Ajajoon: Mati Alaveri seotus dopinguteemadega 2011-2019 (2)

Postimees Sport
Copy
Mati Alaver täna Harju maakohtus.
Mati Alaver täna Harju maakohtus. Foto: Tairo Lutter

Täna Harju maakohtus sportlaste dopingu tarvitamisele kallutamises süüdi mõistetud endise suusatreeneri Mati Alaveri avalik seotus erinevate dopinguteemadega algas ligi üheksa aastat tagasi tema toonase õpilase Andrus Veerpalu juhtumiga. Meenutame, kuidas jõudsid asjad tänase kriminaalkorras süüdimõistmiseni.

Veebruar 2011 kuni märts 2013

Andrus Veerpalu dopinguprotsess. 14. veebruaril 2011 tuvastab rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA, et Veerpalu 29. jaanuaril antud dopinguproov on positiivne. Paar kuud hiljem selgub, et positiivne on ka B-proov. 7. aprillil annavad Veerpalu ja Alaver Tallinnas pressikonverentsi. Ühtlasi algab ligi kaks aastat kestev juriidiline võitlus, mis lõpeb 26. märtsil 2013 Veerpalu õigeks mõistmisega rahvusvahelise spordiarbitraaži CAS poolt.

17. detsember 2013

Eesti Päevalehes ilmub lugu endise spordiarsti Vitali Bernatskiga, kes räägib tema kaudu keelatud aineid kasvuhormooni ja EPOt sisaldavaid ravimeid soetanud spordiinimestest. Loo üks keskseid tegelasi on Alaver. Alaver eitab süüdistusi, et on ostnud keelatud ravimeid või Bernatskiga seda teemat arutanud.

27. veebruar 2019

Mõnda aega enne 15 km klassikadistantsi algust Seefeldi MMil saab Eesti suusakoondise peatreener Anti Saarepuu teada, et starti ei tule Karel Tammjärv ega Andreas Veerpalu. Ta saab kõne Rootsi ajalehe Expressen ajakirjanikult, kes teatab, et viis sportlast, sealhulgas kaks eestlast on politsei poolt kinni peetud.

Saksamaa telekanali ARD ajakirjanik Hajo Seppelt säutsub Twitteris, et Austria kriminaalpolitsei tegi Seefeldis suurreidi. Austria suusataja Max Hauke tabati otse vereülekande tegemiselt, nõel veenis. Sportlastest on lisaks nimetatutele vahistatud veel teine austerlane Dominik Baldauf ja kasahh Aleksei Poltoranin.

Selgub, et Saksamaal Erfurdis on operatsiooniga seoses vahistatud üks spordiarst ja tema kaasosaline ning Seefeldis lisaks sportlastele veel kaks tolle kriminaalseks nimetatava jõugu liiget. Peagi jõuab meediasse spordiarsti nimi: Mark Schmidt.

28. veebruar 2019

Üks Šveitsi meediaväljaanne kirjutab: Andreas Veerpalu, Tammjärve ja Poltoraninit seob üks asi: Mati Alaver ja tema abiline Andrus Veerpalu.

«Lõppegu see lugu, kuidas tahes, mina ei saa võtta vastutust selle eest, mida ma ei tea ja millega ma pole mitte kuidagi seotud,» lausub Saarepuu Postimehele.

Õhtul pääsevad 34 tundi kinni peetud Tammjärv ja Andreas Veerpalu pärast politseile ütluste andmist vabadusse. Kui nad Seefeldi politseijaoskonna juures ajakirjanikke näevad, sõidetakse kohe minema. Põgusalt meestega vestelda saanud Saarepuu ütleb: mõlemad ütlesid talle, et tegemist on dopingujuhtumiga.

1. märts 2019

Tammjärv ja Saarepuu annavad Seefeldis pressikonverentsi. Tammjärv avaldab, et tal oli 2016. aasta suve teisel poolel jutuajamine Alaveriga, kes pakkus Saksamaa dopinguarsti kontakti. «Esimest korda 2016 suve lõpus võtsime verd välja, 2017 Lahti MMil panime selle sisse tagasi. See ei toonud erilist edu, sest olin MMi ajal haige. Järgmisel hooajal võtsin juba rohkem verekotte välja suve jooksul ja rohkematel võistlustel – hommikul enne võistlust enda veri sisse, pärast välja, nii ei jää mingisuguseid märke – ja sel hooajal samamoodi. Kuni siin MMil korraldas Saksa toll koostöös Austria politseiga suure operatsiooni. Jälgisid neid inimesi, kes tulid Saksamaalt, jälgisid mind. Märkasin tänavatel kahtlasi inimesi, kes tegid minust pilte ja mainisin seda ka Saksa arstile, kes arvas, et see on paranoia,» räägib Tammjärv.

Kella 13 paiku saadab Alaver Eesti meediaväljaannetele järgmise avalduse: «Käesolevaga kinnitan, et mina vahendasin Karel Tammjärvele Saksamaa spordiarsti Mark Schmidti kontakti 2016. aastal. See on minu elu suurim viga ja kahetsen seda siiralt. Vabandan sportlaste ja nende lähedaste, Eesti suusarahva ja spordiavalikkuse ees. Minu tegevusele ei ole mingit õigustust.»

Samal ajal seisab Alaveri auto Tehvandi hotelli ees. Kui ta majast väljub ja autosse istub, pole tal jututuju. Ta vastab Postimehe reporteri küsimusele, kuidas täpselt see asi 2016. aastal oli: «Ma räägin sellest kunagi hiljem. Aitäh teile!»

ERR saab Alaveriga natuke pikemalt jutule. Küsimusele, kas Tammjärv on ainus sportlane, kellele ta Schmidti kontakti vahendas, vastab Alaver: «Karel on praktiliselt ainus.»

Riigiprokuratuurist tuleb teade, et kaalutakse Alaveri vastu kriminaalmenetluse algatamist.

4. märts 2019

President Kersti Kaljulaidi otsusega võetakse Alaverilt talle antud kaks riiklikku teenetemärki. Alaveril tuleb tagastada 2001. aastal antud Eesti Punase Risti IV klassi ja 2006. aastal antud Valgetähe III klassi teenetemärk.

Algo Kärp tunnistab ajakirjanduses, et ka tema sai 2016. aasta suvel sarnaselt Tammjärvega Alaverilt Schmidti kontakti ning järgnevatel aastatel kasutas dopingutohtri teenuseid.

5. märts 2019

Eesti Olümpiakomitee täitevkomitee teeb ettepaneku peatada Alaveri ja Andrus Veerpalu treenerilitsents, kutsuda nad tagasi EOK liikmesusest, Alaver ka täitevkomitee liikme staatusest, ning võtta ära EOK teenetemärgid.

Suusaliit otsustab, et murdmaasuusatamise alakomitee koguneb esimesel võimalusel ja selle liikmete hulgast kutsutakse tagasi Alaver.

7. märts 2019

Toimub kultuuriministeeriumi, justiitsministeeriumi, riigiprokuratuuri, EOK, Eesti Suusaliidu ja SA Eesti Antidoping esindajate kohtumine, kus otsustatakse asuda täiendama dopingut käsitlevat õigusruumi.

7. novembril kiidab valitsus oma istungil heaks spordiseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu ning saadab selle edaspidiseks arutuseks riigikokku. Seadusemuudatustega täiendatakse muuhulgas karistusseadustikku dopinguga seotud süütegude osas.

11. märts 2019

«ARD dopingutoimetuse andmeil otsib politsei rahvusvaheliselt taga eestlast Mati Alaveri, kes on seotud Erfurdi afääriga. Kahtlustus: Alaver oli üks juhtfiguuridest. Siseringi liikmed väidavad, et tema oligi see Kindral – sisemine hüüdnimi ühele peaideoloogidest,» säutsub Hajo Seppelt Twitteris. Eesti võimud ei kinnita seda infot.

29. märts 2019

Eesti Olümpiakomitee treenerite kutsekomisjon otsustab tunnistada kehtetuks Alaveri kutsetunnistuse, Andrus Veerpalule jäetakse tunnistus alles.

5. september 2019

Äripäev kirjutab, et Alaver oli 11. märtsil andnud sisse kinnistamisavalduse, mille kohaselt on varem Mati Alaverile ning tema abikaasa Raili Alaverile kuulunud Otepää lähistel Käärikul asuv Kaspari-nimeline veidi enam kui 10 000 ruutmeetri suurune kinnistu kirjutatud nende tütre Kristel Alumaa nimele. Tol päeval oli prokuratuur esitanud Alaverile kahtlustuse seoses dopingu tarvitamisele kallutamisega, mille eest näeb seadus ette rahalist karistust.

22. oktoober 2019

Riigiprokuratuur saadab Harju maakohtusse kokkuleppemenetluses kriminaalasja, milles süüdistatakse Alaveri dopingu tarvitamisele kallutamises. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul käsitleb süüdistus Alaveri tegevust aastatel 2016–2019. Alaver läks prokuratuuriga kokkuleppele.

Perni sõnul sai Eesti prokuratuur kriminaalasja jaoks tõendite kogumisel olulisi materjale Austria ja Saksamaa kolleegidelt. Eesti prokuratuurile teadaolevalt jätkub kriminaalmenetlus Austrias ja Saksamaal, kus on karistatav ka dopingu tarvitamine.

14. november 2019

Harju maakohus tunnistab Alaveri kokkuleppemenetluses süüdi dopingu tarvitamisele kallutamises ning mõistab talle üheaastase tingimisi vangistuse ühe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga. Alaveri süüdistati selles, et ta kasutas suusatreenerina ära enda autoriteedist tulenevat mõju ja usaldust ning kallutas mitut suusatajat tarvitama veredopingut ja muid dopinguaineid. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul sisaldas süüdistus peale veredopingule kallutamise ka juhtumeid, kus Alaver pakkus sportlastele kasvuhormooni.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles