Statistikapomm: kas Inglismaa koondis on vähemalt sama hea kui nende naised?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Milline on pronksi väärtus? See küsimus on Gareth Southgate’i ja Roberto Martinezi mõtteis, kui nad panevad pärast kuut mängu sel MMil paika oma viimase algrivistuse. Meeskondade esimene omavaheline mäng sel turniiril enam midagi ei maksa.

Mõlemad koondised on korra varem pronksikohtumises osalenud ja mõlemad said seal lüüa. 1986 vandus Belgia lisaaja järel 4:2 alla Prantsusmaale ning neli aastat hiljem kaotas inglismaa 1:2 võõrustajatele Itaaliast.

Belgia koondisele oli poolfinaalkaotus Prantsusmaale esimene kaotatud mäng pärast 2016. aasta septembrikuud, kui maavõistluses tuli tunnistada Hispaania paremust. See oli Martinezi esimene mäng peatreenerina.

Prantsusmaa vastu vallati palli suisa 64 protsenti mänguajast, kuid väravale tehti selle ajaga vaid üheksa pealelööki. Võrdluseks: prantslaste käes oli pall peaaegu kaks korda vähem, kuid nemad suutsid väravale lüüa 19 korral.

Inglismaa võis sel MMil küll jagu saada penaltineedusest, kuid nad said kohe kaela uue kaetuse: poolfinaalid. Neljal puhul viiest on seal kaotatud: pärast 1966. aasta võidukat MMi saadi 1968 EMil 0:1 nuuti Jugoslaavialt, 1990 MMil pärast 1:1 lõppenud lisaaega penaltitega 3:4 Lääne-Saksamaalt, 1996 taas 1:1 järel penaltitega 5:6 Saksamaalt ja nüüd siis lisaajal 1:2 Horvatialt.

Inglastest sai alles teine koondis ajaloos, kes läinud MMi poolfinaalis vaheajale liidrina, aga lõpuks siiski kaotanud. Esimene oli Itaalia, kes vandus  1990. aastal Argentiinale alla penaltitega.

Inglismaa sai sel sajandil Horvaatialt juba kolmanda kaotuse. Rohkem pole kaotatud ühelegi teisele koondisele.

Mario Mandzukici värav poolfinaali 109. minuti kolmandal sekundil oli kõige hilisem koll, mis Inglismaa endale MMidel lubanud lüüa. Varasemalt oodati kaotusega alati penaltiteni.

Jordan Trippieri arvele läheb viimase 60 aasta väledaim poolfinaalvärav – 1958. aastal kulus brasiillasel Vaval Prantsusmaa vastu skoori avamiseks kaks minutit, nüüd Trippieril neli minutit ja 44 sekundit. Et pronksikohtumise väravarekordit murda, peavad mõlemad meeskonnad aga tõsiselt pingutama – see kuulub 2002. aastast türklase Hakan Süküri nimele, kes skooris Lõuna-Korea vastu juba kohtumise 11. sekundil.

Numbri all 12 mänginud Trippier pani komplekti kokku – sel MMil on esmakordselt skoorinud kõik 23 särginumbrit. Tõsi, selle statistika kokkusaamiseks peab appi võtma ka omaväravad.

Trippier on alles teine Inglismaa koondislane viimase poole sajandi jooksul, kes löönud värava otse karistuslöögist. Esimene oli muidugi maestro David Beckham.

Ühtlasti kergitas Trippier Tottenham Hotsupuri 12 väravaga MMi kõige resultatiivseimaks klubiks. FC Barcelona on 11 tabamuse peal.

Inglased on standardolukordadest löönud sel turniiril kokku üheksa väravat, mis on MMide absoluutne rekord.

Kui palju lootsid inglased skoorimisel standardolukordadele? Neil läks pooleteisttunnise mängu jooksul raamidesse keskmiselt kuus standardist tulnud pealelööki. Tavalisest mängusituatsioonist löödi 90 minuti peale raamide vahele keskmiselt aga 5,9 korral – kehvem saldo on sel turniiril ette näidata vaid Austrial, Venemaal, Kolumbial, Panamal ja Iraanil.

Vaatamata kohale nelja parema seas on statistilistes tabelites inglased nii kõrgel vaid kahes: löödud väravad (12, teine koht) ja suurim väravakütt (Harry Kane, 6, esimene koht). Täpseid sööte on turniiri jooksul antud mängu peale keskmiselt 399, mis on 11. näitaja, ründekolmandikul antud keskmiselt 74 täpset söötu annab aga suisa 17. koha. Eelmainitud pealelöögid, kokku siis 11,9 90 minuti peale, on 14. tulemus.

Inglaste 12 väravat MMil on uus rahvusrekord.

Kes Inglastest puutus vastaste karistusalas turniiri esimese kuue mänguga enim palli? Keskkaitsja Harry Maguire – 20 korda. Seegi näitab teatavat puuduvat ründeloomekust.

Kane lõi alagrupiturniiril viis väravat, kuid play-offis jäi tema arvele vaid üks raamidesse läinud pealelöök – Kolumbia vastu realiseeritud penalti. Praeguseks on ta olnud kuival 4 tundi ja 33 minutit. Ometi võidab ta tõenäoliselt turniiri resultatiivseima mängija tiitli.

Inglismaa naiskond võitis viimasel MMil pronksmedali. Kas mehed suudavad saavutust korrata?

Belgia ja Inglismaa on varasemalt kohtunud 22 korral ja inglastel on kirjas 14 võitu belglaste kahe vastu. Neist viimast mäletavad ka kõige suuremad sklerootikud – sellesama turniiri viimases alagrupimängus Adnan Januzaj väravast, kui mõlemad koondised mängitasid varumehi.

Viimati kohtusid ühel MMil kaks meeskonda mitu korda 2002. aastal – Brasiilia ja Türgi.

Kes lööb esimese värava? Leia tõenäosused siit!

Belgia sel MMil:

Mängud: 3:0 Panama, 5:2 Tuneesia, 1:0 Jaapan – alagrupi 1. koht, KF: 3:2 Jaapan, VF: 2:1 Brasiilia, PF: 0:1 Prantsusmaa

Väravalööjad: 4 – Romelu Lukaku, 2 – Eden Hazard, 1 – Michy Batshuayi, Nacer Chadli, Kevin De Bruyne, Marouane Fellaini, Adnan Januzaj, Dries Mertens, Jan Vertonghen, Oma Värav

Inglismaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Tuneesia, 6:1 Panama, 0:1 Belgia – alagrupi 2. koht, KF: 1:1 (pen 4:3) Kolumbia, VF: 2:0 Rootsi, PF: 1:2 (LA) Horvaatia

Väravalööjad: 6 – Harry Kane, 2 – John Stones, 1 – Dele Alli, Jesse Lingard, Harry Maguire, Kieran Trippier

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles