Rootsi sporti raputas järgmine dopinguskandaal: vahele jäi Euroopa meister

Henry Lääne
Copy
Rootsit esindav kergejõustiklane Robel Fsiha jäi tänavu dopinguga vahele.
Rootsit esindav kergejõustiklane Robel Fsiha jäi tänavu dopinguga vahele. Foto: MATHIAS BERGELD/imago images / Bildbyran

Esmaspäeval selgus, et naiste vabamaadluse olümpiapronks ja maailmameister Jenny Fransson põrus dopinguproovis. Täna tuli lagedale, et ka mullusel murdmaajooksu EMil kulla võitnud Robel Fsiha on vahele jäänud keelatud aine tarvitamisega.

Rootsi kergejõustikuliidu sõnul said nad Fsiha positiivsest proovist teada eile. Mehele määratud ajutine võistluskeeld algas aga üleeile. Rohkem teavet ei saanud alaliit avaldada.

Väljaanne Expressen kirjutab, et Fsiha andis positiivseks osutunud uriiniproovi 25. novembril Etioopias. Kokku on meest testitud kümme korda, teatas Rootsi kergejõustikuliidu juht Stefan Olsson, kelle sõnul polnud enne Aafrikast pärit jooksja kullaesitust ühtegi märki, et ta dopingut tarvitaks. Olsson lisas, et kõigi eelduste kohaselt võetakse Fsihalt kuldmedal ära.

Oma sõna ütles sekka ka Rootsi kergejõustikulegend ja Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige Stefan Holm. «Kui Fsiha positiivsest proovist kuulsin, olin korraga nii kurb kui ka vihane,» lausus endine kõrgushüppaja. 

Holmi arvates saavad dopingupatused kahekordselt karistada. Ta selgitas: «Nad ei saa mitu aastat võistelda ning keelatud ainete kasutamise plekk ei kao kunagi.»

Fsiha, kes on erinevatel jooksudistantsidel kuuekordne Rootsi meister, on pärit Eritreast, kuid kolis seitse aastat tagasi pagulasena svenssonite maale. Skandinaavia riigi passi sai ta tasku tunamullu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles