Statistikapomm: Austraalia ralli toimub ajaloo suurimate jalgpallitapatalgute paigas

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia ralli
Austraalia ralli Foto: Timo Anis

Kas Thierry Neuville ja Sebastien Ogier eksivad ja Ott Tänak saab võimaluse võidelda hooaja viimasel rallil MM-tiitlile? WRC-sarja lõppvaatus peetakse Austraalias ja Postimees avaldab selle eel traditsioonilise statistikapommi!

Austraalia ralli kogukilometraaž on 1017 kilomeetrit, millest 24 kiiruskatset võtavad enda alla 317,64.

16 kiiruskatset on tänavu läbinud uuenduse – kas neid on mullusega võrreldes veidi ümber tehtud või sõidetakse neid tagurpidi.

Ainus täiesti uus katse on reedene Coldwater, mille 14,12 kilomeetrit läbitakse kahel korral.

Ajavahe teeb eestlastele ralli jälgimise keeruliseks, aga hõlpu pole ka ajavahega harjunud pilootidel: laupäevane esimene katse algab kohaliku aja järgi 7.08 ja pühapäeval suisa 6.53.

Mullune võitja Neuville võitis teel esikohale kaheksa kiiruskatset. Tänaku (toona M-Sport) arvele jäid kolm katsevõitu, Ogier’le vaid üks.

Ogieri kolm esikohta (koos Mikko Hirvoneni ja Marcus Grönholmiga) on vaid üks vähem ralli rekordist – Juha Kankkunen jäi maakera kuklapoolel alistamatuks neljal korral.

Eelmisel aastal katkestasid kõik kolm Citroeni WRC-pilooti. Stefane Lefebvre’il ja Craig Breenil jäi avarii tõttu sootuks finišeerimata, Tänaku tulevane meeskonnakaaslane Kris Meeke sai pärast katkise vigastuse parandamist rajale naasta ja teenis seitsmenda koha.

Aastatagune võistlus oli noore Kalle Rovanperä karjääris märgiline: esimene võit WRC2 arvestuses. Tõsi, ta oli ka ainus WRC2-klassis võistelnu …

Esimene MM-ralli sõideti Austraalias aastal 1989.

Austraalia ralli on olnud rallispordis revolutsiooniline – tegu on esimese võistlusega, kus hakati aega mõõtma sekundikümnendikes ja seal nägi aastal 1991 ka esimest korda publikukatset. Seda eelmises võistluspaigas, Perthi Langley Parki katsel, kus võeti mõõtu paarisrajal ehk mees mehe vastu duellis.

Alates 2009. aastast on Austraalia ralli koduks New South Walesi piirkond, aastast 2011 konkreetselt Coffs Harbour. Praeguseks on toimumiskoht muutunud aga probleemiks, sest pealtvaatajaid seal eriti ei leidu.

Et Hayden Paddon on Uus-Meremaal ülipopulaarne, loodavad sealsed ralliisad Austraalia tulevikus võistluskarusellilt välja puksida ja korraldada ise Argentiina kõrval MM-sarja teise lõunapoolkeral toimuva etapi.

Coffs Harbour on koduks «Gladiaatori» staarile Russell Crowe’le, kel on linna lähedal oma farm.

Piirkonna kõige tuntum eksport on aga banaanid. Väljaspool rallit on selle suurim turismimagnet kolmekorruseline hiidbanaan koos liumäega.

Rallipark paikneb Coffs Harbouri staadionil – paigas, kus nähti FIFA ajaloo kõige ühekülgsemat jalgpallimängu. Austraalia jalgpallikoondis alistas 2001 MMi valikmängus Ameerika Samoa 31:0. Külaliste vaevu kokku kraabitud meeskonda kuulus ka näiteks kaks 15-aastast noormeest. «Nende mängijad naersid pärast mängu – rohkemat nad teha ei saanudki. Nende üks ja ainus rünnak kujutas vist üle keskjoone jõudmist,» kommenteeris 13 väravat löönud Archie Thompson. Väidetavalt olid kohtunikud sealjuures eksinud ja Austraalia-Thompsoni ühe värava unustanud protokolli märkida.

Meeskondade arvestuses on hooaja viimase etapi eel liidriks Toyota. Tiimi kolmas ja seni viimane MM-tiitel kindlustati aastal 1999 just Austraalias.

WRC-meestel on ralli peale kasutada 28 rehvi, lisaks neli testikatseks. Valik tuleb teha 28 kõva ja 16 keskmise seguga rehvi seast.

Dmacki rehvitootja toetatud M-Sporti masinal võistelnud Elfyn Evansi katsevõit mulluse ralli 17. kiiruskatsel oli tõeline haruldus – tegu on ainsa korraga alates aastast 2011. mil katsevõitu ei ole saanud mõni Michelini klient. Prantsusmaa rehvitootja kiireimate katseaegade saldo on seega 188/189 ehk seitsme aastaga võideti 99,47 protsenti katsetest.

Ralli stardinimekirjast leiab 29 ekipaaži.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles