Niki Lauda elupäästja: olime sõbrad ja vaenlased

Toimetas Silver Tabo
Copy
1. augustil 1976. aastal Nürburgringil ränka avariisse sattunud kolmekordne vormel 1 maailmameister Niki Lauda jäi imekombel ellu.
1. augustil 1976. aastal Nürburgringil ränka avariisse sattunud kolmekordne vormel 1 maailmameister Niki Lauda jäi imekombel ellu. Foto: ATP / picture-alliance/ dpa

Itaallasest endine vormel 1 sõitja Arturo Merzario, kes päästis 1976. aastal Saksamaa GP ajal Nürburgringil ränga avarii tõttu põlevasse masinasse kinni jäänud kolmekordse maailmameistri Niki Lauda, leinab eile lahkunud vormelilegendi.

«Lauda sündis meistrina ja suri meistrina,» vahendas Austria meedia 76-aastase Merzario sõnu ühes teisipäeval antud raadiointervjuus.

«Olime sõbrad ja vaenlased. Võidusõitude ajal olime suured vaenlased, aga muul ajal väga sõbralikud. Viimati rääkisin temaga kuu aega tagasi. Ta oli pärast kopsusiiret (Laudale tehti eelmise aasta augustis erakorraline kopsusiirdamisoperatsioon – toim) väga väsinud,» rääkis Merzario.

Niki Lauda (vasakul) ja Arturo Merzario.
Niki Lauda (vasakul) ja Arturo Merzario. Foto: imago sportfotodienst / imago/teutopress

Just itaallasest vormelisõitja oli see, kes 1. augustil 1976. aastal toimunud õnnetuse ajal Lauda põlevast masinast välja tõmbas. Mürgiseid gaase sisse hinganud ning suuri kopsukahjustusi saanud Lauda viidi eluohtlike põletushaavadega haiglasse ning austerlane pääses imekombel eluga. Seejuures naasis ta juba 40 päeva pärast õnnetust rajale ning sai Itaalia GP-l neljanda koha.

«Tema päästmine oli suur katsumus, ma ei saanud Laudat turvavööst vabastada. Kolmandal katsel sain hakkama. Need kaks minutit olid otsustavad, et tema elu päästa,» meenutas Merzario.

Video 1976. aasta õnnetusest:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles