Statistikapomm: Vene sõjavanker veereb edasi, aga Horvaatia on favoriit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

MMi eel peeti Venemaad peksupoisteks, kelle turniiri lõppeb ilmselt juba alagrupiturniiriga. Esimesed kaks mängu aga võideti ja kindlustati pääse järgmisesse ringi. Seal näidati hirmkõva kaitsemängu ja häbistati penaltiseerias suurt Hispaaniat. Kas kõiki ootusi ületav hoog saab jätku ka veerandfinaalis Horvaatiaga?

Venemaa jaoks on see esimene kord MMil kaheksa parema sekka jõuda. Nõukogude Liit jõudis aga 1966 välja suisa poolfinaalidesse.

Sel MMil on juba kolm mängu läinud lisaajale, aga löödud pole veel ühtegi väravat. Viimane lisajakoll MMil pärineb nelja aasta tagusest finaalist Saksamaa ja Argentiina vahel, kuid sellele eelnevalt oli kaks lisaaega lõppenud samuti nulliringiga. Kokku löödi 2014 turniiril lisaajal aga suisa kaheksa väravat.

2010 ei olnud Lõuna-Aafrika Vabariigi koondisel aega play-offis penaltiseeriani jõuda. Ülejäänud viiel viimasel MMil on aga (vähemalt üks) võõrustajakoondis alati penaltiseeriast võidukalt väljunud: 2018 Venemaa Hispaania vastu, 2014 Brasiilia Tšiili vastu, 2006 Saksamaa Argentiina vastu, 2002 Lõuna-Korea Hispaania vastu ja 1998 Prantsusmaa Itaalia vastu.

Eelmised viis veerandfinaalis mänginud võõrustajat on ka alati poolfinaali jõudnud: lisaks eelmainitud neljale ka Itaalia 1990. aastal.

Kiituseks Venemaa kaitsemängule: Hispaania suutis esimese pealelöögi võõrustajate väravale teha alles kohtumise 45. minutil.

Venemaa on alles teine meeskond, kes löönud ühel MMil mitu omaväravat. Eelmise sellise juhuse leidmiseks tuleb ajas minna tagasi üle poole sajandi, sest 1966. aastal suutis, kui võib nii öelda, sama Bulgaaria.

Sergei Ingaševitš on vanim jalgpallur, kes MMil omavärava löönud – 38 aastat ja 352 päeva.

Artjom Dzjuba on olnud osaline Venemaa viimasest seitsmest MM-väravast neljas, lüües kolm ja andes ühe resultatiivse söödu.

Horvaatia jõudis 20-aastase vaheaja järel taas MMil veerandfinaali. 1998. aasta turniir lõppes neile lõpuks pronksmedalitega.

Mario Mandžukici värav, kui kohtumist Taaniga oli kulunud 3.37, markeerib kõige lühemat aega MMide ajaloos, mis on mõlemal meeskonnal skoorimiseks kulunud. Mathias Jörgensen oli esimesel minutil, täpsemalt 57. sekundil Taani juhtima viinud.

Luka Modric kerkib Venemaa mänguga Horvaatiat enim MMil esindanud jalgpalluriks. Praegu on tema ja Darijo Srna mõlemad 18 matši peal.

Horvaatia ja Taani poolt penaltiseerias tehtud viis eksimust on MMide rekord. Varasemalt on sama kehva realiseerimist nähtud veel neljas matšis: 1990 Jugoslaavia-Argentiina, 2002 Hispaania-Iirimaa, 2006 Inglismaa-Portugal, 2014 Brasiilia-Tšiili. Küll aga oli seekordne mäng esimene juhus, kus kõigi viie eksimuse taga olid väravavahi tõrjed.

Danijel Subasicist sai teine väravavaht, kes teinud MMil penaltiseerias kolm tõrjet. Esimene oli portugallane Ricardo, kes lõpetas 2006 Inglismaa turniiri.

Horvaatia on MMil teiste Euroopa koondistega kohtunud seitsmel korral ning kaotanud vaid ühe mängu viie võidu kõrvale. Võõrustajariigiga on varasemalt kohtutud kahel MMil – 1998 tuli poolfinaalis Prantsusmaa vastu see üks kaotus ja 2014 jäädi alagrupis 1:3 alla Brasiiliale.

Venemaa ja Horvaatia on kohtunud kokku kolmel korral ja esimestel pole veel õnnestunud võidurõõmu maitsta. Kahe viigi kõrvale on Horvaatial kirjas üks võit.

Meeskondade viimane matš oli 2015. aastal, kui Rostovis toimunud maavõistluses jäi Horvaatia peale 3:1. Täna kohtutakse Sotšis.

Kes võidab mängu? Leia tõenäosused siit!

Venemaa sel MMil:

Mängud: 5:0 Saudi Araabia, 3:1 Egiptus, 0:3 Uruguai – alagrupi 2. koht, KF: 1:1 (pen 4:3) Hispaania

Väravalööjad: 3 – Deniss Tšerišev, Artjom Dzjuba, 1 – Juri Gasinski, Aleksandr Golovin, Oma Värav

Kollased kaardid: 2 – Igor Smolnikov, 1 – Aleksandr Golovin, Ilja Kutjepov, Fjodor Smolov, Roman Zobnin, Deniss Tšerišev

Punased kaardid: 1 – Igor Smolnikov

Horvaatia sel MMil:

Mängud: 2:0 Nigeeria, 3:0 Argentiina, 2:1 Island – alagrupi 1. Koht, KF: 1:1 (pen 3:2) Taani

Väravalööjad: 2 – Luka Modric, 1 – Milan Badelj, Mario Mandžukic, Ivan Rakitic, Ivan Perišic, Ante Rebic, Oma Värav

Kollased Kaardid: 1 – Marcelo Brozovic, Verdan Corluka, Tin Jedvaj, Mario Mandžukic, Marko Pjaca, Ivan Rakitic, Ante Rebic, Šime Vrsaljko

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles