Statistikapomm: kas horvaatidel on veel jõuvarusid Prantsusmaale vastu hakkamiseks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Jalgpalli MMi finaalis kohtuvad Prantusmaa ja Horvaatia. Kuu aega kestnud vutiseiklus on otsakorral, aga veel enne, kui maailmakuulus karikas leiab uue kodu, jõuame lõhata viimase Optibeti statistikapommi!

MM algab täpselt samamoodi nagu ta lõppeb – Nestor Pitana vilega Lužniki staadionil. Argentiinlane oli ametis ka MMil avamatšis, kui Venemaa põrmustas Saudi Araabia. Pitanat ootab ees selle MMi viies mäng – varasemalt on ta välja jaganud tosin kollast kaarti ning määranud kaks penaltit.

Varasemalt on vaid üks argentiinlane vilistanud MM-finaali ja selleski kohtumises oli osaline Prantsusmaa koondis – Horacio Elizondo haaras ohjad 2006. aasta turniiril, kui prantslased kaotasid penaltiseerias Itaaliale.

1998. aastal mängis Prantsusmaa kodusel turniiril esmakordselt finaalis. Toona võideti. 2006 mitte. Nüüd ollakse taas kullamatšis. Viimase 20 aasta jooksul pole ükski teine võistkond nii tihti tiitlile mänginud – Saksamaa ja Brasiilia on mõlemad kahe finaali peal.

Kolmas finaal annab Euroopa koondiste seas ka kolmanda koha. Mõistetavalt on prantslaste (ja kohta jagavate hollandlaste) ees kaks mitmekordset maailmameistrit: Saksamaa koondis on kokku mänginud kaheksas, Itaalia kuues MM-finaalis.

Olgu täieliku paremusjärjestuse tarbeks ära mainitud ka Lõuna-Ameerika koondiste saldod: Brasiilia on mänginud kuues, Argentiina viies finaalis.

Terve MMi peale on Prantsusmaa mänginud kaotusseisus vaid 9 minutit ja 12 sekundit – seda Argentiina mängus teise poolaja algul.

Jätkuvalt väärib märkimist, et Oliver Giroud on sel MMil viibinud väljakul peaaegu kaheksa tundi, täpsemalt 465 minutit ja pole teinud veel ühtegi raamidesse läinud pealelööki. Tegu on finaali välja jõudnud Prantsusmaa koondise tipuründajaga. Hullumeelne statistika!

Antoine Griezmann on viimases 20 valikmängus või finaalturniirmatšis olnud osaline kokku 20 väravas skoorides ise tosina ja andes veel kaheksale resultatiivse söödu.

Suurturniiridel ehk MMil ja EMil on Griezmanni käsi, või oleks õigem öelda jalg, olnud Prantsusmaa viimasest 20 väravast mängus 13 – üheksa tabamust, neli söötu.

Griezmanni arvel on selle MMiga kolm väravat ja kaks resultatiivset söötu. Enne medalimänge oli vaid inglane Harry Kane rohkemates väravates osaline olnud – tema lõi kuus kolli.

Didier Deschamps on esimene Prantsusmaa koondise peatreener, kes viinud meeskonda kahte suurturniiri finaali – 2016 EMil kaotati Portugalile.

1998 oli Deschamps prantslaste kapten. Viimati juhendas mängijana maailmameistriks tulnud mees MM-finaalis 2002. aastal, kui Rudi Wöller kaotas Saksamaaga 0:2 Brasiiliale. Ka treenerina on MM-tiitli võitnud varem vaid kaks meest: Mario Zagallo (Brasiilia, 1958 ja 1962 mängijana, 1970 treenerina.) ja Franz Beckenbauer (Lääne-Saksamaa, 1974 mängijana, 1990 treenerina).

Pariisis on rohkem koeri, kui lapsi. See pole jalgpalliga seotud fakt, lihtsalt huvitav.

Horvaatia mängib MMil viiendat korda ja jõudis esmakordselt finaali. Lähedal oldi kullamatšile ka 1998 tehtud MM-debüüdil, kuid siis tuli poolfinaalis alla vanduda tiitli poole sammunud prantslastele skooriga 1:2.

Horvaatiast sai esimene meeskond pärast 1990. aasta Inglismaad, kes on MMil mänginud kolm järjestikkust lisaaega. Horvaatide käsi käis aga palju paremini, sest ka toona lõppes inglaste tee poolfinaalis.

Horvaatia on 13. riik ja 10. Euroopa koondis, kes MMil finaali jõudnud. Ülejäänud kolm on mõistagi eksmaailmameistrid Brasiilia, Argentiina ja Uruguai.

Sealjuures on vaid 2 miljoni elanikuga Uruguai olnud väiksem finalist, kui ca 4,2-miljoniline Horvaatia.

See number võib aga peagi kasvada – näiteks 2006. aastal kasvas turniiri võõrustanud Saksamaa sündivus üheksa kuud hiljem 10 protsenti ning sama iibetõusu on täheldatud ka maailmameistriks kroonitud riikides.

Horvaatia on esimene meeskond, kes suutnud MMil kolmes matšis play-offis kaotusseisust võidukalt väljuda.

Kes oli viimane meeskond, kes pääses MMil finaali, kuigi jäi eelmises mängus 0:1 kaotusseisu? Prantsusmaa 1998. aastal Horvaatia vastu!

FIFA edetabel võeti kasutusele 1992. aastal ja sellest ajast saati pole MM-finaalis kunagi mänginud nõnda madalal asetsev meeskond kui Horvaatia – nad paiknevad praegu 20. real.

Horvaatia pääses finaali ilma, et Danijel Subašic oleks pidanud poolfinaalis tegema ühtegi tõrjet – inglastel oli kaks raamide vahele läinud pealelööki, millest üks lõpetas väravas ja teine löödi kaitsja poolt väravajoonelt klaariks.

Ivan Rakitic on sel hooajal pidanud 55 mängu Barcelona ja 15 mängu Horvaatia koondise eest, mis teeb temast tänavu maailma töökaima jalgpalluri. Üks matš ootab veel ees.

Pärast viit mängu oma tumedas võõrsilvormis saavad horvaadid finaalis lõpuks taas kanda oma kuulsat puna-valge maleruutudega särki.

Prantsusmaa ja Horvaatia on varem kohtunud viiel korral ja Horvaadid pole veel kunagi võitnud – kahe viigi kõrvale on Prantslased olnud paremad kolmes matšis. Ainsat MM-madinat oleme me juba korduvalt maininud – 1998 poolfinaalis.

Kellest saab üheksas mees, kes võitnud ühel aastal nii Meistrite liiga kui ka MM-tiitli? Kandidaadid on Horvaatia poolt Luka Modric ja Prantsusmaalt Raphael Varane. Eelnevalt on sellega hakkama saanud Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Franz Beckenbauer, Gerd Muller, Uli Hoeness (1974, kõik Müncheni Bayern ja Lääne-Saksamaa), Christian Karembeu (1998, Madridi Real ja Prantsusmaa) ning Roberto Carlos (2002, Madridi Real ja Brasiilia).

Kellest saab jalgpalli maailmameister? Leia tõenäosused siit!

Prantsusmaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Austraalia, 1:0 Peruu, 0:0 Taani – alagrupi 1. koht, KF: 4:3 Argentiina, VF: 2:0 Uruguai, PF: 1:0 Belgia

Väravalööjad: 3 – Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, 1 – Benjamin Pavard, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Oma Värav

Horvaatia sel MMil:

Mängud: 2:0 Nigeeria, 3:0 Argentiina, 2:1 Island – alagrupi 1. Koht, KF: 1:1 (pen 3:2) Taani, VF: 2:2 (pen 4:3) Venemaa, PF: 2:1 (LA) Inglismaa

Väravalööjad: 2 – Mario Mandžukic, Luka Modric, Ivan Perišic, 1 – Milan Badelj, Andrej Kramaric, Ivan Rakitic, Ante Rebic, Domagoj Vida, Oma Värav

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles