Statistikapomm: inglased peavad oma penaltineedust lõppenuks, rootslased loodavad selle ennistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Läbi terve MMi on saanud Inglismaa jalgpallikoondise fänne üle naerda nende liigse optimismi üle. Ja siis võitsid inglased penaltiseeria … Äkki ei olegi kõik nii võimatu?! MM-tiitel on neist nüüd vaid kolme võidu kaugusel. Esimene peaks tulema Rootsi vastu, kes hiilis valiksarjast üle noatera läbi, kuid on finaalturniiril näidanud suurepärast jalgpalli.

Rootsit ootab ees nende MMide 51. mäng. Vaid Mehhiko on pidanud rohkem kohtumisi, 57, ilma MM-tiitlit võitmata.

Kui Rootsi läheb MMil mõttepausile viigiseisult, siis nad pigem võidavad – vähemalt viimased neli viigiga lõppenud avapoolajaga matši on lõppenud nende võiduga.

Emil Forsberg sai kaheksandikfinaalis lõpuks korgi pealt – Šveitsi vastu löödud värav oli juba tema 14 pealelöök sel MMil.

Mehel on nüüd Rootsi särgis kirjas seitse tabamust. Huvitaval kombel on neist suisa kuus olnud kohtumise avaväravad.

Rootsi on sel MMil palli klaariks löönud 140 korda, mis on turniiri suurim saldo.

Viimati suutis Rootsi MMil kaks mängu järjest võita aastal 1958, kui võõrustajariigina edeneti esmalt poolfinaali ja siis ka kullamatšile.

Harry Kane on sel MMil löönud juba kuus väravat, mis on Inglismaa koondise rekordi kordamine – Gary Lineker sai samaga hakkama 1986 ja lõpetas turniiri ka resultatiivseima mängijana. Kane’il on head šansid saamaks teiseks inglaseks, kes sama auhinna võidab.

Olgu ära toodud kõik 29 riiki, kes küll MMile jõudnud, kuid löönud seal vähem väravaid kui Harry Kane nelja mänguga isiklikult: Angola, Araabia Ühendemiraadid, Boliivia, Bosnia ja Hertsegoviina, Egiptus, El Salvador, Haiti, Hiina, Honduras, Iisrael, Iraak, Island, Jamaika, Kanada, Kreeka, Kuuba, Kuveit, Panama, Saksa DV, Slovakkia, Sloveenia, Zaire, Togo, Tšehhi, Ukraina, Uus-Meremaa, Wales.

Esimest korda sel sajandil on üks mees, Kane, realiseerinud MMil kolm mängusisest penaltit. Viimati suutis sama bulgaarlane Hristo Stoichkov 1994. aastal.

Tasub meenutada ka tõika, et Inglismaa on sel turniiril standardolukordadest löönud oma üheksast väravast suisa seitse.

Kokku on inglased sel turniiril teinud 17 pealelööki ehk realiseerimisprotsent on üle 50. Rootsi on väravale löönud 18 korral ja löönud seitse väravat.

Kane’ist sai pärast 1939. aastat ja Tommy Lawtonit esimene inglane, kes löönud kuues järjestikkuses kohtumises värava.

Kolumbia 1:1 viigivärav oli esimene kord, kui inglased lubanud MMil endale mängu üleminutitel värava lüüa.

Mängijate, kes on MMil andnud vähemalt 200 söötu, täpsustabeli tipus säravad inglased – Kyle Walkeri söödutäpsus on senise turniiri peale olnud 95,5, John Stonesil 95,4.

Ja nüüd jõuame siis selle kõige ulmelisema statistikani – esimest korda MMi ajaloos lõppes penaltiseeria INGLISMAA (!!!) võiduga.

Kui lisada juurde ka EM-finaalturniirid, oli tegu inglaste kaheksanda penaltiseeria ja alles teise võiduga. Esimest ei saanud nad kaua nautida: 1996 kodusel EMil alistati veerandfinaalis küll Hispaania, kuid nelja parema seas tuli taas penalteid lüüa, seekord sakslastele ja see seeria mõistagi kaotati. Otsustaval löögil eksis praegune Inglismaa peatreener Gareth Southgate.

Kui halvad inglased üldiselt penaltitel on, näitab ka tõik, et Jordan Pickfordist sai viimase 20 aasta jooksul esimene Inglismaa koondise väravavaht, kes suutnud mõne löögi tõrjuda. 1998 kaotasid Inglased Argentiinale, aga David Seaman tõrjus Hernan Crespo löögi.

Jordan Henderson võis küll penaltiseerias eksida, kuid tema olulisust Inglismaa jaoks ei saa ülehinnata. Viimases 29 mängus Inglismaa särgis pole mees kaotusekibedust tundnud võttes 22 võitu ja tehes seitse viiki. Mitte ükski inglane pole koondise särgis varem nii pikka kaotuseta seeriat kogenud.

Inglased on nüüd MMil play-offis figureerinud 19 mängus ja värav on jäänud neis löömata vaid korra – 2006 Portugaliga tehtud 0:0 viigis.

Mõlemal meeskonnal on verinoored fännid: kui Fabian Delph jättis Inglismaa mängu Kolumbiaga vahele, et viibida kodumaal oma tütre sünni juures, siis Rootsi koondise kapten Andreas Grenqvist endale sama lubada ei saanud – tema abikaasa sünnitas eile pere teise lapse, samal ajal kui pereisa valmistus Samaras Inglismaa mänguks.

Inglismaa ja Rootsi ühine jalgpalliajalugu ulatub tagasi juba aastasse 1923. Ees ootab nende 25. kohtumine, kusjuures seisud on üpris tasavägised: üheksa viigi kõrvale on Rootsi võitnud seitse, Inglismaa kaheksa matši.

MMilt on meeskondadel ette näidata kaks madinat: 2002 tehti alagrupis 1:1 ja 2006 2:2 viik.

Kas mäng lõppeb penaltitega? Leia tõenäosused siit!

 Viimati mängiti 2012. aastal Stockholmis ja võõrustajad said Zlatani neljast väravast 4:2 võidu. Jalgpallifolkloori on see mäng läinud Ibrahimovici ulmelise käärlöögi pärast.

Rootsi sel MMil:

Mängud: 1:0 Lõuna-Korea, 1:2 Saksamaa, 3:0 Mehhiko – alagrupi 1. koht, KF: 1:0 Šveits

Väravalööjad: 2 – Andreas Granqvist, 1 – Ludwig Augustinsson, Emil Forsberg, Ola Toivonen, Oma Värav

Kollased kaardid: 2 – Sebastian Larsson, Mikael Lustig (MÄNGUKEELD), 1 – Viktor Claesson, Albin Ekdal

Inglismaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Tuneesia, 6:1 Panama, 0:1 Belgia – alagrupi 2. koht, KF: 1:1 (pen 4:3) Kolumbia

Väravalööjad: 6 – Harry Kane, 2 – John Stones, 1 – Jesse Lingard

Kollased kaardid: 1 – Ruben Loftus-Cheek, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Kyle Walker

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles