Statistikapomm: katkine Cavani ja imelaps Mbappe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Jalgpalli MMil on lähenemas kulminatsioon. Järgi on jäänud veel kaheksa koondist ja täna kahaneb nimekiri kahe võrra. Avamängus lähevad vastamisi Prantsusmaa ja Uruguai, sealjuures viimastel on vesi tõsiselt ahjus, sest nad Portugali vastu kahe väravaga veerandfinaali kõmmutanud Edinson Cavani on vigastusega audis.

Vaid üks kord varem on Uruguai MMi alustanud nelja võiduga. Aasta oli siis 1930 ja neljast edukast mängust piisas ajaloo esimesel MMil võõrustajatele tiitli kindlustamiseks.

Oscar Tabarez kerkib 20 mänguga samale pulgale brasiillase Mario Zagalloga. Ainus peatreener, kes MMil ühe koondise eesotsas rohkem mänge kirja saanud, on legendaarne sakslane Helmut Schön.

Kõige tähtsam mängueelne uudis on see, et Uruguai viimased kolm väravat löönud Edinson Cavani peab üle elama meditsiinilise ime, et Prantsusmaa vastu väljakule pääseda. Mees on Uruguai eest löönud kokku 45 väravat, millest 12 on söödu andnud Luis Suarez.

Veel märke meeste soojast suhtest: nad on teineteise söötudest löönud MMidel neli väravat. Rohkem on ajaloos ette näidata duodel Michael Ballack ja Miroslav Klose (Saksamaa) ning Grzegorz Lato ja Andrzej Szarmach (Poola), mõlemal viis.

Portugal küll kaotas kaheksandikfinaalis 1:2, kuid nad lõid Uruguaile esimese värava sel MMil. Suisa esimese värava sel aastal. Viimati suutis Uruguai puuri lahti muukida Austria mullu novembris toimunud maavõistluses. Vahepeal oli värav lukus 597 mänguminutit.

Kuigi play-offis enam fair play punktid kuidagi määravaks ei saa saada, tasub ikkagi märkimist Uruguai koondise senine hiilgevorm: nelja mänguga MMil on teenitud vaid üks kollane kaart, mille sai sünnipäevalaps Rodrigo Bentancur kohtumises Venemaaga.

Prantsusmaa ja Argentiina pakkusid 4:3 trilleri, aga need seitse väravat sündisid üksnes kaheksast raamidesse läinud pealelöögist. Hämmastav resultatiivsus.

Esimest korda pärast 2010. aasta Hollandi ja Uruguai mängu löödi play-offis mitu väravat väljastpoolt karistusala.

Imelaps Kylian Mbappe jätkab vaimustamist. Ta on nüüd teine teismeline vutimees, kes suutnud viimase 20 aasta jooksul MMi play-offis värava lüüa. Neli aastat tagasi sahistas jänki Julian Green Belgia võrku.

Kes oli viimane teismeline, kes MMil ühes mängus vähemalt kaks väravat lõi? Keegi Pele 1958. aastal.

Tänavusel MMil on Mbappe üldse teinud kokku viis pealelööki, millest kõik on läinud raamide vahele ja kolm ka võrku.

Kolm väravat ühel MMil annab noormehele Prantsusmaa koondise ajaloolises pingereas üllatuslikult juba teise koha. Resultatiivsustabeli tippu ta ilmselt tänavu ei tõuse – seal troonib Just Fontaine, kes lõi 60 aastat tagasi Rootsis peetud MMil kokku 13 väravat.

Mbappe seitse õnnestunud driblingut Argentiina vastu on prantslase kohta ülihea tulemus. Viimati jõudis MMil sellise numbrini Zinedine Zidane 2006. aastal mängus Brasiiliaga.

Antoine Griezmann on kolmas mees, kes MMil realiseerinud Prantsusmaa särgis mitu mängusisest penaltit. Varasemalt on 11 meetrilt korduvalt täpsed olnud Zidane ja Raymond Kopa. Kõik mehed on seni kahe penalti peal.

Griezmann on EMi ja MMi play-offis löönud viimases viies mängus kokku kuus väravat.

Oliver Giroud jätkab hirmsat kuivamist – Argentiina vastu veetis ta väljakul täismängu, aga sai nime statistikasse kirja kaardi, mitte soovitud väravaga. See tähendab, et suurturniiril pole mees suutnud väravat lüüa juba 450+ minutit – viimati skooris ta 2016 EMi veerandfinaalis Islandi vastu.

Prantslased püsivad viimases üheksas mängus Lõuna-Ameerika vastastega kaotuseta ning suisa seitsmes matšis on oma värav puhtana hoitud.

Varasemalt on meeskonnad omavahel kohtunud seitsmel korral ja suisa neli matši on jäänud viiki. Uruguai on võitnud kaks, Prantsusmaa ühe mängu. Varasemad kohtumised MMilt pärinevad aastatest 1966 (Uruguai 2:1 võit), 2002 ja 2010 (mõlemad 0:0).

Olgu igaks juhuks mainitud ka meeskondade varasemad penaltikogemuses MMil: Prantsusmaa on võitnud kaks ja kaotanud kaks, Uruguai saldo on ühest üks – legendaarne 2006. aasta mäng Ghanaga, kus Suarez käega mängides viimasel minutil Uruguai päästis.

Mäng on sel MMil viimane, mis peetakse Nižni Novgorodis. Varasemas viies kohtumises on seal löödud kokku 17 väravat ning Taani-Horvaatia kohtumises nähti ka penaltiseeriat.

Kas mõlemad meeskonnad löövad värava? Leia tõenäosused siit!

Uruguai sel MMil:

Mängud: 1:0 Egiptus, 1:0 Saudi Araabia, 3:0 Venemaa – alagrupi 1. koht, KF: 2:1 Portugal

Väravalööjad: 3 – Edinson Cavani, 2 – Luis Suarez, 1 – Jose Gimenez, Oma Värav

Kollased kaardid: 1 – Rodrigo Bentancur

Prantsusmaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Austraalia, 1:0 Peruu, 0:0 Taani – alagrupi 1. koht, KF: 4:3 Argentiina

Väravalööjad: 3 – Kylian Mbappe, 2 – Antoine Griezmann, 1 – Benjamin Pavard, Oma Värav

Kollased kaardid: 2 – Blaise Matuidi (MÄNGUKEELD), 1 – Oliver Giroud, Benjamin Pavard, Paul Pogba, Corentin Tolisso

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles