väravavõrguga. 1998. aastal sai samaga hakkama Argentiina koondis.

Luis Suarez hiilib vaikselt lähemale rahvusrekordile. Venemaa võrku löödud avavärav oli mehe seitsmes MMil, millega ta tõusis mööda Diego Forlanist. Vaid Oscar Miguez on Uruguai särgis MMil rohkem skoorinud – tema arvele jäi kaheksa väravat.

Suarezi väravasse lennanud karistuslöök oli sealjuures tõeline haruldus – viimati skooris Uruguai otse karistuslöögist (st. pall ei läinud tsenderduseks) 2010 MMil ja need kaks on ka ainsad korrad, mil Uruguai maailma suurimal jalgpalliturniiril karistuslöögi realiseerinud.

Suarezi ründepartner Edinson Cavani kerkis tema kõrvale ühes rekordtabelis – Cavanist sai teine uruguailane, kes löönud värava kolmel erineval MMil.

Fernando Musiera on MMidel pidanud nüüd 14 mängu, mis on Uruguai koondise rekordtulemus.

Rodrigo Bentancur sai mängus Venemaaga kollase kaardi. Tegu oli kohtunikupoolse kingitusega, sest mees tähistas just sel päeval 21. sünnipäeva. MMide ajaloos on varem vaid üks mängija saanud kaardi oma sünnipäeval: 1994. aasta turniiri kaheksandikfinaalis Itaalia ja Nigeeria vahel tähistas esimeste ründaja Gianfranco Zola oma 28. sünnipäeva. Itaallane sai varakult kooki sööma minna, sest 75. mänguminutil näitas kohtunik Arturo Brizio Carter talle punast kaarti. Itaalia võitis mängu lõpuks lisaajal 2:1 ja lõpetas turniiri hõbemedalitega.

Portugal pääses MMidel alagrupist edasi neljandat korda. Varasemalt suudeti seda 1966, 2006 ja 2010.

Et Cristiano Ronaldol pole vöö vahel veel piisavalt rekordeid, siis täna lisandub siia üks juurde: 38 mänguga saab temast enim MMil ja EMil väljakul käinud mängija. Seda tiitlit jagab ta esialgu Bastian Schweinsteigeriga. Järgmised mehed nimekirjas on samuti sakslased – 37 mängu pidas Miroslav Klose, 26 Lothar Matthäus. Viimasega on samal pulgal ka Itaalia legend Paulo Maldini.

Ohtratest mängudest esimese alustajani: Ricardo Quaresma jaoks oli mäng Iraaniga esimene kord MMil Portugali algrivistusse kuuluda. Ja mees tähistas seda kohe väravaga, olles ise 34 aasta ja 272 päeva vanune. Ainus mängija, kes varasemalt suutnud vanemana kohe oma esimeses alustatud mängus värava lüüa, oli iraanlane Yahya Golmohammadi oli 2006. aastal, kes skooris Mehhiko vastu 35 aastat ja 84 päeva iginoorena.

Ronaldost sai esimene portugallane, kes MMIl väljaspool penaltiseeriaid 11 meetrilt eksinud.

Portugali ja Uruguai varasemad kohtumised jäävad kaugele minevikku. 1966. aastal oli Portugal maavõistluses üle 3:0, kuus aastat hiljem tegid koondised 1:1 viigi.

Kes võidab mängu? Leia tõenäosused siit!

Uruguai sel MMil:

Mängud: 1:0 Egiptus, 1:0 Saudi Araabia, 3:0 Venemaa

Väravalööjad: 2 – Luis Suarez, 1 – Jose Gimenez, Edison Cavani, Oma Värav

Kollased kaardid: 1 – Rodrigo Bentancur

Portugal sel MMil:

Mängud: 3:3 Hispaania, 1:0 Maroko, 1:1 Iraan

Väravalööjad: 4 – Cristiano Ronaldo, 1 – Ricardo Quaresma

Kollased kaardid: 1 – Bruno Fernandes, Raphael Guerreiro, Ricardo Quaresma , Cristiano Ronaldo, Adrien Silva, Cedric Soares

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles