Statistikapomm: Neymar on ülim, aga Belgia mitmekülgsem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Brasiilia koondis on MMide ajaloo resultatiivseim meeskond. See sai selgeks Mehhiko mängus, kui 2:0 võiduga jätsid sambamaalased selja taha Saksamaa. Brasiillased on nüüd MMidel löönud 228, sakslased 226 väravat. Nüüd ootab viiekordseid maailmameistreid ees aga selle turniiri seni suurim katsumus –vaid võite tunnistanud Belgia meeskond.

Brasiilia ja Mehhiko kohtumine oli nende viies MMide ajaloos ja lõunaameeriklased on alati oma puuri puutumatuna hoidnud. Tegu on rekordiga, sest Saksamaa on nii USA kui ka Poola vastu hoidnud värava lukus kõigest kolmes mängus.

Kuigi kaheksast konkurentsi jäänud koondisest on suisa neli endised maailmameistrid, ei ole viimastel turniiridel neid kullasära saatnud. Brasiilia viimane tiitel on kõige värskem – aastast 2002.

Esimest korda pärast 2006. aasta turniiri on MMi kaheksa parima riigi seas üksnes kaks Lõuna-Ameerika esindajat – toona Brasiilia ja Argentiina, tänavu Brasiilia ja Uruguai.

Neymar on viimase 19 Brasiilia särgis peetud mänguga olnud osaline kokku 20 väravas – 11 lõi ta ise ning andis 9 resultatiivse söödu. Oma 89 koondisemängus on ta olnud osaline kokku 91 väravas – 57 lööki, 34 söötu.

Neymar on nüüd MMidel löönud kokku kuus väravat ja seda 38 pealelöögist. Olgu võrdluseks ära toodud, et kuue MM-väravani jõudmiseks kulus Lionel Messil 67 ja Cristiano Ronaldol 74 pealelööki.

Neymari näitlemisoskus on viimastel päevadel üksipulgi lahti võetud, kuid mehe vastu tehakse tõesti palju vigu – selle turniiri peale praeguseks 23. Rohkem pole kannatanud keegi.

Mees on MMil põhjustanud vastastele kaheksa hoiatuskaarti. Vaid kolme mehe vastu tehtud vead on sundinud kohtunikke kätt rohkem taskusse panema: Ariel Ortega (10 kaarti), Arjen Robben (11 kaarti) ja Diego Maradona (12 kaarti).

Veel selle MMi statistikat, kus Neymar tipus troonib: 23 pealelööki, 12 raamidesse läinud lööki, 16 meeskonnakaaslastele loodud väravavõimalust ja 46 vastaste trahvikastis tehtud pallipuudet.

Brasiilia pole tuntud kui osav kaitsemeeskond, kuid peatreener Tite juhendamisel on tagaliinis kord majja löödud. 25 mängus on 19 korda puur lukus olnud ning ülejäänud kuues kohtumises pole neile löödud üle ühe värava.

Viimasel kolmel MMil on Brasiilia turniir lõppenud Euroopa koondise piigi otsas: 2006 Prantsusmaa, 2010 Holland, 2014 Saksamaa.

Belgia puhul tuleb mõistagi rääkida nende oivalisest tagasitulekust Jaapani vastu. Viimati suutis mõni meeskond kaheväravalise kaotuse play-offis võiduks pöörata 1970. aastal, mil Lääne-Saksamaa jäi veerandfinaalis inglastega 0:2 taha, aga võttis lisaajal Gerd Mülleri väravast 3:2 võidu. 90 minutiga sai viimati samaga hakkama Eusebio juhitud Portugal, kes alistas 1966 5:3 Põhja-Korea.

Belglased kerkisid MMide ajaloos esimeseks meeskonnaks, kelle eest lõid värava kaks vahetusmängijat - Nacer Chadli ja Marouane Fellaini.

Chadli 93 minuti ja 43 sekundi peal löödud värav on MM-play-offide normaalaja hilisuselt teine. 2006. aastal realiseeris Francesco Totti Austraalia vastu võiduka penalti, kui kell näitas 94.24.

Belgia koondis on sel MMil löönud juba 12 väravat, mis on nende 1986. aasta rekordi kordamine. Toonane turniir lõppes neile neljanda kohaga.

Jan Vertongeni 1:2 värav 18,6 meetri kauguselt on MMide ajaloo kõige kaugemalt löödud peavärav.

Romelu Lukaku neli väravat on tulnud viiest raamide vahele läinud pealelöögist.

Belgia jahib oma viiendat järjestikkust võitu MMil, mis oleks uus rahvusrekord.

Brasiilia ja Belgia väga sagedased vastased ei ole. Varasemast neljast mängust on ühe võitnud belglased, kolm brasiillased. Nende kõige värskem omavaheline kohtumine pärineb 2002. aasta MMist, kui brasiillastele tõid 2:0 võidu Rivaldo ja Ronaldo tabamused.

Penaltijuttu! Brasiilia saatus on MMil otsustatud 11 meetrilt neljal korral ning neist kolm on olnud võidukad. Belgia on varem vaid korra penaltiseeriat vajanud: 1986 alistati veerandfinaalis Hispaania.

Mitu väravat lüüakse esimesel poolajal? Leia tõenäosused siit

Brasiilia sel MMil:

Mängud: 1:1 Šveits, 2:0 Kostariika, 2:0 Serbia – alagrupi 1. koht, KF: 2:0 Mehhiko

Väravad: 2 – Philippe Coutinho, Neymar, 1 – Roberto Firmino, Paulinho, Thiago Silva

Kollased kaardid: 2 – Casemiro (MÄNGUKEELD), 1 – Philippe Coutinho, Filipe Luis, Neymar

Belgia sel MMil:

Mängud: 3:0 Panama, 5:2 Tuneesia, 1:0 Jaapan – alagrupi 1. koht, KF: 3:2 Jaapan

Väravalööjad: 4 – Romelu Lukaku, 2 – Eden Hazard, 1 – Michy Batshuayi, Nacer Chadli, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj, Dries Mertens, Jan Vertonghen,

Kollased kaardid: 1 – Kevin De Bruyne, Leander Dendoncker, Thomas Meunier, Yoeri Tielemans, Jan Vertonghen

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles